Sürur ÖZTÜRK

EZBER BOZAN

AK Parti’de saflar ayrılınca…

Tespitlerini çok büyük ölçüde isabetli ve saygıdeğer bulduğum değerli bir strateji uzmanını arayıp, Numan Kurtulmuş’un bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti’ye davet edilmesine ve Suriye ile ilişkilerimize dair öngörülerini sordum.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’u partisine davet edişini herkes gibi o da son derece önemsiyor. Birleşmeye BBP’nin de katılabileceğini düşünüyor. Ona göre, yakında AK Partide saflar ayrışacak ve bir süre devam edecek olan parti içi çatışma sonunda, Avrupa ile ittifaka sıcak bakan kanat etkisiz hâle getirilecek. Başbakan Erdoğan’ın da dahil olduğu ABD-Rusya ittifakına sıcak bakan diğer kanat ise, Erdoğan sonrasında Numan Kurtulmuş tarafından toparlanacak.

Kısacası, sadece AK Parti’de değil, bütün siyasî oluşumlarda, Avrupa ittifakını benimseyenlerle ABD-Rusya ittifakını benimseyenler, birbirinden ayrılıp karşı karşıya gelmiş olacaklar. Bazı sağ partiler AK Parti’de toplanacağı için de bu ayrışma “AK Parti’de çatlak” olarak tezahür edecek. MHP, AK Parti’ye karşı Avrupa’nın safında yer almaya devam edecek. Çok yüksek bir ihtimalle yenilgiye uğrayacak olan taraf ise, AK Parti içerisinde kümelenmiş olan Avrupa kanadı, yani Erdoğan karşıtları olacak.

Strateji uzmanına, “Sizce Erdoğan’ın bu mücadeleyi kaybetme ihtimali de var mı?” diye sordum. “Erdoğan karşıtları (yani Avrupa kanadı), bu ihtimali görüyor olmalılar ki ona karşı şimdiden harekete geçtiler; ama ben, Türkiye’nin uluslar arası alandaki menfaati için Erdoğan’ın kazanmasını arzu ediyorum ve kazanacağını tahmin ediyorum” dedi.

“CHP’de de bir operasyon beklemeli miyiz?” şeklindeki soruma da “Evet, beklenebilir” cevabı verdi.

Suriye meselesi

Görüşlerine başvurduğum strateji uzmanına, “Bana sanki Suriye’nin bir kısmını Türkiye’ye vermek istiyorlar gibi geliyor” dedim. “Türkiye’ye toprak verilmesine gerek yok; çünkü Suriye ile Türkiye bir süre sonra tekrar birlikte hareket eden iki ülke olacak” dedi.

Ona göre, komşu ülkelerdeki Kürt nüfus, Türkiye’nin etrafında toplanacak ve Türkiye’den yana bir tavır alacak. İran’ın önünü kesme işi Türkiye’ye düşeceği için, Suriye’de Türkiye ile birlikte hareket edecek bir siyasî yapı kurulacak. Yani, bir süre sonra Suriye ile yeniden ‘kanka’ olacağız. Ama bu süreçte Türkiye, Suriye’ye yönelik bir askerî harekât düzenlerse, Suriye halkının desteğini kaybetmemek için, bu bir kara harekâtı değil, hava harekâtı şeklinde olacak.

Sonuç olarak, siyasette uluslar arası kartlar yeniden karılıyor ve bunun yansımasını AK Parti içerisinde safların ayrışması olarak göreceğiz.

16.07.2012
OKUR YORUMLARI
hasan baycan
20.07.2012 16:22:00

sevgili üstad,ım yazılarını dikkatle vede ilgiyle takip ediyorum ellerine ve yüregine saglık bugüne kadar yazdıgınız tüm yazılara imzamı atarım ancak yozgatın ve yozgatlının ön yargılarını yenecek dünyadaki degişimi görmeleri için çok iyi düşünmelerini degişimi algılamaları için birazda sosyal konulara deginsenin yozgatın makus talihini ön yargılardan arındılcagını ümit ediyorum ön yargıdan arınmak atumu parçalamaktan daha zordur demişti an
ıştay çünki boş vaat en tehlikeli yalandır yozgatında en büyük sorunu bu boş vaatlerle kandırılmaktır herkese iyi ramazanlar saglıklı ömürler dilerim hoşca kalın selamlar

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ