SILA ÖZLEMİ

Bugün sıla özlemi çekenler için yazıyorum. Biliyorum ki Yozgat’tan uzakta binlerce hemşehrimiz var. Kimi yurt içinde kimi yurt dışında. Hele yurt dışında olanların çektiği sıla özlemi anlatılmaz düzeydedir. Onlar; memleketin havasını, suyunu, yemeklerini, türkülerini, halaylarını, düğünlerini, bayramlarını özlüyorlardır. Sılada bıraktıkları dedelerini, babalarını, analarını, kardeşlerini düşlüyorlardır gece gündüz.

Ben Ankara’da yaşıyorum. Üç adım ötesindeyim Yozgat’ın. Ama benim de gözümde buram buram tütüyor Yozgat. Onun Çamlık’ını özledim. Testi kebabını, arabaşı çorbasını, eriştesini, yufkasını, parmak çöreğini, peksimetini, irişkisini özledim. O sımsacık sözcüklerini;“şikirsiz”ini, “tavatır”ını, “ellam”ını, “masimiyon”unu özledim. Anamın öfkelenip de, “Boyun posun devrilsin e mi?”sini, “Baba yiyesice!” deyişini özledim. Sözün kısası; Yozgat’a özgü ne varsa hepsini görmeyi, duymayı, tatmayı, işitmeyi özledim.

Bir başka oluyor sıla özlemi. Tıpkı yâr özlemi gibi. Onun gibi unutulmaz, onun gibi sıcak…

Sıla özlemi kimi zaman öylesine duygusallaştırıyor ki insanı, sözcükler kendi kendine dökülüyor dudaklardan. Duygu dolu dizelerle bir gönül yolculuğu başlıyor ve “Yozgat’ım” diyorsunuz, arkası geliyor:

Doğruluk var, dürüstlük var özünde,
Şaha kalkmış, kükrer durur Yozgat’ım.
Sıcaklık var, sevgi var her sözünde,
Vatan için titrer durur Yozgat’ım,

Ana gibi dolu, yâr gibi sıcak,
Barış tütsün ister bu yurt, bu ocak,
Sevgi dolu yüreği kucak kucak,
Yurt nöbeti bekler durur Yozgat’ım.

Yüreği yufkadır, her sözü içten,
Gözü yılmaz zordan, yokluktan, hiçten,
Vatan için dili keskin kılıçtan,
Şehidine ağlar durur Yozgat’ım.

Başı her zaman dik, vicdanı temiz,
İçinde kötülükten yok hiçbir iz,
Bozok Yaylası’nın evladıyız biz,
Yürek yürek çağlar durur Yozgat’ım.

Evet, Yozgat ve Yozgatlı bu işte. Özüyle, sözüyle, ülke sevdalısı yapısıyla, sevgi dolu yüreğiyle, tüm içtenliğiyle bu. Yurdum insanı.

Bir Yozgat atasözünde belirtildiği gibi, “Göyneksizin gönlünden günde yüz top bez geçer.” Benim de gönlümden günde bin kez “Yozgat” geçiyor.

04.03.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ