Kadim DOĞAN

DİALOG

Seçime doğru

Seçim davulu çalındı. Kafasında adaylık düşüncesi olanlar yerlerinde duramıyorlar. Eskiden düğünlerde güreş olurdu, davulun sesini duyan içinde güreşme sevdası olan delikanlılar çift sürerken atları bırakıp davulun çaldığı yere koşarlardı. Bizim adaylar da aynı durumda işi gücü bırakıp adaylığı garantilemek için uğraşıyorlar.
Bence sonucu belli olan bir secime doğru gidiyoruz. Yaklaşık seçimlere 4 ay var. Bu süre içerisinde çok olağanüstü şeyler olmazsa seçimin sonucu bence belli. Belli olmayan tek şey adaylıkların kesinleşmesi sürecinde kimin aday olacağı.
İktidar partisinde herşey güllük gülistanlık değil. Şimdiye kadar su altında yürütülen kavga seçim tarihinin yaklaşmasıyla birlikte su üzerine çıktı. Böyle dönemlerde parti içi kavgalarda mutlaka bir taraf yara alır. CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanı için yapmış olduğu suçlamalar. Hemen peşinden AKP İl başkanı Zekeriya Avşar ile ilgili basına yansıyan suçlamalar sanırım parti içi kavgaların sonucu olsa gerek.
AKP’liler Yozgat’ta muhalefetin zayıf kaldığının farkına vardılar. Kendi muhalefetlerini oluşturmaya karar verdiler. Şimdilerde MHP’nin, CHP’nin yapamadığı muhalefeti AKP kendi yapıyor. Biraz zaman alsa da bu kavganın sonunda hem il başkanı hem de belediye başkanı zarar görür diye düşünüyorum.
Sonucu belli diyorum çünkü AKP, ister Yusuf Başer’le isterse hiç tanınmamış bir isimle seçime girse dahi şu anda hala secimin açık ara favorisi görünüyor. Niçin ve nedenleri herkese göre degişir. Ama şu anda kahvelerde konuşulan bu merkezde.
Yozgatta uzun yıllar yerelde iktidar olan MHP bir türlü bütünleşemiyor . görünürde aday adayı çok, bunlardan hangisi ile seçime girecekleri çok önemli, tabi bu seçimi yaparken kırıp dökmekte var. Kırılan her aday adayı ile birlikte gidecek yüzlerce oy var. Bu da MHP’nin kendi handikapı. MHP’nin seçimde daha iyi sonuç alması için MHP dışındaki oylara ihtiyacı var. Seçimini yaparken bu konuyu çok ciddi olarak göz önünde bulundurması gerekiyor.
Çünkü Yozgat’ta oyu olduğu halde yerel seçimde iddialı olmayacak partiler var. CHP, BBP, ANAVATAN PARTİSİ, DEMOKRAT PARTİ, SAADET PARTİSİ gibi partilerin oyları MHP için bir umut kapısı olabilir. Bu partilerin oylarını birleştirip bütünleştirecek değişim vaat edecek bir adayla MHP biraz daha yol alabilir gibi geliyor bana.
Ana muhalefet partisi CHP bu seçimin neresinde? İl başkanı Ali Keven’in açıklamalarına göre hiç yoklar. Yerel basındaki açıklamalarına göre “AKP’yi frenleyeceğiz” diyor. Devam ediyor “bir oy da olsak seçime gireceğiz, adayımızı çıkaracağız” diyor. Kendi içinde tutarsız bir açıklama. Bir oy alacağınız adayla mı AKP’yi frenleyeceksiniz.
CHP il başkanı sayın Ali Keven yenilgiyi baştan kabul ediyor. Halbuki CHP’sinin Yozgat merkezde yaklaşık 4000 oyu var iyi bir adayla bu oyların başka partilere gitmesini engellediği gibi oylar arttırılıp seçim de iddialı duruma gelinebilir. Bu duruma en uygun adayda sayın Ali Keven’dir ama her nedense sayın Ali Keven bu görevden ısrarla kaçmaktadır. “Bir oy dahi alsak seçime gireceğiz” mantığıyla mağlubiyeti baştan kabul eden bir zihniyet başında bulunduğu partiye faydalı olamaz. Bu seçimde kendi seçmenine de hakim olamaz.
Bundan dolayı CHP’nin 4000’ne yakın seçmeni MHP için bir artı olarak görünebilir. Eğer MHP akılcı sempatik bir adayla seçime girerse!
Benim için her gün bayram. Kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Tarih : 06.12.2008
OKUR YORUMLARI
HALİL İBRAHİM YEŞİLLİK
29.12.2008 10:15:00

haklısın kadim DAYIII

Adınız ve Soyadınız
11.12.2008 13:05:00

Yorumunuzherşeye rağmen soldan umudu olanlara merhaba

mahir
09.12.2008 23:04:00

yozgatta sol toparlanmazsa sağın aklı başına gelmez,chp galibe bu seçimde çok kan kaybedecek..

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ