YOZGAT DUVAR YAZILARI ÜZERİNE

Duvar yazıları, son yıllarda yeni bir anlam kazanarak düşünce ve duygu aktarımının bir başka yolu oldu. İnternette gezinirken birbirinden ilginç ve güzel duvar yazılarıyla karşılaşıyorsunuz. Kimi zaman ilginç bir fotoğrafın, kimi zaman bir trafik levhası görüntüsünün, kimi zaman bir defter sayfasının üstüne yazılmış bu sözler, insanı bazen güldürüyor; bazen hüzünlendiriyor.

Geçenlerde merak sardım. Acaba Yozgat’la ilgili ne gibi duvar yazıları var diye, sanal âlemde bir gezintiye çıktım. İyi ki çıkmışım. Neler buldum neler!..

İç Anadolu insanı; çok temiz, içten ve sevecen oluyor. Hele Yozgatlı olunca bu bir kat daha artıyor. Yozgatlı, her yerde olduğu gibi duvar yazılarında da yerel kültürünü öne çıkarıyor. Buram buram Yozgat kokuyor bu yazılar. Sevgiyi, özlemi, öfkeyi, kısacası insana özgü tüm duyguları görebiliyorsunuz bunlarda. Bazıları öyle güzel görsel ögelerle desteklenmiş ki ilginizi çekiyor hemen. Hepsinde bir zekâ parıltısı var. Gülmece (mizah) anlayışı ön planda. Çoğunda ortak bir nokta var: Yozgat ağzı. Evet, yerel ağız,özellikle yansıtılmış duvar yazılarına.

Dilerim duvar yazılarıyla ilgili görüşlerimi basite almazsınız. Atasözleri, mâniler, bilmeceler, ninniler nasıl birer halk kültürü ürünüyse duvar yazılarını da öyle görüyorum. Gelişen teknolojinin yarattığı bir etkinlik, yeni bir güç olarak algılıyorum.

Duvar yazıları; eleştiriye, gülmeceye görsellik katıp güç kazandırıyor. İnsanın yaratıcı gücünü bunlarda tüm özgünlüğüyle görüyorsunuz.

Aşağıda beğendiğim birkaç duvar yazısını sizlerle paylaşıyorum. Bazılarında yazım ve noktalama yanlışı var, ama her yönüyle sevimli ve özgün yazılar bunlar. Her birinde inceden dokunuşlar var:





Görüldüğü gibi, duvar yazıları Yozgat halkı için kendini anlatmaya bir araç olmuş. Yozgatlı, boşuna mı trafik levhasına “Yozgat Havaalanı”;uçağın gövdesine de “66 Y.H.Y” yazmış?...

Duvar yazılarıyla eleştirilerini, isteklerini, özlem ve beklentilerini anlatmayı sürdür Yozgatlım.

“Nörek yani, ağlayah da gozden m’olak?...”

Not: Duvar yazıları, “Yozgat Duvar Yazıları” adlı Facebook sayfasından alınmıştır.

06.03.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ