Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

Ucube siyaset

Ülkemizin en doğusunda Ermenistan sınırında, adı Serhad Şehri diye anılan bir ilimiz var. KARS.
2004 yerel seçimlerinde Kars’lı bir vatandaşımız AKP‘den Belediye Başkanı seçilmiş.
Bu Belediye Başkanı Mutlaka Belediye Meclisinden karar alarak KARS’a bir insanlık anıtı dikmeye karar vermiş.
Belediye yasasına göre Başkan Belediye Meclisinin kararını uygulamak zorundadır.
Belli ki ;anıt kararını alan Belediye Meclisi üyelerinin çoğunluğuda AKP lidir. Aksi olsa o kadar meclisten çıkmayabilirdi.
Meclis kararını uygulamaya koyan Başkan, heykeltıraş Mehmet AKSOY ile 7 Kasım 2005’te Anıt’ın yapımı ile ilgili bir sözleşme imzalamış.
Heykeltıraş Mehmet AKSOY’un ifadesine göre: KARS Belediye Başkanlığı anıtın amacı ile birlikte yerini ve yüksekliğini bizzat belirlemiş.
Erzurum Koruma Kurulu da parseldeki bazı taşınmazları (anlaşılan bu taşınmazlar, el Harakari türbesi ve camisi) tescil etmiş ve inşaat izni vermiş, ardından da çevre düzeni projesini onaylamış.
Anıt inşaatı 2006’ da başlamış ve Sn. Başbakanın ifadesine göre 1.200 bin TL harcanmış.
2009’den yerel seçimlerine gelindiğinde projeyi başlatan Belediye Başkanı yeniden aday gösterilmemiş yerine AKP‘den başka birisi Belediye Başkanı seçilmiş.
2011 yılı Ocak ayına kadar Türkiye kamuoyu olan-bitenden haberdar değil. Niye olsun ki? KARS dışındaki kamuoyunu ilgilendirecek bir hadisedeyok ortada.
Yıl 2011’e gelip Genel Seçim havası ülke gündemine yayılmaya başlayınca sn. Başbakan bombayı patlattı.
KARS’ta yaptığı konuşmada hiddet ve öfkeyle “BİR UCUBEYİ GETİRİP KARS’ın TEPESİNE OTURTMUŞLAR” mealinde verip-veriştirince, işin doğrusu UCUBE’nin ne olduğu pek de anlaşılmadı.
Kültür Bakanı, Başbakanın gece konduları anlatmak istediğini söylesede iç ve dış kamuoyunda; heykel yıkan TALİBAN yorumları yapılmaya başlandı. Olay aydınland.
13.Ocak.2011 de Başbakan noktayı koydu.
“BEN HEYKELE UCUBE DEDİM.”
Kültür Bakanı nemi yaptı?
Başbakanın sözü üzerine söz söylenmiyeceğini inciticide olsa öğrenmiş, yeniden AKP milletvekili ve Bakan olma hülyalarına dalmıştır.
Heykelin sanat değeri var mı? Etik ve estetik boyutu nedir? Bunlar üzerine ahkam kesecek değilim.
Bir kısım kamuoyu ve siyasi muhalefet heykeli savunurken neleri esas alıyor bilemem. Aslında mesele tek başına heykelin varlığı-yokluğuda değil. Anladığım kadarıyla heykel üzerinden UCUBE bir siyaset yürütülmesidir.
Başbakan Hürriyet Gazetesi genel yayın müdürü Enis Berberoğlu’na verdiği mülakatta şunları söylüyor.
“ Heykelin olduğu yerde tarihi, Seyyid Hasan el Harakani türbesi ve camisi var. Caminin kubbesi ile heykelin bulunduğu tepenin yüksekliği adeta eşit. Üzerine birde 48 metrelik heykel var. O heykel yapılmaya başlandığında Belediye Başkanı’nı uyardım.”
“O arkadaş (Kars AKP Belediye Başkanı) neden yeniden aday yapılmadı? Çünkü aradığımız vasıflar o arkadaşta yoktu. Muhafazakar demokrat anlayışımıza uymadığı için bir daha aday gösterilmedi.”
İşin ilginç yanı şu:
Kars Belediye Meclisinin anıt yapılmasına karar vermesinden itibaren 5 yıl susacaksınız. Bu iş için 1.200 bin TL. harcanak sesiniz çıkmayacak. Aradığınız vasıflar o arkadaşta yoktu neden 2004 te aday gösterdiniz? Muhafazakarlığı anlıyorum da heykel yaptırmanın demokratik anlayışın neresine sığmadığını anlamıyorum.
Heykele harcanan paranın akıbeti ne olacak?
Harcayanlardan ve harcanmasına karar alıp, ödeme yapanlardan bu paranın tahsili için herhangi bir demokrak muhafazakar girişim başlatıldı mı?
Yoksa! Harcanan para da aradığınız vasıflara uymadığı için peşini mi bıraktınız?
Kars ve Türkiye genelinde yaşayan Kars’lılar dışında, Hayret tutkunu birçok mütedeyyin müslümanın bile ismini ilk defa duyduğu Seyyit Hasan el Harakani Türbesi ve Camisi bahane edilerek heykel tartışması açılmasının arkasında genel seçime dönük manevi istismar kokuları yayılıyor.
Tarihin, türbenin, caminin görünümü heykel ile kapatılıyor diye isyan edenlerin: Mekke’de ecdatdan kalma ECYAD KALESİ’ni yıkarak yerine KABE’ye damından bakan zem-zem TOWIRS inşa edenlerede bir kaç söz söylemesi gerekmiyor mu?
Asırlar boyu müslüman insanların zihnine HEYKEL=PUT imajı yerleştirildi.
Osmanlnın son dönemlerinde de bu ülkede heykel dikildi. Cumhuriyet döneminde de: Ancak hiç bir insanın bu heykellere ilah diye taptığı görülmedi.
Allah (c.c.) dan yardım dilemeyi unutup hazret türbelerinden yardım ve şifa dileyen binlerce insanı her gün görüp şahit oluyoruz.
Meraka değer soru şu olmalıdır.
8 yıllık iktidar döneminde gerek iktidar gerek iktidar mensubu Belediyeler tarafından şehirleri güzelleştirmek adına heykel ve anıt dikildi mi?
Cevabınız hayır ise bunun sebebi yukarıdaki anlayışın egemenliğidir.
Kars’taki ucube heykel tartışması ile ülkenin mütedeyyin müslüman insanına seçime yakın ince bir manevi ayar veriliyor.
“Bakın bizim dışımızdakiler PUT’çu bizler PUT’ları kıranlarız!”
Halbuki Kars’taki heykelide yapan da AKP li bu gün yıkmaya çalışanda.
Başbakan bunu gündeme getirmeseydi, Kars’ın dışında yaşayan hangi insanın heykelden ve Harakani türbesinden haberi olurdu?
Heykelin AKP li Belediye tarafından yapıldığını bileceksin, yapımına para harcandığını bileceksin, bir şehre ait olayı 81 vilayetin gündemine getiriptartıştıracaksın, sonra da heykel yıkılmasın diyenleri derinden derine PUT’çu ilan edip oy peşinde koşacaksın.
Bu siyaset UCUBE değilse nedir?
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ