Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Çalıştay’dan müjde beklemek

Malûmunuz, Kayseri, Sivas, Yozgat illerini kapsayan ve kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Yozgat’taki Grand Ser Hotel’de 2-3 Mayıs tarihlerini kapsayan 2 günlük bir çalıştay gerçekleştirdi.

“Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı”nın amacı, özetle “Önümüzdeki 10 yıla yönelik olarak Yozgat’ın kalkınmasına yön verecek stratejilerin belirlenmesine katkıda bulunmak” şeklinde açıklanmıştı.

Çalıştay’ın ardından Yozgat yerel basınında ağırlıklı olarak -özetle ve mealen- ‘Çalıştay fos çıktı! Yine bizi kandırdılar!’ mealinde yorumlar yer aldı.

Ben, bu konuda yerel basının sergilediği bu tavrın, gerek bakış açısı gerekse üslûp bakımından çok ama çok yanlış bir tavır olduğunu düşünüyorum. Bu yazıda da neden böyle düşündüğümü izah etmeye çalışacağım.

“Çalıştay” ne demek?

Bence, sivil toplumun kanaat önderlerinden birisi durumunda olmaları gereken saygıdeğer basın mensubu arkadaşlarımın, öncelikle “çalıştay”ın bir “müjde verme toplantısı” olmadığını göz ardı etmemeleri gerekirdi.

Türk Dil Kurumu, “çalıştay” kelimesini, “Bilim adamlarının ve uzmanların bir konuda ön hazırlık yapmak üzere katıldığı inceleme ve değerlendirme toplantısı” şeklinde tanımlıyor. (Hani şu, kelimelerin Türkçesini kullanmak yerine İngilizcesini kullanmayı tercih edenlerin “workshop / vörkşop” dedikleri kelime…)

Adı üstünde; çalıştay… Hedefe ulaşmak için ‘çalışma’ yapılan bir ‘ön hazırlık’ toplantısı… 2 bakanın katılmış olmasından hareketle böyle bir toplantıdan adeta, “Ey Yozgat halkı, şehrinize 2 tane fabrika kurmaya karar verdik; hayırlı uğurlu olsun” şeklinde sürpriz bir müjde beklemek, bu tür ‘teknik’ toplantıların işleyişi hakkında az çok bilgi sahibi olmaları gereken basın mensupları açısından biraz ‘ayıp’ değil midir? Üstelik, Vali Yazıcı, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “TR72 Bölgesinin kalkınmasına yön verecek olan 2014-2023 dönemi bölge planı hazırlık çalışmaları devam etmekte olup 1 Temmuz tarihine kadar tamamlanacaktır” dediği halde...

Evet, bakanların katıldıkları toplantılar her zaman sürpriz açıklamalara açıktır; ama bunlar istisnaî durumlardır… Bir bakan, böyle bir toplantıyı vesile kılarak birtakım sürpriz açıklamalar yapabilir; ama böyle bir ihtimalin ipuçları zaten bir süre önceden kulaktan kulağa yayılır, ilk önce de basın mensuplarının kulağına gelir. Çalıştay öncesi böyle bir durum söz konusu muydu? Hayır. Peki o halde bu ‘Çalıştay fos çıktı’ yaygarasının anlamı nedir?

Saygıdeğer basın mensubu arkadaşlarımın dile getirmek istedikleri hususu elbette anlıyorum. Yerel basın, “Yozgat, yoksullukları anlatılan ve bu sebeple yatırım üstüne yatırım yapılan pek çok Güneydoğu Anadolu şehrinden daha yoksul bir şehirdir. Artık beklemeye tahammülümüz kalmadı. Laf değil icraat istiyoruz” demek istiyor. Fakat bu tepkinin hedefi bu çalıştay mı olmalıydı?

(Benzer şekilde aynı tepki, Akil İnsanlar Heyeti’nin Yozgat toplantısında da dile getirildi. Oysa her konu kendi zemininde konuşulur, tartışılır. ‘Çözüm süreci’nin tartışıldığı bir toplantıda Yozgat’ın ekonomik sorunlarını gündeme getirmenin ‘anlaşılabilir’ bir sebebi olsa da, hiçbir sonuç getirmeyeceği de malûmdur; çünkü o konuyu tartışmanın yeri o toplantı değildir. Nitekim heyetin başkanı Sayın Ahmet Taşgetiren, ‘Bunların hepsini biliyoruz, anlıyorum, haklısınız’ mealinde karşılıklar verdikten sonra, düşman işgaline karşı direnişi başlatan Sütçü İmam’la birlikte anılan kendi memleketi Kahramanmaraş’a da 1970 yılına kadar tek bir devlet yatırımı yapılmadığını ‘manidar’ bir şekilde ifade etti… Bu, işgal edilmemiş olmasına rağmen Yozgat’ı da Maraş gibi ‘kahraman’ bir şehir olarak algıladığının dolaylı ifadesiydi…)

Bence “Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı”, Yozgat’ın temel meselelerinin özeti olan birkaç hususun bir kere daha ve yüksek sesle dile getirilmiş olması bakımından oldukça önemliydi. Eğer yerel basın, ‘Çalıştay fos çıktı’ diye yaygara koparmak yerine, bu mesajların toplumda yaygın olarak tartışılmasına zemin hazırlayan bir gazetecilik yapmaya başlamış olsa, bu çalıştay çok daha iyi sonuçlar doğurmuş olurdu.

Ne demek istiyorum?

Aslında temel meselemiz bu

Çalıştayda öne çıkan beyanları biliyorsunuz. Özetle ve mealen; Sayın Valimiz Abdülkadir Yazıcı, “Yozgat halkı (sivil toplum kuruluşları, iş adamları, kültür sanat camiası, basını) fikir üretmezse, dışarıdan kimse gelip Yozgat’ı kurtaramaz” dedi. Bir hakikati dosdoğru dile getirdi işte. Yalan mı, yanlış mı?

Ben de daha önce yazılarımda defalarca, bir şehrin ancak kendi dinamikleriyle kalkınabileceğini ifade etmiştim. Bu, ‘devlet şehre hiç hizmet getirmesin, hiç yatırım yapmasın, her şeyi halk kendi imkânlarıyla yapsın’ anlamına gelmiyor elbette. Lütfen başınızı kaldırıp başka şehirlere; o şehirlerin sivil toplum kuruluşlarının, şehrin kendi dinamiklerini harekete geçirerek neleri başardıklarına bir bakınız. Neden bu hususu sorgulamak yerine, bir ‘ön hazırlık toplantısı’ndan yatırım kararı çıkmasını beklemek gibi tuhaf bir yola sapıyorsunuz?

Peki ya Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın beyanları, yabana atılacak beyanlar mıydı? “Siz yeter ki iyi bir proje üretin; gerçekleştirmek için mutlaka kaynak bulunur” sözü önemsiz, değersiz bir söz müdür? Bu, apaçık bir taahhüt işte.

Buradan hareketle Sayın Bakana, “Sayın Bakanım, daha önce Yozgat Ticaret ve Sanayi Odamız, ‘Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’ projesi hazırlamıştı ama bu proje Yozgat’ta değil, pilot bölge seçilen Diyarbakır’da uygulanmaya başlandı. Bundan sonraki projelerimizin de aynı akıbete uğramayacağı konusunda bize teminat verebilir misiniz?” denebilir miydi? Elbette denebilirdi. Bu söylendi mi? Bilmiyoruz. Peki neden bilmiyoruz? Çünkü necip Yozgat basını, çalıştayı ciddiyetle takip edip, meselâ TSO Başkanına bunu sormadığı, sorduysa da yazmadığı için bilmiyoruz…

Gazeteciler, böylesi toplantıları nasıl takip ederler? Ellerine mikrofonu ya da röportaj teybini alıp, sıcağı sıcağına röportajlar yaparak; yetkililere, muhataplarına sorular sorarak…

Yerel basın işini yaptı mı?

Yerel basın, bunları yaptı mı? Çalıştayın ilk gününde 4 ayrı oturum gerçekleştirildi. Yerel basın, bu oturumlarda konuşulan, tartışılan konular hakkında herhangi bir yetkiliye, temsilciye soru yöneltti, bilgi aldı mı? Gerçekten gelişmek, kalkınmak isteyen ‘normal’ bir şehirde basın, bu tür toplantıları, verimsiz geçecekse bile verimli hâle getirebilir; ama bunun için zahmetli, yorucu bir gazetecilik yapması gerekir.

Twitter’da, kendilerine özel bir yer ayrılmadığı için yerdeki halının üzerine oturmak durumunda kalmış olan gazetecilerin fotoğrafını gördüm. Eğer gerçekten böyle olduysa, neden bunu gazete sayfalarında, ya da gazetelerin internet sitelerinde görmüyoruz? Neden yazmıyorsunuz?..

Ayrıca, böyle bir muameleye lâyık görülmek bile, orada toplantıyı ciddiyetle takip etmeye engel ya da etmemeye mazeret teşkil etmez ki… Toplantıya dair önemli notları alıp onu da yazacaksınız, basına reva görülen o durumu da yazacaksınız… Orada aslolan, çalıştayda düzenlenen 4 oturuma dair önemli notları tespit etmekti; fakat biz sadece bakanların ne söylediklerini öğrenebildik...

Çalıştaya katılan bir sanayicimiz, twitter hesabında mesaj üstüne mesaj yazıp, bu oturumlara dair rahatsızlıklarını dile getirdi. Şehir dışında olduğum için kendisinden -yayınlanmak üzere- ‘derli toplu’ bir değerlendirme istirham ettim, hâlâ göndermedi…

Lütfen, samimiyetle (içinizden de olabilir) cevap veriniz: Basın olarak, sivil toplum kuruluşları olarak, işadamları olarak, üzerimize düşen sorumluluğun gereklerini gerçekten yerine getirdiğimizden emin miyiz?

Bozdağ’ın sözleri

Bana göre, Çalıştay konusunda eleştirilebilecek belki tek beyanat, Başbakan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sayın Bekir Bozdağ’ın sözleriydi. Sayın Bozdağ, savunma sanayisi alanında Yozgat’a yatırım yapılması konusunda Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivas Milletvekilleriyle geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda bir araya geldiklerini söyledi. Bozdağ, “Yozgat’ta bu yatırımları yapacak bir kişi varsa kredisini de vermeye hazırız. Kredi verme imkânımız da var, ortaklıklar kurmak istiyoruz’ diyorlar; ama Yozgat’tan ortak bulamıyorlar. Ben ne yapacağım o zaman? Adam, Yozgat’ta savunma sanayiine yatırım yapacak ortak arıyor ama ortak yok” dedi.

Oysa bu toprağın evlâdı olarak Sayın Bozdağ çok iyi bilir ki, Yozgat’ta o çapta bir sanayici yoktur ve olsa bile risk almaya cesaret edemez. Sayın Bozdağ yine çok iyi bilir ki, Yozgat insanı maalesef ‘ortaklık kültürü’ne sahip değildir. Böyle bir şehirde “Yozgat’tan yatırım ortağı çıkmıyor, ben ne yapayım?” deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmak, en azından “Yozgat Milletvekili” sorumluluğuna yakışmamıştır. Çünkü zaten mesele, ortaklık kültürüne sahip olamayan, birbirlerinden adeta fellik fellik kaçan, her fırsatta adeta birbirinin kuyusunu kazmaya çalışan bir şehirde kalkınmanın yolunu bulmak. Evet, Yozgat’ın sivil toplum kuruluşlarını ve basınını, şehrin bu yapısını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmaya teşvik edelim; ama “Başbakan Yardımcısı” konumunda olan bir “Yozgat Milletvekili” de, halkın “İşte siz böylesiniz, ne hâliniz varsa görün!” şeklinde algılayacağı sözler söylemesin…

Nitekim, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın “Sadece Ankara’da oturarak, Ankara’da düşünerek kalkınmayı sağlayamazsınız” sözü, bu çerçevede altı kalınca, üstü de fosforlu kalemle çizilmesi gereken bir sözdü…

Yerel basın, kendi gücünü etkisiz hâle getiriyor

Ben, “Yozgat Muhabir” isimli blogu yayınlamaya başladığım 2008 yılından bu yana fikrimi soran herkese, “Yozgat’ın kalkınmasında en etkili güç, aslında yerel basındır; ama yerel basın bunun farkında değil; farkında olduğunu farz etsek bile bu zahmete katlanmak istemiyor” diyorum. Hâlâ aynı kanaatteyim… Bence yerel basın, kendi gücünü, kendi umursamazlığıyla etkisiz hâle getiriyor...

‘Çalıştay fos çıktı’ derken, yerel basının da pek çok kere fos çıktığını göz ardı etmemek gerekir.

Bütün bu konuları, farklı boyutlarıyla ele almaya devam edeceğim…

Selâm ve hürmetlerimle…

06.05.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ