YOZGAT’TA KORONAVİRÜS VAK’ALARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

YOZGAT’TA KORONAVİRÜS VAK’ALARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

GÜNDEM / Osman Hakan KİRACI
 
Koronavirüs salgını, Yozgat’ta Mart-Ağustos arası  5  aylık süreçte  Türkiye ortalamasının altında seyrediyordu.
Yazdığımız ve sizin de bildiğiniz gibi,Koronavirüs kentimizde 2.dalga alarmını Ağustos  ayından  itibaren vermeye başlamıştı.
Çünkü ; Halkımızın  Koronavirüse karşı günlük hayatımızda sürdürmesi  gereken tedbirler konusunda  somut bir biçimde gevşeme ve rehavet içerisinde olduğu gözleniyordu.Üstelik bazı vatandaşlarımız da  tedbirsizliğine rağmen her nedense Koronavirüsün kendisine bulaşabileceğine ihtimal vermiyordu.
Yozgat’ta Koronalı günlerde adeta tedbirlerin ciddiye alınmadığı  bir yaşam sürerken mevsimin de yaza rastlaması  nedeniyle yurt içinden ve yurt dışından yoğunlaşan ziyaret trafiği salgının hızlanmasına yol açmıştı.
Ve  bu arada Nişan,Düğün ve benzeri  toplu etkinlikler  vesilesiyle  Ağustosta atağa geçen salgın Eylül’de tamamen kontrolden çıkmıştı.
Öylesine kontrolden çıkmıştı ki ;Yozgatta Mart –Ağustos ayları  arasında  113 vatandaşımızın ölümüne yol açan Korona belası Ağustos ila 20 Eylül arasında yaklaşık  1,5 ayda 127 vatandaşımızın daha ölümüne neden oldu.
Her gün ortalama 3-4 kişi Koronavirüsden hayatını kaybediyordu.
Yine bu tehlikeli süreçte Covid 19 nedeniyle Yozgat Şehir hastanesinde tedavi gören hasta sayısı  pandemi servisinde  230 ,yoğun bakımda ise 90 olmak üzere 320’ye yükselmişti.Yozgat kent merkezindeki  ve ilçelerdeki hastanelerin acil servisine koşan Covid’li hasta sayısı  endişe verici boyutlara ulaşmıştı.
 Evlerde karantina altında tutulan pozitif Covid 19 hastaları için 1500 -2000 rakamları telaffuz ediliyordu.Yozgatta başgösteren ve hızla yayılan Koronavirüs salgını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da gündeminde yer almıştı.
Sayın Bakan, Eylül başında Koronavirüs’ün ‘Yozgat’ boyutunu   tweetinde şöyle dile getiriyordu :
“Ağır hasta sayısı en çok olan illerimiz ; İstanbul,Ankara,Konya,Erzurum ve Yozgat..Tedbirlere birlikte uyarak başarılı olabiliriz “
Yozgat ,bir rekora daha imza atıyor, nüfusu 420 bin olmasına rağmen Koronavirüs mecrasında nüfusu milyonların üzerindeki büyük şehirlerle yarışıyordu.
** **
KORONAVİRÜS ŞİMDİLERDE KONTROL ALTINDA
Koronavirüs salgını Yozgatta halkımızı ve kenti yönetenleri korkutacak boyuta ulaşınca gerek il yöneticilerimiz  ve gerekse vatandaşlarımız Koronavirüsle mücadeleyi geç de olsa daha da ciddiye almak zorunda kaldı.
2.dalganın başlangıcından hemen sonra Yozgat Valisi Ziya Polat,İçişleri Bakanlığının koronavirüsle mücadele genelgelerinde öngörülen tedbirlerin özenle uygulanması için gereken hassasiyeti gösterdi.
Yozgat Sağlık Müdürü Dr.Fatih Şahin,Eylül başında oluşturup sahaya sürdüğü Filyasyon ekibiyle evlerde karantina altındaki  Covid 19’lu hastaların muayene,tedavi ve kontrolünde başarılı bir ivmenin  yakalanmasını sağladı.
Yozgat Emniyet Müdürü Murat Esertürk, ekiplerinin büyük bir bölümünü koronavirüsle mücadelede il düzeyinde sürdürülen denetimlerde verimli ve disiplinli  bir şekilde kullanarak  İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleriyle birlikte   Koronavirüsün kontrol altına alınmasına önemli ölçüde katkı verdi.
Bu arada Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi  Opr.Dr.Mustafa Kozan ,Hastane yönetimi,pandemi servisinde görevli doktor ve bütün sağlık çalışanları hasta sayısının arttığı günlerde yorulmadan ve  umutsuzluğa kapılmadan ,gece -gündüz olağanüstü performansla çalışarak Yozgat’ta Koronavirüse karşı sürdürülen savaşın gerçek kahramanları olduklarını tekrar sergilediler.
Yozgatta son 1 ay içerisinde Koronavirüse karşı alınan  önlemlere  vatandaşlarımızın  kısmen  ‘maske,mesafe ve hijyen’ bağlamında uymaları,tüm sağlık  ekiplerinin özverili çalışmaları ve il yöneticilerinin de ciddi çabaları Koronavirüsün ilimizde kontrol altına alınmasını sağlamış oldu.
20 Eylül’de Yozgat’ta adeta tavan yapan Koronavirüs salgını bugünlerde duruldu ,hatta gerilemeye başladı.
** **
ŞİMDİKİ RAKAMLAR UMUT VERİCİ
Yozgat’ta Koronavirüs salgınına ilişkin bundan önce  yayımladığım haber ve yorumlarımda salgının vahametine dair çarpıcı rakamlar sunmuştum.
İl düzeyinde 20 Eylülde kontrol altına alınan,sonrasında da düşüşe geçen ve gerileyen Koronavirüsle ilgili edindiğim bilgiler,rahatlatıcı ve umut verici türden..
Yozgat Şehir Hastanesinde 20 Eylül’de tedavi gören 320 koronavirüs hastasında bariz bir düşüş sözkonusu..Bu rakamın  şimdilerde 120’si  serviste ve 70’i de yoğun bakımda olmak üzere yaklaşık 190’a düştüğü bilinmekte..Son 1,5 aylık süreçte günde 150-200 pozitif hastanın  başvurduğu hastaneye bugünlerde gelen pozitif hasta sayısının  ise  30-40 dolayında olduğu bildirilmekte..
Ev karantinasındaki  hasta ve şüpheli vakalarında da ciddi anlamda gerileme var..Yaklaşık 1500 dolayındaki ev karantinasında gözlem altında tutulan  hasta sayısının  500’lere düştüğünü öğrenmiş bulunmaktayız..
Koronavirüsle ilgili bütün bu rakamlar gösteriyor ki; Yozgat’ta 20 Eylülde tavan yapan Koronavirüs, son 2 hafta içerisinde hızlı bir düşüşe geçmiştir.
Konuya ilişkin görüştüğüm tüm ilgililer,yetkililer ve uzmanlar salgının gidişatının normale evrildiğini ,önlemlere aynı ciddiyetle uyulması halinde ‘Yozgat ‘olarak rahatlayacağımız günlerin uzak olmayacağını dile getiriyorlar.
**  **
Hepimizin malumu olduğu üzere ,Koronavirüs sadece Yozgat’ın değil,tüm insanlık aleminin en tehlikeli sorunu..
Aşısı bulunana kadar gevşemeden ve rehavete kapılmadan ‘Maske,mesafe ve hijyen’ önlemlerinin yanısıra Devletimizin ve uzmanların öngördüğü bütün kurallara ve tavsiyelere hep birlikte özenle uyduğumuz takdirde günün birinde   Koronavirüs belasından kurtulmuş oluruz.
**  **
Eğer, ‘Koronavirüs salgını Yozgat’ta  azalmaya başlamış ‘diye rehavete kapılarak kurallara uyma konusunda yine zaafa düşersek Koronaya yeniden hayat vermiş oluruz ki, bu da bizi 20’eylül’lü vahim günlere sürükler..
** **
Demem o ki; Sağlıklı yaşamak için Korona ile mücadelede lütfen tedbiri hep birlikte ama hep birlikte elden bırakmayalım…
Ne dersiniz.
Başka çaremiz var mı ?
 
04/10/2020 21:25
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ