SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.FATİH ŞAHİN’DEN FAZLA TUZ UYARISI

SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.FATİH ŞAHİN’DEN FAZLA TUZ UYARISI

Yozgat Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Tuzun insan sağlığı için zararlı olduğunu bilinmesine rağmen, aşırı tuz tüketildiğini belirterek, tuzun gıdalardan tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi.
İl Sağlık Müdürü Şahin, “9-15 Mart Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada” Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) önerildiğine dikkat çekti.


Şahin, “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı” kapsamında aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması, bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır. Aşırı tuzu ev ve ev dışı mekânlarda yemek yenilen yerlerde, yemeklere eklediğimiz tuz, ambalajlı gıda ve içeceklerin tüketimi ile almaktayız. Tuzun sağlığımız için zararlı olduğunu bilmemize rağmen, aşırı tuz tüketiyorsak, daha az tuz kullanmalıyız. Sağlık Bakanlığı’ nın Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, 2017 çalışmasına göre günlük kişi başı tuz tüketiminin 10,2 g/gün olduğu saptanmıştır. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katıdır. Aşırı tuz tüketimimizi azaltmak için, yemekleri hazırlarken eklenen tuzu azaltabilir, sofradan tuzlukları kaldırabiliriz. Ev dışında yemek yiyeceksek; az tuzlu, tuzsuz hazırlanmasını isteyebilir, tuzlu atıştırmalıkların tüketimini azaltabiliriz. Satın alınmış işlenmiş ambalajlı benzer gıdaların tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarı düşük olanı tercih edebiliriz. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan yiyeceklerin tuz içeriğini azaltabilir, yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınabiliriz. Tuzun gıdalardan tüketimini azaltalım. Tuz tüketimine dikkat çekmek için ilimiz genelinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde Halk’a yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.”diye konuştu.

14/03/2020 15:31
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ