BAŞHEKİM DR. KOZAN: AKCİĞER KANSERİ GÜNÜMÜZDE YAYGIN

BAŞHEKİM DR. KOZAN: AKCİĞER KANSERİ GÜNÜMÜZDE YAYGIN

Çağımızın hastalığı kansere karşı Yozgat Şehir Hastanesi poliklinikleri girişinde “Kanser Farkındalık Standı” kurularak hastaneye gelen vatandaşlara Kanser ve Tedavi yöntemleri hakkında broşürler eşliğinde bilgilendirme yapıldı.  

Kanserin türleri konusunda bir açıklama yapan  Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, kişinin kendisinde yaşadığı değişiklikleri farketmesi gerektiğini ve belirli yaş gruplarına özgü periyodik kontrollerin yaptırılması gerektiğini söyledi. 

Dünyada 8 kadından birinin hayatının bir evresinde meme kanserine yakalandığını, kadınlarda meme kanseri riskinin erkeklerden 100 kat daha fazla olduğunu ifade eden Başhekim Kozan “Meme kanseri erken tanıyla hem başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir kadınların mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelerini, özellikle 20 yaşından sonra her kadının en azından kendi kendine meme muayenesi yapmasını öneriyoruz. 20 - 39 yaş arası kadınların 1 ila 3 yılda bir, 40 yaş üstü kadınların ise her yıl düzenli olarak mutlaka meme kontrolünden geçmesi gerekmektedir.” dedi. 

AKCİĞER KANSERİ, GÜNÜMÜZDE EN YAYGIN GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ 

En yaygın görülen kanser türünün Akciğer Kanseri olduğunu hatırlatan Başhekim Kozan, Alkol ve sigara  kullanımının, özellikle karaciğer, bağırsak, meme ve mide, kanserinde riski artırdığına işaret etti.  

 Kozan, 'Alkol DNA hasarına yol açmaktadır. Bu da kanser hücrelerinin oluşmasına neden olur. Bu nedenle kanser riskini azaltmak için alkolden uzak durmak gerek. Ayrıca sigarayı aktif içmek ya da pasif içici konumunda olmak, özellikle akciğer kanserinde en büyük risk faktörüdür. Sigaranın içinde bulunan maddeler kanser hücresine yol açmaktadır.' ifadelerini kullandı. 

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKMALIYIZ 

Başhekim Kozan “Kanserden değil geç kalmaktan kork” sloganını hatırlatan Kozan “Hepimizin dilindeki bu sloganı yaşantımıza uygulamalıyız.” diyerek Kanserin dünyada ikinci ölüm nedeni olduğunu ve hasta sayısının hızla arttığını ifade etti.  Başhekim Kozan, “Günümüzde hayat şartlarının değişmesi, kimyasala daha fazla maruz kalmak, daha stresli bir hayat sebebiyle maalesef hepimizin ailesinde yakın çevresinde bir kanser hikayesi mevcut. Düzenli tarama sonucu erken teşhis ve zamanında tedavi ile kanser riskini azaltmak mümkün. Yaşantımızda düzenli olarak fiziksel aktivite ile hormonlarımızı dengede tutabiliriz. Aktif bir yaşantı birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltmaktadır. Kanserde belirli bir semptom yok organa göre farklılaşıyor, kişi kendisini takip etmeli, eğer açıklanamayan kilo kaybı, şişkinlik, memede değişiklikler, adet dönemi dışında kanama, cilt değişiklikleri, yutma zorluğu ve hazımsızlık, idrar veya dışkıda kan, ağız değişiklikler, lenf nodlarındaki değişiklikler, ateş, yorgunluk, kalıcı öksürük gibi şikayetleri varsa en yakın sağlık kurumuna başvurarak tarama yaptırmalıdır. Ayrıca doğru teşhis ve tedavi almak çok önemli. Doğru teşhis ve tedavi için Yozgat Şehir Hastanemiz en iyi merkezlerdendir. Çok iyi bir altyapımız var, çok iyi hekim arkadaşlarımız var ve en son teknolojik aletlerle hizmet veriyoruz. Hastanemizde Kanser Teşhis Merkezimiz hizmetine devam etmektedir.”dedi.  

Başhekim Kozan’ın açıklamasından sonra etkinliğe katılan Başhekim Yardımcısı Dr. Mete Selvi, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Elif Tinel, Onkoloji Uzmanı Uz. Dr. Kerem Oruç, Dahiliye uzmanı Uz. Dr. Ramazan Önalan, Eğitim birimi Hemşireleri vatandaşlara broşürler dağıtarak bilgilendirmede bulundular. 

04/05/2023 03:59
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ