Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

DEVLETLE BİR İLGİSİ YOKMUŞ !

Bir dostumuzun düğün davetine katılmak için Yozgat’a gitmemiz gerekti. Bu vesileyle, uzun zamandır görmediğimiz çamlığı ziyaret edelim, o gün açılışı yapılan Sürmeli Anıtı’nı görelim , düğünden sonra da Cumhuriyet Meydanında verilen konseri izleyelim istedik.

Çamlığa çıkıp yıllardır Yozgat’lıya hizmette kusur etmeyen ( Sade Yozgat’lıya mı ? Çamlığa giden herkese ) Ahmet usta’nın tandır kebabı yenmeden inilmezdi.

Koskoca çamlıkta , in-cin top oynarken Ahmet Usta’yı bir-iki kişiyle sohbet eder bulduk.

Öksüzlüğün hüzünlü suskunluğu çökmüştü Çamlığın üstüne.

“Bu gün burası neden bu kadar sakin?”

Garson çocuk boynunu büktü saygılı.

“Millet konsere gitti zahir” dedim.,

“Olabilir” dedi çocuk.

Sanki ! Söylenecek çok şey var da söylenemiyormuş gibi!

Bir güz akşamının insanı saran, okşayan serinliği giderek insanın iliklerine doğru tatlı-tatlı yayılıyordu. Çamlığı öksüz bırakanlara öfkesini kusar gibi.

Yozgat Çamlığından Yozgat’ı seyretmeyi her zaman sevmişimdir. Gündüzleri şehrin içinde binlerce dedi-kodu kazanı kaynasa da geceleri çamlıktan Yozgat’ı seyretmek ayrı bir keyif verir insana .

Kır bahçesinin önünde arabayı park edip yeniden baktım Yozgat’a Fakat bir gariplik vardı bugün. Yozgat o eski Yozgat değildi sanki. Yozgat’ı değil kimsesizliğin yalnızlığına terk edilmiş bir şehri seyreder gibiydim.

Yozgat’ı tanıtan en belirgin özellik olması sebebiyle asırlardır şehre hep tepeden bakan
Çamlık, kibiri bir yana bırakmış, kendisine hayat veren şehrin geleceğine ağlıyor gibiydi. Derdini sevincini çamlık ile özdeşleştiren Yozgat’lının ıssızlık deryasındakilerin sessizliği kaderine isyanının neticesi mi bilinmez.

Ülkenin en değerli Halk Müziği sanatçıları bu güzel güne renk katmak için koşup gelmişler. Fakat 70 bin nüfuslu şehirde meydana gelen o kadar az ki.

Biz bu meydana sığmayan nice kalabalıklar gördük.

Bunun iki sebebi olmalı. Ya ekonomik sıkıntılar insanı sosyal hayattan soğuttu, ya da yıllarca siyasete şartlandırılarak aldatılan insanlar, kültürel faaliyetlerini başka bir aldatmaca olduğu kanaatine vardılar.

Yozgat’lıyı gururlandıran iki büyük değer vardır. Birisi Allah vergisi; doğa harikası Çamlık, diğeri Sürmeli ve Sürmeli türküsünü Türk Halk Müziği repertuarına kazandıran Merhum Nida Tüfekçi.

Nida Tüfekçi anıtı ,Yozgat’lının kendi evladına vefa borcudur.

Kaymakam Kemal Bey vatansever bir Türk evladı, Uluslar arası çirkin siyasetin kurbanı değerli bir yöneticidir. Darağacına giderken “Servetim yok, çocuklarımı millete emanet ediyorum” diyen bu aziz insanı, bu milletin Meclisi Milli Şehit ilan etmiş.

Yıllar sonra bu iki vatan evladına Yozgat’lı sahip çıkmış vefa borcunu ödemeye çalışmış.Her iki projeye de devletin Kültür Bakanlığı destek vermiş. Kültür Bakanlığının konu ile ilgili Genel Müdürü değerli hemşehrimiz BayramTokel projelere destek sağlamış. Çok da iyi etmiş Allah kendisinden razı olsun.

Gelin görün ki Yozgat’ta siyaset kazanı kaynamaya başlamış.

Sayın Bayram Bilge Tokel, yapılacak bir genel seçimde milletvekilliği adayı imiş. Bu varsayım mevcut milletvekillerini,dolayısıyla Vilayetin Valisini ve yönetici bürokratlarını rahatsız etmiş. Bu sebeple de açılış törenlerine sayın Vali ve yönetici bürokratlar katılmamışlar. İş bu kadarla kalsa neyse!

“Törenlere neden katılmadınız?” Şeklindeki bir soruya sayın Vali’nin verdiği cevap çok ilginç:

“Bu programların bizimle yani Devlet’le bir ilgisi yoktur” Sayın Vali’nin Kaymakam Kemal Bey ve Nida Tüfekçi ile ilgili bir ilgisi olmayabilir.

Yozgat’lı olmayanların Nida Tüfekçi’yi sevme veya kabullenme mecburiyeti yoktur. Onun için düzenlenen törene de sempozyuma da istemeyen katılmayabilir.

Ancak “DEVLETLE BİR İLGİSİ YOKTUR, O NEDENLE KATILMADIK” dendiği zaman işin şekli değişiyor.

Bu devletin Millet Meclisinin “Milli Şehit” olarak kabul ettiği bir insanın DEVLETLE İLGİSİ OLMADIĞI hangi vicdanın ürünüdür.?

Bu devlet merhum Nida Tüfekçi’ye “Devlet Sanatçısı” ünvanını vermiş. Hangi mantık, onun “DEVLETLE BİR İLGİSİ OLMADIĞINI” söyler.

Merhum Nida Tüfekçi anısına düzenlenen sempozyumda THM sanatçısı Arif SAĞ ; “Törene katılmayan mülki erkanı kınıyorum.”demiş.

Sayın Vali’ye Arif Sağ’ın eleştirileri sorulunca ; “ Arif Sağ’ı o programa kim hangi sıfatla oturtmuşsa o cevap vermelidir” buyurmuş.
Sayın Vali, Arif Sağ’ın kişiliğine mi, sanatına mı ya da Arif Sağ’ı davet edene mi veya hepsine birden mi karşı. Anlayan beri gelsin.

Her Devr-i ikfidar biter birgün

Bugün önünüzde eğilenler aleyhinize atar birgün

Sayın Vali, Yozgat Valiliğiniz birgün bitecektir. Bugün etrafınızda bulunan birkaç yağdanlıktan gayrı isminizi hatırlayan kalmayacaktır. Ama anma töreni ve kişilikleriyle ilgilenmek istemediğiniz ; Kaymakam Kemal Bey’i Devlet Sanatçısı Merhum Nida Tüfekçi’yi THM’nin değerli sanatçısı Arif Sağ’ı ve değerli hemşehrimiz Bayram Bilge Tokel’i Yozgat’lı unutmayacak daima hatırlayacaktır.

Anma törenlerine ve sempozyuma katılmayan Sayın Vali ve mülki erkanın bu tavrı gelecek açısından bazı sinyaller veriyor da olabilir.
Ülkemizde bürokrasi siyasetin barometresi gibidir. İstenmeyen bir iktidara karşı halkın tepkisini çok çabuk algılar.Anma törenlerine katılmamak mevcut iktidar mensuplarına hoş görünmek için olabileceği gibi, iktidarın gidici olduğunu anlamaktan da kaynaklanabilir.

Ne dersiniz?

Yozgat mülki erkanı, ufukta bir erken genel seçimi erkenden hissetmiş olabilir mi?


Tarih : 05.10.2005
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ