Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

ÜCRETLER

Yüce dinimiz,"çalıştırdığınız işçinin alnının teri kurumadan emeğinin karşılığını veriniz." buyuruyor.Benim bilebildiğim kadarıyla az veya çok verme konusunda bir tavsiye yok. Ancak 'emeğinin karşılığı' ndan maksat, zamanın şartları muvacehesinde emeğin değeri neyse, verilmesi istenen de odur.

Müslüman işveren veya müslümanların oluşturduğu, işveren pozisyonundaki tüzel kişilik, devlet dahil, islama aykırı hareket edemiyeceğine göre; 'emeğin karşılığı' nı verdiği zaman ancak dine uygun davranmış sayılır.aksi halde,günah işlemiş,en hafifinden kul hakkına tecavüz etmiş sayılır.

Cenabı hakk; kitab-ı keriminde, her türlü günahı affedebileceğini,kulunu bağışlayabileceğini beyan ederken, kul hakkı yiyeni bu affın dışında tutyor.
İnanmış ve iman etmiş bir müminin hayatı ve toplumsal görevleri süresince,korkması gereken en önemli hadisenin kul hakkı olduğu kaçınılmazdır.

Yüce peygamberi;"kimin hakkı varsa gelip alsın,kime vurdumsa işte sırtım gelip vursun" diyen bir dinin mensubu, musalla taşında alacağı helallikle 'kul hakkı'ndan kurtulamaz.
Emeği ucuza satın alarak kazancı yükseltmek veya bütçeyi emek sömürüsü ile dengelemek maalesef müslümanları da kapitalizmin tuzağına düşürdü.

Kapitalizm mi müslümanları aldattı, ya da müslümanlar mı dinden uzaklaşıp hırslarının (nefislerinin) esiri olarak aldatılmaya hazırdı?

İslama göre emeğinin karşılığını alamayan insan,dünyadaki mücadelelerin örnekliğinde sendikalaşma yoluyla hakkını arama gayretine girişti.İşçi ve memurlar bireysel hak arama yetki ve haklarını üyesi oldukları sendikalara devrettiler.

Kurnaz iktidarlar;kendilerine yakın sendikaları destekleyerek,sendika başkanlarına milletvekilliği payesi kazandırarak veya gelecekte milletvekili adayı olabileceklerini ima ederek,sendikalarla yapılacak ücret pazarlığını en az zararla kapatma yoluna gittiler.

Hükumet den büyük beklentiler içinde olan,bu beklentileri zora sokmamak için hükumetle uyumlu olmaya gayret gösteren sendika başkanları gördüler ki; kepçe bir yana,çorba kaşığı ile değil tatlı kaşığı ile vermekten yana bile değil Hükumet.Çay kaşığı ile onuda buçuk,buçuk verme niyetinde!
Ne diyelim? Allah yandaş sendikacılara kolaylık versin!

Malum! aşağısı sakal,yukarısı bıyık misali.
Halbuki;milletvekili maaşları veya ödenekleri ne de kolay artırılıvermişti!Millet bir,iki gün ıkır,cıkır etse de elinden birşey gelmemiş,vekillerimizin ödenekleri,Cumhurbaşkanı ödeneğinin belli bir nisbetine endekslenerek intibaka bağlanmıştı.

Üst düzey memurluklarda da bildiğim kadarıyla problem yok.Onlarda Başbakanlık müsteşarı maaşına endekslenerek işi kurtarıyorlar.
Problem:İşçi,memur,esnaf emeklileri ile asgari ücretle çalışmak zorunda kalan işçiler ve sıradan devlet memurlarının ücretleri gündeme gelince ortaya çıkıyor.

Ne hikmettir bilinmez!Bu ülkede emekli veya görevli milletvekillerinin,üst düzey bürokratların(asker-sivil)ve emeklilerinin ödenekleri bütçeye yük getirmez de! Memur,işçi, esnaf emeklileri ile çalışan memur ve işçilerin ücretleri bütçeye yük getirir!

Bir milletvekili veya emeklisi,kaç asgari ücretlinin maaşını alır bir ayda,hiç düşündünüz mü?
Veya,bir üst düzey bürokrat veya emeklisi,normal kaç memurun maaşını alır bir ayda,bir düşünün.
sahi!'emekli intibak yasası' çıkarılmıştı! Emekliler intibak farklarını ne zaman alacaklar, milletvekilleri ne zaman?

İşçi,memur,emekli maaşları;'bütçeye yük getiriyor' söyleminin zulmünden kurtarılarak, Cumhurbaşkanı,Başbakan,Bakan,milletvekili,üst bürokrat veya orta seviye bürokrat maaşına endekslenerek zamlanamaz mı?

Ya da; yıllık enflasyon oranı artı refah payı na endekslenerek artırılamaz mı? Refah payından kasdımız,bir önceki yıla göre paranın satın alma gücündeki değer farklılığıdır.

İktidarın insafına endeksli ücret artışlarının;emeğin karşılığını sağlamadığı bir yana,geçim huzuruna katkı sağlamadığı da gerçek

Siz vermesenizde, Allah(c.c) bu milletin rızkını verir.Ama yönetimini ellerinize tevdi eden Allah(c.c.)bu milletin hakkını sizden de sorar.

29.05.2012
OKUR YORUMLARI
suzan
04.06.2012 23:47:00

Bu hükümet ilk iş başına geçtiği yıllarda memur ve emekli maaşlarının enfilasyon oranında artacağını kayıt altına aldı. İlk yıllarda enfilasyon düşük olduğu için vadedildiği şekilde artırıldı. Son yıllarda enfilasyon artmasına rağmen düşük gösterilmeye çalışarak maaşların artışını düşürdü. Şimdi enfilasyon fırladı hala düşük gösteriliyor. Bir ev kadını pazara beşyıl önce 20 lirayla çıkabilirken şimdi 50 lirayla eli boş dönüyor. Enfilasyonu tencere kaynatana hesplatsalardı maliye bakanından daha çabuk hesabın içinden çıkardı. Hoş, hükümet artık enfilasyon oranına değip dokunmadan memur ve emeklisine % 4 artış veriyor. Bu artışı ikiye bölüyor. Hatta artış farklarını ve artışlarıda altı ay sonra maaşlara yansıtıyor.

Ben bir emekli olarak, maaşımın artırılmasınıda istemiyorum. Yeterki yavan ekmeğimizide elimizden almasınlar. Sayın başbakan, üç çocuk tavsiye ediyor fakat, dünyaya getirilmiş olan çocukları, gençleri hangi garati, hangi güvence altına alıyor? Sağlık sigortası adı altında işsiz gençlere ayda en az 35 lira yük yükledi. Bu yük gençlere değil; emekli, gariban evladına iş, aş bulamayan ailelerin sırtına yüklendi. Zenginin okulu paralı, iş kurma hayali zaten çantada keklik. Sağlık sigortasıyla ne işi olacak.

Diğer taraftan kaçak elektirik paraları dürst vatandaşa yükleniyor. Su parasına katı atık adı altında 8 lira zam ekleniyor.

Maaşlarda henüz zam göremedik fakat, faturalarda öyle çok eklemeler, ödemeler görüyoruzki!

Milletin oyunu alarak, millet vekili seçilenler, meclise bakan olarak koltuk işgal edenler bu milletin karşısında bu kadar maaşa imza atıp ceplerine indirirken, bu milletin nasıl geçindiğini, nasıl yaşadığını düşünüyorlar mı acaba? Gece başlarını yastığa koyunca vicdanları azıcık sızlıyor mu?

İnşallah merhamet ve vicdan sahibidirler.

Bu hükümet böyle olursa, başka hükümet nasıl olurdu? Allah korusun!

bayram
05.06.2012 13:51:00

MEHMET SANAL BEY ÇOK GÜZEL BİR KONUYU ELE ALMIŞ ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. GERÇEKTEN BEN ŞUNU HEP MERAK ETMİŞİM DİR
MİLLETVEKİLİNİ SEÇEN HALK MİLLETVEKİLİNDEN ÇOKMU ZENGİN.
VEYA BİR BAĞKUR SSK EMEKLİSİ VEKİLİN ALDIĞI AYLIĞIN 10 DA 1 İNİ BİLE ALAMIYOR.ARADA UÇURUMLAR VAR! BİZİM SEÇTİĞİMİZ
VEKİLLER DEVLETİN HER İMKANINDAN FAYDALANIYOR DA EMEEKLİYE
ÇALIŞANA İNSAN GİBİ ONURLU BİR ŞEKİLDE YAŞAYACAĞI MAAŞINI
NEDEN VERMEK İSTEMİYORLAR.VEKİLLER ASGARİ ÜCRETLE GEÇİMİNİ TEMİN ETSELERDİ ACABA NE YAPARLARDI...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ