ÖĞRETMEN YILMAZ GÖKSOY’UN ANISINA

Yozgat bir ulu çınarını yitirdi. “Yozgat’ın ayaklı tarihi” olarak anılan Yılmaz Göksoy ne yazık ki sonsuzluğa göçtü. Ama ardında unutulmaz güzellikler bırakarak… O; Yozgat’ın toprağı, havası, suyu, güneşi, kısacası her şeyiydi. Yüreği Yozgat sevgisiyle atardı. Yaşamını Yozgat folkloruna adamıştı. Atatürkçü kimliğiyle tanınmış değerli bir eğitimciydi.

Rahmetli Yılmaz Göksoy’un yaşam öyküsüne bir göz atalım:

Eğitimci, yazar, folklor araştırmacısı. 1931’de Yozgat’ta doğdu. Köyünde ilkokul olmadığı için Yozgat’ta okudu. Yozgat Alacalıoğlu İlkokulunu ve Yozgat Merkez Ortaokulunu bitirdi. Sonra da Erzurum Erkek Öğretmen Okulundan mezun oldu.

İlk öğretmenlik görevine Boğazlıyan ilçesi Gazipaşa İlkokulunda başladı. Sonra Balıkesir Dursunbey Şabanlar köyüne atandı. Bu arada İstanbul Yarımburgaz'da yedek subay olarak askerlik yaptı. Askerlik dönüşü Yozgat Haydarbeyli köyünde ve Yozgat merkez Cumhuriyet İlkokulunda öğretmenlik yaptı. Bir süre çocuk kütüphanesi öğretmeni olarak çalıştı. Gazipaşa İlkokulu müdürlüğü ve Yozgat İlköğretim müdürlüğü görevlerinde de bulundu. 40 yıl çalıştıktan sonra 1990’da emekli oldu.

Yılmaz Göksoy, kendini Yozgat folkloruna adamış bir eğitimciydi. Cumhuriyet’in 50. yılı dolayısıyla yayımlanan “Yozgat İl Yıllığı”nın hazırlayıcılarındandı. Bunun yanında “Atatürk ve Yozgat” adlı bir kitap da yayımladı. Atatürk’ün doğumunun 100. yılında toplanan 9. Türk Tarih Kongresi’ne “Atatürk ve Türk Köylüsü” konulu bildiriyle katıldı.

Yurt Ansiklopedisi’nin “Yozgat Fasikülü” ile “Hakkı Acun-Yozgat’ta Vakıf Eserler”, “Ahmet Yaşar Ocak-Emir Çin-i Veli Zaviyesi” yapıtlarının hazırlanmasında, il müzesinin kurulmasında büyük katkıları oldu.

Öğretmenliği süresince Yozgat’ın tarihi, kültürü, sorunları, millî eğitim, arkeoloji vb. konularda araştırma ve incelemeler yaptı. Bu araştırma ve incelemeleri çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. “Yozgat’ta Manda Kültürü ve Gökçekışla Köyü’nden Bir Fıkra”, Yozgat Gökçekışla Fıkraları”, “Tarihimizde Ağaç ve Yozgat Yöresindeki Ulu Ağaçların Öyküleri” gibi Yozgat folkloruyla ilgili çalışmaları, Millî Folklor dergisinde yayımlanan yazılarındandır.

7 Haziran 2017’de yaşamını yitiren Yılmaz Göksoy, evli ve üç çocuk babasıydı.

Yozgat’ımızın kültür elçisi, değerli eğitimci Yılmaz Göksoy; göçüp gittin aramızdan. Yozgat bir ışığını yitirdi. Ama ne mutlu ki o ışığa, ardında nice izler bıraktı. Ona, Yozgat kültürüne ve eğitime yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyor; “Ruhu şad, mekânı cennet olsun.” diyorum.

09.06.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ