YOZGAT SEVDALISI ERTUĞRUL KAPUSUZOĞLU

Yozgat, ülkemize çok değerli kalemler kazandırmıştır. Bunlardan biri de bir Yozgat sevdalısı olan hemşehrimiz Sayın Ertuğrul Kapusuzoğlu’dur.

Yozgat folkloru üzerinde çalışmalarıyla öne çıkan ve bu alanda Yozgat’a büyük katkılarda bulunan Ertuğrul Kapusuzoğlu çok yönlü bir sanatçımızdır. Araştırmacı, senarist, sanat yönetmeni, editör, şair, roman yazarıdır. Folklorla ilgili 8 kitabı, 2 romanı, TRT tarafından çekilerek yayımlanmış pek çok dizi filmi, 1 senaryosu, çok sayıda tiyatro oyunu vardır. Çalışmalarıyla birçok alanda ödül kazanmıştır.

4 Ekim 1956 yılında Yozgat’ta doğup ilk ve ortaöğrenimini burada tamamlayan sanatçımız, 1978 yılında Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun olmuş; uzun yıllar ortaöğretim okullarında öğretmenlik, üniversitelerde öğretim üyeliği yapmış; bürokraside de şube müdürlüğü, müşavirlik ve daire başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Ertuğrul Kapusuzoğlu Yozgatlıların gönlünde taht kurmuştur. Onun gönlümüzde yer edişinin temelinde Yozgat halk kültürüne yaptığı büyük katkılar yatmaktadır. Ne zaman Yozgat’la ilgili bir takvime el atsam orada Ertuğrul Kapusuzoğlu’nun eşşiz güzellikteki çalışmalarını görürüm. Yozgat’la ilgili sözcükler, deyimler, atasözleri, şiirler, fıkralar, daha neler neler…

Yozgat folkloruna katkılarından dolayı Ertuğrul Kapusuzoğlu’na çok şey borçluyuz. Bunu sözcüklerle anlatmak gerçekten olanaksız. Onu ben ve benim gibi aynı kuşaktan olanlar çok iyi tanıyor ve takdir ediyoruz. Acaba yeni kuşak Ertuğrul Kapusuzoğlu’nu yeterince tanıyor mu? İşte bu konuda kuşkuluyum. İşte bu nedenle değerli hemşehrimizi Yozgat’ımızın gündemine bir kez daha getiriyorum. Buradan Yozgatı’n yeni kuşağına sesleniyor ve diyorum ki, “Gençler, Yozgat’mızın yetiştirdiği değerleri tanıyınız, onlara sahip çıkınız.”

Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Ertuğrul Kapusuzoğlu için söylenen şu sözler onu ne denli güzel anlatıyor: “Kapusuzoğlu; kalem tutan ellerine tırpanı geçirince, bıldırcınlar alkışa durur kanat kanat. Kanak’ın sularının dilinden en iyi o anlar, anaforlu akışlarda oltasız tokalaşır balıklarla. Battal’da ekin eker, ata biner, sinsin oynar, halay çeker. İmecede, eğricede (Hıdırellez şenlikleri) el ele, kol koladır köylüsüyle… Sözün özü, kültürümüzün gönüllü Sürmeli’sidir.”

Ben de Ertuğrul Kapusuzoğlu’nu Yozgat folklorunun bir güneşi olarak tanımlıyorum. Bugün kullandığımız her yöresel sözcükte, deyimde, atasözünde, ninnide, tekerlemede, mânide, fıkrada… onun izi vardır.

Ertuğrul Kapusuzoğlu’nun Süleyman Sökmen’den derleyerek Yozgat’a kazandırdığı bir fıkrayla noktalamak istiyorum yazımı:

Popona Bir İnne Batırıyom
Sayın Süleyman Sökmen, bizim Sürmeli türkümüzü en iyi yorumlayan hemşehrilerimizdendir. Bu güzel yorumun temelinde; onun küçüklüğünden beri müzikle uğraşması, Yozgat’ı sevmesi ve Sürmeli söylemesi gelir.

İşte bu Süleyman Sökmen; çocukluğunda ve gençliğinde o kadar güzel Sürmeli söylermiş ki Yozgat’ın büyükleri ne zaman onu yakalasalar zorla, şerle, hatırla bir Sürmeli söyletmeden bırakmazlarmış. Öyle bir an gelir ki Süleyman Sökmen çarşıya çıkamaz olurmuş.

Tabii Yozgat’ın Sürmeli sevdalıları da daha çok yanlarına gelip daha çok Sürmeli söylemediği için Süleyman Sökmen’e kızarlarmış.

Aradan zaman geçmiş, Süleyman Sökmen Ankara’da yapılan ses yarışmasında birinci olmuş, o arada Sürmeli’yi de plağa okumuş.

Tabii Yozgat’ta pikabı olan herkeste Sürmeli plağı vardır.

Bir gün Süleyman Bey Yozgat’a gitmiş. Daha önce kendisine zorla Sürmeli söylettiren bir yaşlı hemşehrimiz,

¦ Ula Sülüman, neyine şişiyodun lan? Bir plağını aldım. Popona bir iğne dürtüyom, sana akşama kadar sürmeli söylettiriyom, haberin olsun.

Sayın Ertuğrul Kapusuzoğlu’na Yozgat halk kültürüne katkılarından dolayı sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

12.12.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ