ULU ÇINARIMIZ YAŞAR KEMAL

Bir ulu çınarımızı, Yaşar Kemal’imizi yitirdik 28 Şubat 2015’te.

Yaşar Kemal gençlik yıllarımın efsanesiydi. Onun İnce Memed’inin etkisiyle geçti o yıllarım. Ağalık düzenine başkaldırının simgesi olan İnce Memed’i okurken ne kadar da etkilenmiştim.

Her zaman haklardan, özgürlüklerden yana bir yazardı Yaşar Kemal. Yalnızca ünlü bir yazar değil, bir toplum önderiydi. Çalkantılı ve zor koşullarda yetişmişti. Irgatlık, ırgatbaşılığı, traktör sürücülüğü, kontrolörlük, memurluk, öğretmen vekilliği gibi türlü işlerde çalıştı. Bir ara Cumhuriyet gazetesinde yazarlık yaptı.

Yaşar Kemal,1955 yılında yayımladığı “İnce Memed”le adlı romanıyla ünlendi. Ardından “Teneke”, “Orta Direk”, “Yer Demir, Gök Bakır” adlı romanlarını yayımladı. Daha sonra onlarca kitap kazandırdı Türk edebiyatına.

Çeşitli türlerde yapıtlar ortaya çıkardı Yaşar Kemal. Roman ve öykü kitaplarının yanı sıra deneme, röportaj, şiir türünde yapıtlar oluşturdu. Bu ara çocukları da unutmadı. “Filler Sultanı ve Topal Karınca” adlı bir çocuk romanı yazdı. Ayrıca çocuklar için “Ay Işığı Kuyumcuları”nı Türkçeye çevirdi. Röportaj kitaplarından en dikkati çekeni “Bu Diyar Baştan Başa”ydı. Destansı romanları da etkileyiciydi. “Üç Anadolu Efsanesi”, “Ağrı Dağı Efsanesi”, “Binboğalar Efsanesi” ve “Çakırcalı Efe”bu türün en güzel örneklerindendi.“Bugünlere Bahar İndi” de onun pek bilinmeyen şair yönünü ortaya koyan şiir kitabıydı.

Yaşar Kemal; 1955’te “Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün” adlı röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Başarı Armağanı’nı, 1956’da da “İnce Memed”le Varlık Roman Armağanı’nı kazandı. Ünü yurt dışında da yayılan yazarımız; 1977’de “Yer Demir, Gök Bakır” adlı romanıyla Fransa Eleştirmenleri Sendikası En İyi Yabancı Roman Ödülü’ne layık görüldü. Daha pek çok ödül izledi bunları.

O, toplumcu bir yazardı. Barışçı, birleştirici, bütünleştirici kimliğiyle hep ön saflarda yer aldı. En zor dönemlerde bile baskılardan yılmadı; uğraşısını çekinmeden, bıkmadan sürdürdü.

Ulusumuz yeri doldurulmaz bir yazarını yitirdi. Onu şükranla anıyoruz. Mekânı cennet olsun.

02.03.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ