Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

MÜSLÜMAN SOSYALİST

Dünyada soğuk savaşın hüküm sürdüğü dönemde sosyalizm ve komünizm eş anlamlı olarak algılanır, sosyalist olduğunu ifade eden insanlara komünist gözüyle bakılırdı.
Komünist dünyanın yıkılışından sonra sosyalizm veya sosyalist deyimi daha çok ifade edilir oldu.
Kuzey Avrupa ve Güney Amerika da ki sosyalist yönetimlerin katılımı ile Sosyalist Enternasyonal kurularak sosyalist düşünceye gönül vermiş siyasi liderler Enternasyonale kabul edilerek toplantılarına katılmaya başladılar.
Seçime gittiğimiz şu dönemlerde milliyetçi söylemleri öne çıkardığı ifade edilen CHP nin Sosyalist Enternasyonalden çıkarılacağı dillendirilmeye başlandı.
Daha da ileri giderek AKP nin Sosyalist Enternasyonale davet edileceği basına yansıdı. Basın mensupları haberin kaynağına giderek olayı başbakana sordular. Sayın Başbakan’ ın verdiği cevap:”Sosyalist Enternasyonale katılırız. Ancak, CHP’ yi Sosyalist Enternasyonalden çıkarırsanız.” dedim diyor.
Her zeminde CHP ye çatarak iç politikada siyasi rant sağlamak belki mümkün. CHP’ nin olmadığı Sosyalist Enternasyonale AKP’ nin katılmasının mantığını ben anlayabilmiş değilim.
İslami referanstan, Sosyalist Enternasyonale uzanan çizginin mantığını anlamakta zorlanıyorum.
Yani Sayın Deniz Baykal olmasa Sayın Başbakan Sosyalist olacağını mı ifade ediyor?
Sayın Başbakanın verdiği cevabın mantığından hareket ederek, AKP’ nin Yozgat Listesinden milletvekili adayı olan Sn. Mehmet Çiçek, Sn. Bekir Bozdağ ve diğer adaylarına sorsak; “CHP ve Deniz Baykal olmasa partinizin Sosyalist Enternasyonale katılmasını arzu eder misiniz?”
Diğerlerini bilmem ama Sayın Mehmet Çiçek’in vereceği cevap çok ilginç olabilir.
Neden Mehmet Çiçek dediğinizi duyuyor gibiyim.
Sayın Çiçek 1980 öncesi Adalet Partisi saflarında siyaset yapan ve bazı seçimlerde Adalet Partisinden milletvekili adayı olarak milletin önüne çıkan insandı.
Anlatacağım olayı herhalde herkesten çok o hatırlayacak.
1980 öncesi hangi seçim olduğunu hatırlayamadığım bir genel seçimde, 1960 ihtilalinin Milli Birlik Komitesi üyesi, 1960 Anayasasının verdiği hak ile zamanın Tabii Senatörü ve Halkevleri Genel Başkanı Sn. Ahmet Yıldız CHP adına propaganda konuşmalarını yapıyor.
Eski adıyla Peyik yeni adıyla Doğankent kasabamızda yaptığı konuşmada Sn. Ahmet Yıldız, Peygamberin de sosyalist olduğunu söylüyor ve tabi yer yerinden oynuyor.
Tepki gösterenlerin başında Mehmet Çiçek’ in üyesi olduğu Adalet Partisi geliyor.
İslam ve sosyalizm, diktatör Baas rejimlerinin kendi halkını tahakkümü için Arap liderlerinin sömürü aracı olarak kullandı ve hala kullanıyor.
Baas rejimlerinden etkilenerek İslami Sosyalizme kanat çırpan insanların bu ülkede olabileceğini düşünmek bile beni dehşete düşürüyor.
İşte tamda bu noktada Sn. Mehmet Çiçek’ in Genel Başkanı Sayın Tayip Erdoğan’ ın Sosyalist Enternasyonale katılma düşüncesine vereceği cevap önemli hale geliyor.
Sosyalist Enternasyonal’ in son toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı.Sayın Deniz Baykal o toplantıya seçim çalışmalarını keserek katıldı.Toplantıya katılan Talabani, Barzani ve DTP’ li iki üye ile hiç görüşmeden, Türkiye’ ye yönelik terör tehdidinin Kuzey Irak’ tan beslendiğini Sayın Baykal ifade edince onlar salonu terk ettiler.
Şimdi şöyle bir düşünelim!
Sosyalist Enternasyonal Sayın Başbakanın isteğine uydu, CHP’ yi ve Deniz Baykal’ ı üyelikten çıkardı.Yerine AKP ve Sayın Erdoğan’ ı bu toplantıya davet etti.
Önce ‘Kürt sorunu vardır ve bunu çözmek için Talabani, Barzani dahil herkesle görüştüm’ diyen. Sonra “ Kardeşim Barzani” diye mektup yazan, daha sonra “ ben aşiret liderleriyle görüşmem” diyen sayın Başbakan bu toplantıda Talabani, Barzani ve ülkemden davet edilen iki DTP’ li ile karşılaştı.
Sizce nasıl davranırdı?
a-) Talabani, Barzani ve iki DTP’ liyi görmezden gelir, Terör, Kuzey Irak ve Kürt Sorununa hiç değinmezdi.
b-)Mektubunda ifade ettiği gibi kardeşçe sarılır, kucaklar Sosyalist Enternasyonal’ in böyle bir hayırlı buluşmaya vesile olduğuna dua ederdi.
c-) Başka türlü görüşmemiz mümkün değil, seçim için verdiğiniz desteğe teşekkür ederim ama seçime kadar beni rahatlatacak tedbirleri de alın mı derdi? Vs. Vs. Vs.
Bu, sosyalist Enternasyonal’ e katılma hikayesi sadece CHP ile çatışma malzemesi mi? Yoksa Merkeze yerleşmek için Sayın Başbakanın partisine davet edip Milletvekili adayı yaptığı eski sosyalistler Ertuğrul Günay, Reha Çamuroğlu, Zafer Üskül, Haluk Özdalga gibi ılık gönülleri partisine ısıtmak için onlara verdiği mesaj mı?
En önemlisi AKP’ nin Yozgat Milletvekili adayları,genel başkanlarının Sosyalist Enternasyonal düşüncesini nasıl değerlendiriyorlar.
Yoksa onlarda gizli sosyalistte Yozgatlının mı haberi yok.
Sağın oyuna talip olduklarına göre, Yozgatlı sağ seçmenin bunu bilmeye hakkı var sanıyorum.
Eğer boks maçı yapmıyorsanız, sağ gösterip sol vurmanın ne islamda ne de insanlık da yeri olmasa gerek.


Tarih : 11.07.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ