YOZGAT BELEDİYESİ VE VALİLİĞİNDEN BİR İSTEK

Geçenlerde sosyal medyada, Yozgatlı bir kardeşimizin Sürmeli Anıtı önünde çektirdiği bir fotoğrafı gördüm. Bir Yozgatlı olarak gerçekten çok üzüldüm, içim sızladı. Neden mi? Açıklayayım:

Fotoğrafı çektiren kardeşimiz, belli ki Yozgatlı olmaktan gurur duyuyor ve bu gururunu Yozgat’ın simgelerinden biri olan Sürmeli Anıtı’yla ölümsüzleştirmek istiyordu. Anıtta çektirdiği görüntüyü de bizlerle paylaşarak mutluluğunu sergiliyordu. Belki farkındaydı belki değildi, ama bu fotoğraf bir gerçeği anımsattı bize. O da anıtın ne kadar bakımsız olduğuydu. Heykelin alt kısmında yer alan SÜRMELİ ANITI yazısı neredeyse okunamayacak durumdaydı, çoğu harfin boyası silinmişti. Heykelin bulunduğu kaidenin altı da döküktü. Heykelin çevresi de görsel açıdan pek sevimli değildi. Kısacağı bakımsız bırakılmıştı anıt.

Sürmeli Anıtı’nın bu bakımsızlığı yanında beni rahatsız eden bir başka durum daha vardı. Yozgat Sürmelisi adlı türküde bir yazım yanlışı söz konusuydu. “Dersini almış da ediyor ezber” biçiminde yazılması gereken dize, “Dersini almışta ediyor ezber” biçiminde “de” bağlacı bitişik olarak yazılmıştı. Bazılarına önemsiz görünebilir ama, bana göre büyük bir yanlış bu.

Anıt önünde çektirdiği fotoğrafla bizi uyandıran kardeşimize buradan teşekkür ediyorum. Bu fotoğrafla geç de olsa birtakım gerçekleri görmemizi sağladı. Ama kendime kızmadan da edemiyorum. Bunları zamanında görmem, yetkilileri uyarmam gerekirdi. Evet, Yozgat dışındayım; ama bu bir özür olmamalı. Yozgat dışında olmak, Yozgat’ın sorunlarından habersiz olmak anlamına gelmez. Bundan sonra daha bir araştırmacı, incelemeyi gözle bakacağım çevreme. Tamam, ben kendime kızıyorum da Yozgat’ta yaşayan onca insan niçin bunun farkına varamıyor, niçin bu ve benzeri konularda duyarlı davranmıyor?... Bunu da belirtmek zorundayım.

Yozgat’a gelen bir konuğun Sürmeli Anıtı’nı bu durumuyla görmesini istemiyorum. Bundan çok ama çok rahatsızlık duyuyorum. Bu üzücü görünümün bir an önce düzeltilmesini diliyorum.

Şimdi buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen en kısa zamanda Sürmeli Anıtı’nı bu bakımsız durumdan kurtarınız. Anıtın yazısını, kaidesindeki sorunları düzelttiriniz. İşini bilen birini bularak yeni bir çevre düzenlemesi yaptırınız. Bir Türkçe öğretmeninden destek alarak anıttaki yazıları gözden geçirtiniz. Sözünü ettiğim yazım yanlışının, varsa diğerlerinin de düzeltilmesini sağlayınız.

15.06.2015
OKUR YORUMLARI
Adınız ve Soyadınız
15.06.2015 14:08:00

Farkındalığınız ve ilginize teşekkür ederim. Fotoğrafı çektirdim, anıtın bağımsızlığını da üzülerek sosyal medyada paylaşmak zorunda kaldım. Muhsin Köktürk öğretmenim bu konuda takipçi olacağınıza inanarak şehrinden gönül rahatlığıyla ayrılacağım. Nuriye Salman.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ