Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

KURBAN OLAM AYINA YILDIZINA

Kurban Bayramını ‘Sağlıkla nice bayramlara’ temennisiyle geride bıraktık.
Bayramı vesile sayarak, afişle bir popülist propagandanın tartışmaları devam ediyor.
Şu vilayetlerde asılmış da bu afişler, bu vilayetlerde asılmamış. Ne farkeder? Bu olsa olsa bu afişlerden medet uman siyasi zihniyetin tercihidir der geçersiniz.
Kurban olsa da olmasa da 4 yıllık iktidar süresi bu siyasi ekibin söylem ve uygulamaları hakkında vatandaşı kanaat sahibi yapmaya yeterde artar bile.
Siz sanıyorsunuz ki, bu afişler sayesinde vatandaş; “Aman bizim başkanımız meğer ne kadarda milliyetçiymiş” diyecek.
Milliyetçilik duygusunu siyaset felsefesi haline getirmiş MHP ve onun mensupları değil sempatizanlarının ve hatta MHP’li olmayan milliyetçi insanların dahi hangisi, bu afişlerden dolayı gidip AKP’ye oy verir?
Kıbrıs, AB ile ilişkiler, Kerkük başta olmak üzere dış politikadaki hayal kırıklıkları, içerde PKK belasından kaynaklanan milliyetçi yükseliş sayın Başbakanı tedirgin etmiş anlaşılan.
Hamaset edebiyatı bazı beyinsiz başlarda yankı bulsa da ülkede bilinçli seçmen sayısının giderek arttığı, aş-iş ve gelecek kaygısının insanların siyasi tercihlerinde önemli rol oynadığı inkar edilemez.
Yozgat seçmeni bu bilinç seviyesine, ne zaman ve ne kadar ulaşır o da kestirilemez.
ANAP, RP, MHP ve son olarak AKP iktidarları sürecinde Kayserili siyaseti güderek iktidar nimetinden fayda uman Yozgat seçmeni, aradığını buldu mu? Tartışılmalı.
Her seçimde sandıkları doldurup destek veren Yozgat mutlaka birşeyler aldı ama aldıkları verdiklerinin karşılığı mı? Sorgulanmalı.
“Referansımız İslam’dır” söyleminden “Kurban Olam Ayına Yıldızına” geldik, Hem müslüman, hem milliyetçi!
“İslam, toplumlar arası birliği sağlayan çimentodur.”
El-hak öyledir de, hep merak ederim!
Filistinli müslümanlar (El Fetih-Hamas) ortak düşmanı bırakıp birbirleriyle niye savaşırlar?
Bir müslüman ülke, müslüman olmayan işgalcileri ülkesine niye davet eder?
Bırakın Şii - Sünni çatışmasını, Sünni Arap-Sünni Kürt, Sünni Kürt-Sünni Türkmen neden birbirini istemez?
Madem sadece din birliği sağlamaya yeterlidir de Arap alemi niye kırk yamalı bohça gibidir.
Afganistan’da müslüman müslümanı niye öldürür?
Dünya kamuoyunun gözü önünde yaşanan gerçekler göstermiştir ki, din dünyanın her yerinde olabilir. Aynı dinin mensupları birbirine düşman olsa da. Ama VATAN bir tane ve bir yerde. Ne mutlu, bu gerçeği görüp geçte olsa hür ve bağımsız Vatan’ın şiar’ı (sembolü) Ay-Yıldız’a kurban olana.
Türban tartışmalarının yoğun yaşandığı günlerde, “Ne olacak canım, bayrakta bez parçası değil mi!” diyen zihniyeti umarım Türk halkı unutmamıştır.
Asırlardır bu millet, evlatlarını ay-yıldızına gerçekten kurban ederken, bir gün gelip Kurban Bayramını vesile ederek bir siyasetçinin siyasi popülizm aracı yapacağını düşünmemiştir.
Bugün dahi Vatanın bölünmez bütünlüğü için evlatlarını kurban ederek, ay- yıldız’a sarılı tabutlarda vuslata erenler bu söylemin samimiyetini dört yıldır evine ekmek götüremeyen işsizin, ailesinin yüzüne bakamayan üniversite mezununun gözyaşını, yoksulluk sınırı altında yaşayan insanlarının üzüntüsünün, çalışan işçi, memur, çiftçi, köylü, esnaf, sanayicinin alınterine, hayatının son baharını yaşayan emeklinin sefaletine, bin türlü haksızlığın ve adaletsizliğin yaşandığı yerde Hakk’a ve adalete kurban olması gerekenler bunları bir yana bırakıp ay-yıldız’a kurban olmaya karar verdilerse, vardır bir hikmeti!
Çanakkale ve Kurtuluş Savaşından sonra PKK terörüne yüzlerce şehit veren Yozgat halkından ay-yıldızı’na kurban olmayacak bir tek insan çıkar mı? Çıkmaz. O halde bu popülizm, bu hamaset niye?
Merhum Arif Nihat Asya, Ay-yıldız’ı, Bayrak şiirinde şöyle anlatıyor.
Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü...
Kızkardeşimin gelinliği, şehidimin son
örtüsü
Eskilerin “hissikablel-vuku” tabiriyle ve yaklaşan seçimler sebebiyle siyasi zevalin ayak seslerini duyup o “SON ÖRTÜ”ye Kurban olma ihtiyacını mı hissettiler. Korkunun ecele faydası yok nasıl olsa.
Ay-yıldız’a hamaset yapmak için değil, yiğitçe kurban olmak gerek.


Tarih : 30.01.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ