Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

Bu ısrarın gerçek sebebi nedir?

Malûmunuz, yaklaşık bir aydır, Yozgat basınının gündeminde, muhtevası tam olarak ortaya konulmayan bir konu yer alıyor.

Yozgat basınında yer alan haberlerin özeti şu:

Özel Yozgat Şifa Hastanesi, Yozgat’a bir kalp hastanesi inşa etmek istiyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı’ndan ön onay da alınmış. Şifa Hastanesi, kalp hastanesini mevcut hastanenin yanına inşa etmek istiyor. Yozgat Belediyesi ise, imar planlamasını gerekçe göstererek, kalp hastanesinin Şifa Hastanesi’nin yanına inşa edilmesine izin vermiyor; ancak Atatürk Yolu üzerinde bir araziyi kalp hastanesi için tahsis edebileceklerini söylüyor. Şifa Hastanesi yönetimi, Sağlık Bakanlığı’ndan aldıklarını söyledikleri “ön onay”ın, içinde bulunduğumuz Temmuz ayının sonunda dolacağını, bu sebeple de belediyenin bir an önce kendilerine inşaat ruhsatı vermesi gerektiğini, aksi takdirde, bölgenin ihtiyacının karşılanması için, Yozgat’ta yapılamayan kalp hastanesinin Çorum’a yapılmak zorunda kalınacağını ileri sürüyor.

Şifa Hastanesi yönetiminin beyanına göre, yapılması düşünülen kalp hastanesinin yatırım bedeli 12 milyon Lira tutarında. Mahallî basında yer alan ifadeler arasında, hastanenin yapılması hâlinde 250-300 kişiye iş imkânı doğacağı da yer alıyor.

Bu durumda, kamuoyunda şöyle bir kanaat oluşturuluyor: Özel Yozgat Şifa Hastanesi, Yozgat gibi kalp hastalıklarının ve buna bağlı ölümlerin yüksek seviyede olduğu Yozgat’a 12 milyon Liralık bir yatırımla bir kalp hastanesi yapmak ve üstelik 250-300 kişiye istihdam alanı açmak istiyor ama Yozgat Belediyesi bu dev yatırıma engel oluyor…

Bu algı, bu kanaat, açıklığa kavuşturulması gereken bir kanaat. Acaba durum gerçekten basında yansıtıldığı gibi mi? Yoksa başka boyutları da var mı? Mahallî basında yer alan haberler, tek bir kalemden çıkmış gibi. Muhtemelen, Şifa Hastanesi basına bir metin göndermiş, o metin de birkaç küçük değişiklik dışında basında aynen yer almış.

Yozgat Belediyesi, Yozgat’ın ihtiyaç duyduğu bu çaptaki bir yatırıma neden engel olmak istesin? Nitekim engel olmak istemediği, ‘hastane için Atatürk Yolu üzerinde bir araziyi tahsis edebiliriz’ açıklamasından da anlaşılıyor.

Peki buna karşılık Şifa Hastanesi yönetimi neden hastaneyi mevcut hastanenin yanına inşa etmekte ısrar ediyor?

Sağlık Bakanlığı’ndan alındığı söylenen “ön onay” nedir? Bu onayın muhtevası, çerçevesi, şartları, sınırları nedir? Buna karşılık, Yozgat Belediyesi’nin itirazına sebep olan imar planlaması açısından durum nedir? Yani, kalp hastanesinin Şifa Hastanesi’nin yanına inşa edilmesi, imar planlaması açısından nasıl bir mahzur teşkil ediyor?

Görüldüğü üzere, şu âna kadar yapılan açıklamalar aslında hiçbir “açıklama” niteliği taşımıyor. Konu, Şifa Hastanesi’nin tek taraflı basın açıklamalarından ibaret ve hiçbir açıklayıcı tarafı da yok.

Bu durum, Yozgat’taki anormallikler zincirinin de bir halkası.

12 milyon Liralık bir yatırımdan söz ediliyor ama ne Şifa Hastanesi meselenin bütün boyutlarını açıklıyor, ne de Yozgat Belediyesi. Mahallî basın ise, sadece kendilerine gönderilen açıklamalarla yetiniyor ve konuyu açıklığa kavuşturacak soruları sorup cevaplarını alma ve tarafsız bir bakış açısıyla okuyucularına da aktarma teşebbüsünde bulunmuyor.

Bu, bütün boyutlarıyla anormal bir durum. Taraflar basın üzerinden, üzeri örtülü bir şekilde kamuoyu oluşturmaya çalışacaklarına, bir basın toplantısıyla konuyu bütün boyutlarıyla kamuoyuna açıklasalar, fena mı olur?

Yozgat’ın RTV 66 diye bir televizyon kanalı varsa, tarafları bir canlı yayında bir araya getirerek kamuoyunu bilgilendirse, fena mı olur? Ajans muhabirleri de, bu tartışma programını izleyip / kayda alıp haberleştirseler ve halkın bilgilenmesine katkıda bulunsalar, fena mı olur?

Özel Yozgat Şifa Hastanesi 12 milyon Liralık bir yatırımla Yozgat’a bir kalp hastanesi yapmak istiyor ama Yozgat Belediyesi buna engel oluyor, öyle mi? Mesele bu kadar basit mi? Bundan ibaret mi? Buna inanalım mı?

Kamuoyu, Şifa Hastanesi yönetiminden de, Yozgat Belediyesi’nden de tatminkâr bir açıklama bekliyor. Eğer halka saygıları varsa, tatminkâr bir açıklama yaparlar. Yapmazlarsa, her iki tarafın da halktan destek beklemeye hakları olmayacak…

Ziya Paşa, Terkib-i Bend’inde ne diyordu:

En ummadığın keşf eder esrâr-ı derûnun;
Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanırsın?

OKUR YORUMLARI
Adınız ve Soyadınız
05.08.2011 12:22:00

Sürur bey yazınızı ben yıllık izinde olduğum için biraz evvel okuyabildim.
Belediye komisyonunda dün oylanan isteğimiz yoğunluk artışı nedeniyle reddedildi.size gazetelerede manşet olan belediyeye başvuru yazımızı aynen gönderiyorum.2-2.5 senedir bu işle ben uğraştığım için bu konunun muattabı direk benim.Sizin duyarlılığınız için bu yazıyı bilmeniz ve yorumlamanız benim için önemli.Artık geçici maddeden yararlanamadığımız için sorun bidaha açılmamak üzere çözülmüştür.Üzgünüm yozgat kaybetti,üzgünüm yine yozgatlı yürürkek kendi ayağına bastı.Ama sevinçliyim çünkü benim uğraşlarım en azından yozgata olmasada olmayan bir yere bu merkezi kazandırıyor.Saygılarımı sunarım
Op.Dr Erdal Cahit Topcu Şifa hastanesi yönetim kurulu üyesi

Sayın başbakanımızın;
Bir kişiye bile istihtam sağlanacaksa önünü aşar ve yanında olurum lafını hatırlatırız.
Dünkü çıkan yazınız bizim 2,5 yıldır uğraştığımız ve sağlık bakanlığından son çıkan geçici madde hükümlerinden yararlanarak ön izin (Şartlar uygun hale getirilirse açmaya izin) alıp belediyemize onay için verdiğimiz planla örtüşmektedir. Öncelikle bu yaraya parmak bastığınız için Yozgat Halkı adına teşekkür ederiz.
Ateş düştüğü yeri yakar biliriz ama ateşin her zaman yaktığını bilmemize rağmen yanmadan tedbir almayı düşünmeyiz.
Biz Şifa hastanesi olarak üstümüze düşen kamu görevini yerine getirmek amaçlı 2,5 yıldır sağlık bakanlığımıza bu olayın Yozgat için çok önemli olduğunu anlattık. Bu uğraşlarımız sonucu komşu Çorum,Kırşehir gibi bizden daha gelişmiş olduğu söylenen illerin lokomotifi olarak seçilip kalp hastanesi için ön olayı aldık.Normalde biz dahil bu bölgedeki hiçbir il planlamada bu yatırım için öngörülmemişti.Yaklaşık 12 milyon lira yatırımı gerektiren bu işe elimizi değil boynumuzu koyduk.
Sağlık Bakanlığından ön onayı hukukçularımızın temmuz ayında yürürlükten kalkacak geçici maddeye dayandırarak almamıza rağmen belediyemizin imar için onay vermesi aşamasında takılıp kaldık
Kamu yararına iş yapmak kamu kuruluşu olmayı gerektirmediğini anlatmak 1 ayımızı aldı ve bu süreç belediyemiz tarafından uzatılırsa Yozgat olarak bu hakkımızı süre dolduğu için ne yazık kabedeceğiz. Kaybeden Şifa olarak biz değil ateşin düştüğü ve düşeceği Yozgat halkı olacaktır.
İdare hukukuna göre bütün idari işlemlerin nihai amacı kamu yararıdır. Bu açıdan bakıldığında kamu yararı çok geniş kavramdır. İmar planlarının da nihai amacı kamu yararıdır.
İmar planı gerekirse çevresiyle birlikte düzenlenmeli kamuya yararlı bu tesisin yozgata kazandırılması gerekmektedir.
Yozgat halkı, sivil toplum örgütleri, halkın vekilleri artık bize Yozgat için destek vermeli.Bu konu için gerekli girişimleri gerekirse bizden önce yapmalı ve takipçisi olmalıdır.
Bizim Belediyemize başvuru yazımız aşağıdadır.

Belediye Başkanlığına
YOZGAT

Özel Yozgat Şifa Hastanesi olarak; Yozgat ve çevre il’lerde olmayan bir ilke Yozgat adına imza atmak üzereyiz.
Kasım 2006 yılından beri Yozgat’ta ilk ve tek özel hastane olarak hizmet vermekteyiz.
Yozgat’ın mevcut sıkıntılarından en önemlisi olan iş istihdamı fazlasıyla memleketimize sıkıntı vermektedir. Her geçen gün personel sayısını artırmaktayız.Mevcut kadrolarımızı artırma ve genişletme başvurularımız devam etmekte olup Yozgat ve çevre illeri en büyük eksiği olan KVC(Kalp damar cerrahisi-Anjiyo,balon patlatmak-By-pass ameliyatı,-stent takmak) kadromuza eklenmesi için Sağlık Bakanlığı ile ön anlaşmaya varılmıştır.
Yozgat il,ilçe ve çevre illerde hiçbir kamu ve özel sektörde KVC ünitesi bulunmamaktadır. Acil kalp krizi veya kalp problemlerinin çözümünde ilk 30 dakika içinde damar içine verilen özel solüsyonlar, stent uygulaması veya cerrahi müdahale uygulanması hayatı kurtarmak için önemlidir. Oysa memleketimize en yakın merkez 2 saat uzaklıkta olan Kayseridir (oda merkez hasta için uyarılırsa hazırlıklar ile birlikte 3 saati bulmaktadır) ve hastaların çoğu ya yetişememektedir veya kalıcı felç gibi şikayetleri ömrü boyunca çekmektedir. Bu eksiği kapamamız hem memleketimiz hem komşu iller için konu insan ise zorunludur.
Sadece kalp krizleri değil birçok alanda da bu merkezin yararını Yozgat ve çevre iller yaşayacaktır. Bunlara örnek vermek gerekirse;-Diyalize alınacak bir hastanın damar cerrahisi ile diyaliz için zorunlu şant operasyonunun uygulanması,-Varis ameliyatları,-kalp çarpıntısı olan kişilerin damar yolundan kalbine girilip uyarı kaynağını yakılması,-trafik kazlarında durmayan kanamalarda acil müdahale imkanı gibi….
Multidisipliner olarak tariflenen(yani birçok branşın birlikte müdahale ettiği) kalp ve damar Cerrahisi yapılması için tüm branşların olduğu bir yerde hizmet vermesi Sağlık Bakanlığınca zorunluluk olarak bize bildirilmiştir. Mevcut bina,yatak ve ameliyathane boyutlarıyla bu işi yapmamızın mümkün olmadığını yapabilmek için yatak sayımızı yoğun bakımlar dahil 55’den 96’ya,mevcut olan ameliyathanelerin boyutlarının artırılıp en az 45 m2 olan iki ameliyathane ve yarı steril alanda olması gereken anjiyografi odası ve yoğun bakımların eklenmesi gerekmektedir.Bakanlık görüşlerine göre düzenlenen ek bina projemiz yine bakanlığımızca kabul görmüş ve belediyemizin onayından sonra hızla bu yatırımı yapmamıza izin verilmiştir.
Bu işin memleketimiz için ayrı bir önemi de 260 kişinin çalışıp belki 1000 kişinin ekmek yediği hastanemize, en az 260 kişi eklenip bir 1000 kişinin daha eklenmesini sağlayarak Yozgat ekonomisine katkısıdır.
Bir özel kuruluş olarak birçok kamu kurumundan daha fazla hizmet verdiğimizi ve vermeye çalıştığımızı lütfen görünüz. Lütfen Yozgat’ımızın diğer memleketlerde hastane doktor ve de iş-aş aramasına el birliği ile engel olalım.

Yozgat halkı, sivil toplum örgütleri ve halkın vekillerine gereğinin yapılmasını arz ederiz.

ŞİFA HASTANESİ YÖNETİM KURULU

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ