Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

Bayramlar

Neşe ve sevinç günleridir,bayram.
Kişinin sevinci ve neşesi onun bayramıdır. Bu bayramın, yeri, zamanı, sebebi kişiye özeldir. Dolayısıyla bayram da özel bir gün olmalıdır.
Dini ve milli hissiyattan kaynaklanan neşe ve sevincin belli bir gün veya belli bir zamana hasredilmesi toplumsal iştiyakın giderilmesi açısından önemlidir.Toplumu ve toplumsal sevinci dikkate alması gereken otorite, belli gün ve zamanı bayram olarak ilan edecektir.
Parçalanan ve yıkılan imparatorluğun küllerinden doğan milli devletin otoritesi,devam eden dini bayramların yanına milli bayramlar da ihdas etmiştir.
Dini bayramların yeri,zamanı ve sebebi yüce kitabımız kur'an ve kitabı getiren peygamberin sünneti ile belirlenmiştir.
Milli bayramların statüsü de dünyevi otorite yani devleti kuran milletin karar organlarınca belirlenecektir.Elbette,bu belirleme keyfi olmayacak,yeni dünya düzeninde,yeni devletleri ortaya çıkaran önemli olayları dayanak alacaktır.Bu minval üzere,"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."ilkesi ile hareket eden kurtarıcı kadro,milletin vekillerinin Ankara da toplandığı ve 1.T.B.M.M.nin açıldığı günü yani 23 nisanı ULUSAL EGEMENLİK bayramı olarak ilan etmiş ve dünya çocuklarına armağan etmiştir.
O meclisin hangi badirelerden geçerek,hangi zorluk ve sıkıntılara katlanarak açıldığını hayal dahi edemeyenler,bu gün o meclisin kendilerine bahşettiği koltuklarda ağırladıkları çocuklara,"bugün yetki senin astığın astık,kestiğin kestik." diyebiliyorlar.Bu günkü meclis mensuplarını demokrat zanneden zevat,ilk meclisteki demokrasi ve tartışma ortamını hayal etse dudakları uçuklar,ileri demokrasi havariliğinden yüzü kızarır.Kızaracak yüz varsa!
Milli bayramları faşist diktatörlüklerin 'toplumsal gösterisi' olarak anlayan kafaya ve algılayan idrake ne söyleseniz boş,ne anlatsanız nafile!
12 Eylül darbecilerinin yaptığı gibi 23 Nisanı tatil olmaktan çıkarıp,kutlamayı,koltuklara oturttuğunuz çocuklara 'astığın astık,kestiğin kestik'gibi ileri demokrasi nasihatleri vererek sadece T.B.M.M. de yapabilirsiniz!
Zamanın demokratlığı da böyle bir şey zahir!
Tarihin tozlu sayfalarına gömülen komünist düzenin ürünü olan 1 Mayıs işçi bayramında Taksim meydanını kutlamalara biz açtık! müslüman gençlikde ilk defa sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte kutlamalara katıldı.1980 darbecileri ne güzel kaldırmıştı bu bayramı.Akılsız siyasetçiler geri getirdi! Geçmiş yıllarda,şiddet,cop,biber gazı ile sindiremediğimiz işçilere Taksim meydanını açmak bize nasip oldu ise bunda bir hayır vardır!
19 Mayıs Gençlik ve spor Bayramının Ankara dışındaki illerde kutlanmasına iktidar cenapları gerek görmemiş,yüksek yargı;"sen gerek görmezsen görme,bence gerekli "demiş! Hukuka saygılı iktidarımız;ileri hukuk düzenimizi sıkıntıya sokmamak için,19 Mayıs bayramı kutlama görev,yetki ve sorumluluğunu Milli Eğitim Bakanlığından alarak Gençlik ve Spor Bakanlığına vermiş! Gençlik ve Spor Bakanımız uhdesine tevdi edilen bu sorumluluğu Samsun dan yola çıkarak yerine getirme gayretindeymiş!
Milli irade,bayramı istediği gibi kutlayacak ise,sayın Bakanın zahmetine ne gerek vardı?
İnşaallah,muhalefet belediyeleri bu bayramı vatandaşla birlikte kutlarken ,iktidar belediyeleri olaya Fransız kalıp,milli iradeyi tenakuza düşürmezler!Ya da bayram kutlayan vatandaşlar bir bahane ile polis copuna ve biber gazına hedef olmazlar!
30 Ağustos Zafer Bayramı! Kimilerine göre,asker 30 Ağustosta görevini ifa etmiştir.Bayram diye abartılacak bir hadise yoktur.Eğer illa da kutlamak istiyorlarsa,askerler kışlalarında kutlayabilirler,milleti oyalamanın manası yoktur!
Cumhuriyet Bayramı mı dediniz? Eğer tabi afetlerden fırsat bulup kutlama imkanı elde edebilirsek, koskoca imparatorluk mülkü üzerine inşa edebildiğimiz cumhuriyet köşküne tebriklerimizi sunmak yeterlidir!Okullarımızı,öğrencilerimizi,insanımızı boş işlerle uğraştırmanın gereği yok! Ama milli iradeden isteyen istediği yerde istediği gibi kutlasın!
Yılbaşı;bizim dini ve milli kültürümüzle alakası yok.Hıristiyan dünyanın bayramı.Bize ne?
Ramazan bayramını oruç tutanlar kutlasın. Oruç tutmayanların bayramın nimetlerinde ne hakkı var? Zaten onlar bayramı fırsat bilip tatil beldelerine koşuyorlar. Sılai rahimden bihaber olanın bayramla işine?
Oldu olacak; kurban bayramını da kurban kesenler kutlayıversin! Kurban kesmeye gücü yetmeyen müslüman talihine bühtan edip, sabrı cemil niyaz eylesin!
Cuma ve bayram namazlarını, beş vakit namaz kılanlar kılsın. Beş vakit namaz kılmayanlar, cuma ve bayram müslümanlığı ile mümin müslümanın camideki yerini daraltmasın!
Her seçim sonrasında iktidarı ele geçiren zümre kendini milli irade olarak beyan edip beğenmediği bayram kutlamalarında kendince değişikliğe giderse, korkarım bir zaman sonra ortada kutlanacak bayram da kalmayabilir.
Müslümanım demek, Cuma da, bayram da,cenaze de camiye gitmek müslüman olmak için yeterli sayılmayabilir.
Resmi tarih aşağılaması ile bütün bir cumhuriyet tarihini düşman tarih olarak algılayan zihniyet,o tarihin getirdiği değerleri ters yüz etmekte tereddüt etmeyebilir.
Sahi! Milli irade, sadece iktidardakiler gibi düşünmekten mi ibarettir? İktidara muhalif düşünenlerin iradesi yok mu? onlar bu millet den sayılmıyor mu?
Bu kafa yapısının Faşist, Komünist, Baascı kafa yapısından ne farkı var?
Ünlü tarihçimiz Prof.Dr.İlber ORTAYLI'nın çok sevdiğim bir tesbiti var! Bu tesbitin ışığında günümüzde yaşanan olayları yeni baştan bir daha düşünelim!
"Tarihin yakasına yapışıp hesap soran uluslar pek sıhhatli sayılmazlar.Zira böyle toplumlar aslında tarihi incelemek ve anlamak konusunda fevkalade ilgisiz ve bilgisizdirler.Yaptıkları sadece az bilgiyle çok gürültü çıkarmaktır."

Gerçek demokrasilerde,devlet ve siyaset adamları,yukarıdaki tesbitlerden ders ve ilham alarak tesbiti yapan ve yol gösteren ilim adamlarına saygı,minnet ve şükran duyarlar.Bu tesbit inşaallah İlber Ortaylı hocamın başına iş açmaz.
Vesayet düzeninin sona erdirilmesi! yerine demokrasinin ikamesi!(yersen).Üstünlerin hukukunun ortadan kaldırılması! Yerine,iktidarın hukuku değil(inanırsan)hukukun üstünlüğünün ikamesi! Cumhuriyetin tek parti dönemine karşı dehşetengiz demokratik saldırılar sonrasında Cumhuriyetin bayramları ile ilgilenilmezse demokrasi mücadelesi eksik kalmış olurdu.
Milli irade böyle buyurdu!denirse,başımızı uzatıp,"boynumuz kıldan ince" mi diyeceğiz?

18.08.2012

OKUR YORUMLARI
Halil Koçyiğit
22.11.2013 13:20:00

Tek kelimeyle mükemmel kalemine sağlık değerli dostum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ