Mehmet SANAL

SANAL BAKIŞ

BAŞBAKANI AĞIRLARKEN

Ağırlama Halayı, iç anadolu düğünlerinin en önemli oyunudur. Bazı kaynaklar, gelin almaya giden erkek tarafının karşılanması olarak izah ederler, ağırlamayı.
Bu folklorik özellik, yöremizde misafire verilen önemin oyun olarak ifadesidir.Ağırlama ile misafir ağırlanır, ikram edilir, gönlü hoş tutularak uğurlanır.
Söylenenlere bakılırsa, Sayın Başbakan yakın zamanda ilimize teşrif edeceklerdir.Her zaman olduğu gibi Yozgat şanına yakışır bir karşılama yapacak ve yöresel örf‘üne uygun ağırlayacaktır.
İhtimaldir, Yozgat’ lı testi kebabını önüne koyup, geline mal bağışlayan kayınbaba misali “bir vaat ile kırın testiyi” diyecektir.
Ne hikmettir bilinmez , Yozgat’ lı son yıllarda adeta moda haline gelen bu testi kırdırma işini pek sevdi.
Gelene - gidene testi kırdırır da memleketin makus talihini bir türlü kıramaz.
Kırma görevi testiye odaklanınca, makus tarihe sıra gelmiyor anlaşılan.
İnsan, ister -istemez hayıflanıyor.Yıllar önce, ağaçlarının köküne kibrit suyu döktüğümüz ünlü Seydiyar armutlarımız meyve veriyor olsaydı diye.
Yıllardır testi kırdırarak hallemediğimiz işi, belki armut ikram ederek olumluya çevirebilirdik!
Her ne hal ise şimdiye kadar olan olmuş.Yine de Yozgat insanı, Vatana sadakatin, devlet büyüğüne saygının gereği ne ise onu yapacaktır.Yozgatlı’ ya yakışan odur.
İstemesini bilmeyen toplum verilenle yetinmek zorundadır.
Yozgat derdini kendi-kendine şikayet etsede, Yozgat’ ta yaşayan siyasetçisine en ağır ihtimallerde bulunsa da daima verilene razı olmuş, devlete ve devlet adamına saygısını yitirmemiştir.
Bir siyasi Parti il kongresinde neler konuşulur, üç aşağı beş yukarı bellidir.
İktidar Partisi yaptıklarını ( küçük- büyük) ve yapacaklarını ballandıra - ballandıra anlatır.Taraftarları da görevi gereği alkış tutar.
Muhalefet tarafıda ya yapılmayanları yada yapılanlardaki usulsüzlük ve yolsuzlukları dillendirir.O da taraflarınca alkışlanır.
Bizim mayamızda cibicikcilik oldukça (dalkavukluk demeye dilim varmıyor.) daha çok cibicik çalarız.
Diyorum ki, bu sefer, sayın Başbakan veya başka siyasetçi, “Yozgat’ ı hasretle beklediği Bozok üniverstesine kavuşturduk” dediğinde alkışlasakta diğer sözlerini sakince tepkisiz dinlesek.Siyasetçi de her sözün alkışlanmadığını görse, bir mesaj vermiş olurmuyuz acaba!
Merhum İsmet Paşa’ya atfedilen bir söz vardır. Paşa’ nın “ muhalefetle muvafakat olmaz” dediği rivayet edilir.
Soğuk savaş döneminin şartları icabı, söylendiği zamana uygun düşen bu sözü, bugünün değişen Dünyasının şartlarında, “muhalefet iktidarın doğrularına muvafakat etmelidir” şeklinde değiştirsek ne kaybederiz?
İktidar Partisinin İl başkanı, diğer bütün partilerin İl başkanlarını açık yüreklilikle davet etse, onlarda hiç bir komplekse kapılmadan icabet etseler kim ne kaybeder?
Sadece siyasi parti temsilcileri de değil, bütün sivil toplum kuruluşlarının başkanları
( Oda, Borsa,Birlik,BüroVakıf,Dernek,Kooparatif başkanları ve diğerleri ) çağırılırsa ve karşılamaya katılsalar, Yozgat’ a yakışan bir karşılama ve ağırlama ortaya konmuş olmazmı?
Maksadımız, sadece hamasi duyguların ağır bastığı bir ev sahipliği örneği sergilemek değil elbet.Ülke gündemini her gün meşguleden, Şemdinli- Şırnak-Diyarbakır olayları,PKK,Şehit Cenazeleri,Okullarda önü alınamayan şiddet olayları, fuhuş ve uyuşturucu çeteleri, vekaletle yürütülen kamu görevleri ve yargı - siyaset ilişkilerinin toz- dumanında Yozgat’ ın meselelerini kim düşünecek?
Böyle bir ortamda sayın Başbakan’ın Yozgat’ı ziyaretleri önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.Bütün siyasi Partiler ve bütün sivil toplum kuruluşları ilgi ve görev alanlarına göre Yozgat’ın eksik ve ihtiyaçlarını, Yozgat’ın gerçekleri ve ilmi verilere dayanarak kapsamlı raporlar haline getirip sayın Başbakana şifahi durumlar eşliğinde vermelidirler.
Böyle bir çalışma, Yozgat ‘ lının Mevcut iktidar veya gelecek iktidarlardan neyi istiyeceğinin yol haritası olacağı gibi, hangi iktidardan nelerin alınıp, nelerin alınmadığını da ortaya koyacaktır
Önemli olan şu veya bu siyasi parti değil Yozgat’dır.Hani bir söz vardır. “İsteyenin bir yüzü- Vermeyenin ileri yüzü….”
Birlikte karşılayıp birlikte ağırlamaktan, memleket ihtiyaçlarını birlikte talep edip misafiri birlikte uğurlamaktan kimse gocunmamalı, böyle bir birliktelikten kimse sadece kendisine pay çıkarmaya kalkmamalıdır.
Merhum Mehmet Akif, “Toplu vurursa nabızlar onu top sindiremez” demiyormu?
Aksi halde bir siyasi parti il kongresi daha yapılmış ve bitmiş olur sadece.


Tarih : 13.04.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ