İYİ PARTİNİN KÖTÜ AKİBETİ  // O.HAKAN KİRACI’NIN YORUMU

İYİ PARTİNİN KÖTÜ AKİBETİ // O.HAKAN KİRACI’NIN YORUMU

Bilindiği gibi, İYİ Parti bundan 7 yıl önce Türk siyasetinde merkez sağı toparlamak amacıyla kurulmuştu. Kuruluşu takip eden ilk yıllarda da İktidara karşı etkin muhalefetiyle trend yükselmişti.

Ama ne var ki,  14 Mayıs 2023 seçimleri İYİ parti açısından sancılı geçmişti.

Yozgat’ta ise beklenmedik sürprizler yaşanmış, geçen yıl seçimden önce İYİ partiye giren  eski Bakan Lütfullah Kayalar,paraşütle geldiği Millet ittifakının liste başına oturmuş, bu sebeple ittifakın diğer milletvekili adaylarından  Prof.Taner Demirer,CHP milletvekili Ali Keven ve Deva partisinden de İsmail Yılmaz liste mağduru olmuşlardı. 14 Mayıs seçiminden  en az 100 bin oy ve 3 milletvekilliği bekleyen Kayalar da hayal kırıklığına uğramıştı.

Ama sonuç itibariyle Milletvekilliğini kazanan Kayalar, 14 Mayıstan sonra İYİ partinin Yozgat Teknik Direktörü olmuştu.Dolaysıyla Yozgatta İYİ Partiyi 31 Mart seçimlerine o hazırlıyordu.Yani , Yozgatta partinin seçim stratejisini  ve adaylarını belirleme yetkisi Kayalar’ın insiyatifindeydi.Kayalar 31 Mart  2024 yerel seçimlerinde vilayeti taradı ve sonrasında başkan adaylarını açıkladı.Ama işin başında siyaseten prestij kaybetmesine neden olacak beklenmedik önemli bir hataya imza attı.

Ne yaptı ?

Yozgatta YRP ve BBP’nin  çoğu  beldelerde ,Saadet Partisinin bile 18 beldede  seçime katıldığı bir dönemde İYİ partiyi  Yozgat’ın her beldesinde seçimlere dahil etmesi gerekirken 36 beldeden sadece 8’nde yarışa soktu.Yılların deneyimli politikacısı Lütfullah Kayalar,siyası hayatında Yozgatta sorumluluğunu üzerine aldığı partide ilk kez bir yerel seçime kendince az adayla katılma kararı almıştı.

28 beldede aday mı bulamadı veya bu beldelerde bulacağı adaylarla seçimleri mi kazanamayacaktı.

Nedendi  bilemem ama İYİ parti  yerel seçimlerde yapılacak masraflardan kaçınmayıp her beldede seçime katılsaydı partinin Yozgattaki  oyları % 4.3’lere düşmez  ve bu olumsuz en kötü şartlarda bile  eski oyunu korumuş olurdu .. Dahası, İYİ parti 31 Mart seçiminde YRP‘nin gerisinde kalmaz,oy dağılımında  5.sıraya düşmez ve Yozgat siyasetinde de  alay konusu olmazdı.

İYİ partide 31 Mart seçimlerinde işler sadece taşra teşkilatlarında  kötü gitmedi.

İYİ parti lideri Meral Akşener ile partinin genel merkezi eleverip İYİ partinin dramatik sonunu hazırlamak için adeta  yangına körükle gittiler. Yanlış aday tesbitleri, aday tesbitlerinde yolsuzluk iddiaları ,ittifaksız ve iktidara göz kırpan seçim stratejileri,yanlış seçim politikaları ile İYİ partinin 31 Martta altından kalkamayacağı hazin sonunu hazırladılar.

**

31 Mart 2024 seçimleri Türkiye genelinde İYİ parti için felaket olmuş,az adaylı Yozgat seçimi de hüsranla sonuçlanmıştır.

Sözün burasında şunu da söylemeliyim.

İYİ parti  bundan sonra kendisine  parti dışından kamuoyunun benimseyeceği  yeni bir lider bulamadığı  ve yeni bir vitrin oluşturamadığı takdirde Türk siyasetinin tozlu  sayfaları arasında kaybolup gidecektir.

**

İYİ  parti artık yok olma sürecindedir.

Bunun farkında olan üst düzey yöneticiler İYİ partiyi birer birer terkediyor.

İYİ partinin kötü akıbetini gören hemşehrimiz Taner hoca da 3 yıl emek verdiği partisinden ayrılmak zorunda kaldı..

Şimdi sırada İYİ Partinin Yozgat Milletvekili  hemşehrimiz  Lütfullah Kayalar var.

İYİ partinin kötü akıbetini önümüzdeki günlerde birlikte izleyeceğiz

Son yorumum yarın )

25/04/2024 04:26
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ