Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

Torunlarınızın yüzünü bugünden karartmayın


Mübarek Ramazan bayramı sonrası, ilk defa halkın oyları ile ülkemize Cumhurbaşkanı seçilecek.
Bu seçimi Yozgat açısından önemli, bir o kadar da değerli kılan; adaylardan birinin Yozgatlı olması.
Sayın Ekmeleddin M. İhsanoğlu, aileden bir Osmanlı asilzadesi, milli ve manevi değerleri ruhunda meczederek yetişmiş. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un sadık dostu bir babanın evladı.
Dünya ve özellikle orta doğu siyasetini çok iyi bilen bir diplomat.
Bilim tarihi konusunda ilmin zirvesine çıkmış değerli bir bilim adamı.
Bütün bunların yanında; Cumhuriyet tarihimizde altı ayrı partinin müşterek kararı ile ilk defa Yozgatlı bir insan Cumhurbaşkanı adayı gösteriliyor. Cumhuriyet tarihi boyunca ve bir yüzyıl boyunca daha Yozgat’tan Bir Cumhurbaşkanı adayı gösterilmeyeceğini düşünürseniz, bu adaylık Yozgat için iki yüzyıllık bir öneme sahip.
Cumhurbaşkanı adaylarının ikincisi Rizeli, İstanbul Milletvekili, Parti Başkanı ve Başbakan.
Üçüncü Cumhurbaşkanı adayı Hakkâri milletvekili ve Parti eş genel başkanı.
Prof. Dr. Ekmelleddin İhsanoğlu sadece Yozgatlı olmanın ötesinde dini, imanı, ilmi ve insani değerleri ile tanınmış değerli bir Cumhuriyet aydını.
Yozgatlı kendisine şu soruyu sormalıdır!
Bu seçimde Rizeli ve Hakkârili hangi adaya hangi sebeplerle ve hangi duygularla oy verir?
Yozgatlı bu sorunun cevabını bulursa kendisinin de neden Sn. Ekmeleddin İhsanoğlunu desteklemekle yükümlü olduğunu anlar. Anlamak istemeyenlerde şu hususu yeniden düşünmelidir.
Malatya için merhum Özal’ın, Isparta için Sn. Demirel’in, Kayseri için Sn. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı ne ifade ediyorsa Sn. Ekmenleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı da Yozgatlı için aynı şeyi ifade etmelidir.
Memleketinden Cumhurbaşkanı çıkarmanın mutluluğunu, övüncünü ve hazzını tatmanın ne olduğunu, Yozgatlının Kayseriliye sorup öğrenmesine gerek yok. Yozgatlı, Sn. Gül’ü komşu ilin mensubu ve Müslüman Cumhurbaşkanı adayı diye olağan üstü bir gayretle destekledi ve seçilmesinden büyük mutluluk duydu.
O gün Sn. Gül için canhıraş gayret gösterip oy veren her Yozgatlı tanıdığı her Kayseriliden verdiği oyun karşılığını istemelidir. Kayserili de ömründe bir defa olsun tüccar gibi değil, ‘ahde vefalı bir dost’ gibi davranmayı deneyerek borcunu ödemeli.
Sn.Ekmelleddin İhsanoğlunun duruşunda ve tavrında, kendileri gibi süfli ve demagojik siyasi tavır göremeyenler: Sünni sağ seçmene ‘’Bakın onu solcular ve aleviler destekliyor.’’ Mesajını verme gayreti içindeler.
Sünni, sağ, muhafazakâr bir aileden geliyorum. Ailemle birlikte ömrüm sağ siyaseti desteklemekle geçti.
Hayatta çok solcu ve alevi arkadaşım oldu. Onları da ülkemdeki sağ siyaseti de dolayısı ile AKP zihniyetini de çok iyi tanıyorum.
Şu hususu iddia ederek söyleyebilirim ki; Onlar vatansever, devletine ve Cumhuriyetine bağlı, dine saygılı, demokrasiye ve hürriyete âşık insanlardır.
Devri iktidarlarında şehrin sokaklarında Sinoplu Diyojen gibi ’Gündüz fenerle gezilesi’ ülkemin Adalet Bakanı, Muhterem hemşerim, Sn. Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı adayı gösterilmeden önce Sn. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu överken; O ‘’Yozgatlının hası’’dır demiş.
Cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşince de Bir Yozgatlıya Adalet Bakanına,Munis ve mütedeyyin bir insana yakışmayacak sözlerle onu itham etmiş. O kendisine yakıştırsa da ben Sn. bakana bu tavrını yakıştıramadım.
Bana yakışmasa da kendimi Sn. Bakana şu soruyu sormak zorunda hissediyorum!
Sn. Bozdağ, Sn. İhsanoğlu’’Yozgatlının hası’’ ona şüphe yok da … Siz Rizelinin nesi oluyorsunuz?
Sn. Bozdağ’ın ‘’ O Yozgatlının hasıdır.’’ Sözünden ötesi laf-ü güzaftır ve Sn. Başbakana biatının gereğidir.
Bana sorarsanız Sn. Bozdağ önümüzdeki dönem Rize’den aday olmalı, Yozgatlı Cumhurbaşkanlığında Rizeliye oy vermese de Yozgatlının şimdiye kadar AKP’ye verdiği oylara karşılık Rizeli Bekir beye oy verir mi? Test edilmelidir.
Yozgatlı bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde siyasi çekişmeyi, Partizanlığı iktidardan gelebilecek dünyevi beklentileri bir yana bırakmalı, sadece Yozgat’ta yaşayanlar değil Yozgat dışında dünyanın neresinde olursa olsun bütün Yozgatlılar Sn. Ekmeleddin İhsanoğluna destekleri ile sahip çıkmalıdırlar.
Yozgatlı siyasetçi, bürokrat , işçi, emekli, akademisyen, Yozgat kimliği taşıyan herkes kıskançlığı, bana neciliği bırakmalı ve azami destek olmalıdır.
Bu seçim sadece bir cumhurbaşkanlığı seçimi değil Yozgatlının evladına sahip çıkma onuru ve mücadelesidir.
Bu seçim kendi coğrafyasında ve dünya coğrafyasında yalnızlaşan Türkiye’nin yeniden Uluslararası arenada layık olduğu yere getirilmesi meselesidir.
Bu seçim kimilerinin adını söylemekten özenle imtina ettiği ‘’TÜRK MİLLETİ’NİN’’ adını ve onurunu Dünyaya duyurma mücadelesidir.
Yirmi yıl sonrada olsa torunlarınıza sorarlar. ’’Deden Yozgatlıya mı oy verdi Rizeliye mi?’’
Torunlarınızın yüzünü bu günden karartmayın.

06.08.2014
OKUR YORUMLARI
Salih
24.08.2014 12:32:00

Kalemine sağlık hemşerim çok güzel yazmışsı ama yeni okudum ,Selamlar

semih
08.08.2014 01:39:00

Sayın Başkanım,Siz çok saygı duyduğum bir şahsiyetsiniz ama size bu konuda katılmıyorum.Sayın İhsanoğlu kendi iradesiyle aday olmuş biri değil,öyle olsaydı hakaten Yozgat milliyetçiliği düşünülürdü.İhsanoğlu Yozgat'ı düşünseydi bu şekilde aday olmaması gerekirdi.
Saygılar

hasan baycan
07.08.2014 13:08:00

sayın m.sanal soy adınız sanal ama siz gerçeleri yazarak olması gerekenleri çok güzel özetlemişsiniz ellerinize ve yüreğine sağlık bizler Yozgat dışında yaşayan vede yazgatta yaşayan herkesin kendisi ile imtihanını dile getirmişminiz 0y kullanan herkesin bu güzel mesajınızı okumalarını tavsiye ederim ankarada yaşayanbir kısım mühendisler.herkese selamlar

yozgatlı
07.08.2014 11:30:00

torunlarınızın yüzünü bugünden karartmayın sayın yazar gerçekten yüreğinize kaleminize sağlık inşallah torunlarımızın yüzü kararmayacak yozgatlının bu konudaki hassasiyetini görebiliyorum .Bu arada sayın Recep Tayyip Erdoğan herkese gazetede fikir yazma özgürlüğünü verdi .Kendine güvenenler lütfen çıksın şahsi fikirlerini yayınlasın....

Yücel UZUN
07.08.2014 09:37:00

Üstadım elinize, yüreğinize sağlık, emin olun ki kendini Yozgat'lı hissedenler torunlarına mahcup olmayacaktır.

hasan yarar
07.08.2014 09:09:00

gözüken köy kılavuz istemez elinde gazete imkanı olan bol keseden yazıyor.o sizin şahsi fikriniz.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ