KEVEN: ‘KABALI’ SORUNUNA VALİLİK VE SAVCILIK EL KOYMALIDIR

KEVEN: ‘KABALI’ SORUNUNA VALİLİK VE SAVCILIK EL KOYMALIDIR

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, Yozgat'ta büyük umutlarla başlayan Kabalı Meyvecilik Projesi'ne tarlalarını kiralayan 600 köylünün mağduriyetini gündeme taşıdı.Milletvekili Keven, Yozgata bağlı Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde 2010 yılında başlayan meyvecilik projesinde köylülerin işletmeci şirket tarafından mağdur edilmesine tepki göstererek bir açıklama yaptı.

Kabalı köyünde meyvecilik projesini işleten şirketin uygulamalarını eleştiren Milletvekili Keven konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Kadışehri ilçemizin Kabalı köyünde 2010 yılında 5640 dekarlık birleştirilmiş arazi üzerinde meyve bahçesi kuruldu. 600 köylünün hissedarı olduğu meyve bahçesinin yapılmasına Kadışehri Kaymakamlığı öncülük etti. Kaymakamlık tarafından burada Bozok A.Ş. adında bir şirket kuruldu ve tarla sahipleriyle 25 yıllık bir sözleşme yapılarak tarlalar kiralandı. Ancak kira bedeli 5 yıllık periyotlarda artacak şekilde yapıldı ve köylüler ilk mağduriyetlerini yaşadılar. Çünkü ilk başta dekarı 500 liradan kiralanacağı söylenen tarlalar oldu bitti ile 150 liraya kiralanmıştır.”

Projenin 2012’de HAKMAR adında bir şirkete işletilmesi için devredildiğini ve bu şirket tarafından paralarının ödenmediğini söyleyen  Keven, projenin  hangi ihaleyle ne şekilde verildiğini sorarak açıklamasını şöyle sürdürdü :

“2012 yılında meyve bahçesi HAKMAR adında bir şirkete taşeron gibi devredildi. HAKMAR, köylüleri 2016 yılında mağdur edip yaklaşık 1 milyon 200 bin lira kiralama bedelini ödemeyince iflas ettiği gerekçesiyle devreden çıkarak burası bu sefer de GÖKNUR-BAHARSUN adında bir şirkete devredildi. Ancak köylüler bu şirketin HAKMAR'ın devamı olduğu ve kendilerini mağdur etmek için böyle bir yol izlendiğini söylüyorlar. O gün ki fiyatla 1 milyon 200 bin lira olan borç köylüye hâlâ ödenmedi. Burada asıl sorun; birincisi kaymakamlık burayı nasıl istediği şirkete verdi? Bir ihale yaptı mı? İkincisi de yüzlerce köylünün ve kamunun emeğiyle yapılmış bir bahçeyi taşeron şirkete devretmesi yasal mıdır?”

Burada bir başka mağduriyet ise bu şirket 2017 yılında 400 dekar armut bahçesini hastalık var gerekçesiyle söktü ancak yerine tek bir fidan dikmedi. Bu 400 dekarı da kendi malıymış gibi kullanarak koyun ağılı yaptı ve söylendiğine göre bine yakın koyun getirerek buradan haksız kazanç elde etti. Boş kalan araziye de yem bitkisi ekti. Köylüler kendi tarlasında ücretli işçi olurken bir şirket milyonlar kazandı.

Şirket 2019 yılına ait olan ve 1 Mart 2020'de ödemesi gereken 1 milyon 400 bin lirayı köylülere hâlâ ödemedi. Yıllardır bu şekilde kendi tarlalarında mağdur olan köylüler artık duruma el koyarak şirkete tepki gösterdiler. Çünkü 10 yıl önce bin bir umutla kaymakama güvenerek verdikleri verimli tarlaları bir taşeron şirketin elinde oyuncak edildi. Kaymakamlık ve Valilik ise olaya sadece seyirci kaldı. Devamlı 5 gün sonra yatacak, 3 gün sonra çözülecek diyerek mağduriyet devam ettirildi. Burada köylüler zarar ederken 'kimlerin' kâr ettiği ise ancak adli soruşturmayla ortaya çıkabilir. Çok vahim yolsuzluk iddiaları var. Cumhuriyet Savcılığı duruma derhal el koymalıdır. Kadışehri Kabalı köylülerinin bu haklı davalarında sonuna kadar yanlarındayım. Sonuna kadar konuyu gündemde tutacağım. Bana 5 Mayıs tarihinde ilettiler. Dertleri bundan sonra benim de derdimdir.”

CHP milletvekili Keven açıklamasının son bölümünde ise Kabalı projesi sorununun çözümü konusunda da şunları söyledi :

“Burada 600 köylüyü mağdur ederek meyve bahçesini talan eden bu şirketin biran önce buradan çıkarılması ve bu meyve bahçesinin 600 köylü tarafından kurulacak bir kooperatif aracılığıyla işletilmesi önem arz etmektedir. Kendi bahçelerini kendileri yönetmelidir. Kooperatiflerin en büyük sıkıntısı pazar sorunudur. Burada kurulacak kooperatifin ürünlerini İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediyelerimizin açtığı halk marketlerine pazarlanabilmesi için de Kabalı halkına söz veriyorum. El ele verirsek tüm sorunlar çözülür.”

07/05/2020 17:41
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ