Kadim DOĞAN

DİALOG

ROL YAPIYORUZ.. ROL..

Nerden başlasam bilmiyorum ama yine de hasbihal etmekte yarar var. Hallerimiz aynı biz bizi anlarız diye düşünüyorum. Anlamakta yine de konuşalım be hemşerim. Ne kaybederiz sanki.
Eskiden oturunca ne olacak bu memleketin hali diyorduk. Saatlerce bu konuyu konuşuyorduk memleketi sen sana göre ben bana göre kurtarıyorduk. Hoş kurtulmadı ya!
Şimdi öyle değil hemşerim. “Memleketi kurtaralım” derken kendimizi unutmuşuz. Şimdi diyoruz ki “Ne olacak bizim bu halimiz“ derken o kadar çoğuz ki halimizi anlatamam.
Esnafız perişanız, memuruz perişanız, işçiyiz perişanız, köylüyüz perişanız, hepimiz bir yerde perişanız. Bu ekonomik sistemde hepimizi bankalara, finans kuruluşlarına borçlandırmış. Görünen o ki kazanmadıklarımızı yemişiz. Şimdi de bu borçların asgarisini ödeyemez duruma düşmüşüz.
“Düşmüşüz oy, düşmüşüz el kapılarına”
Acele ettik hemen her dediğimiz olsun istedik, bankalar da dayadılar krediyi bize, kredi kartları verdiler, gelirimizin on katı aldık, kimimiz ev aldık, kimimiz arabayı yeniledik, kimimiz mobilyayı değiştirdi, kimimiz çet yapmak için bilgisayar aldık, aldıkda para bizim değil. Günü geldi asgarisini yatıramaz olduk, kefil olduklarımızdan bize sıkıntılar gelmeye başladı. Bize kefil olanlara da bizden sıkıntılar gitmeye başladı.
Dostlarımız bize kırıldı, biz dostlarımıza kırıldık, yüzlerce yılda oluşturduğumuz dayanışma duygularımız yok oldu. Artık dayanışacağımız dostlarımız yok, onun yerine her şeyine faiz ödediğimiz bankalarımız var. Ne acı!
Öyle bir ekonomik sistem ki koca toplumu artist yaptı. Rol yapıyoruz hemşerim rol yapıyoruz. Söz veriyoruz yerine getiremeyince rol yapıyoruz. Karşıyı ikna edene kadar rol yapıyoruz. Başka da çare yok hemşerim. Birileri bize, biz de birilerine rol yapıyoruz.
Bu ekonomik sistem yüzlerce yılda oluşturduğumuz biz Türklere ait güzel hasletleri yok ediyor. Dayanışmayı kaldırıyor, komşuluğu yok ediyor, aile kurumunu yok ediyor. Farkında değiliz. Daha doğrusu biz biz olmaktan çıkıyoruz .
Durum önemli değil hemşerim. Hal ve gidiş kötü bilirsin eskiden hal ve gidiş zayıf olunca sınıf geçilmedi. Bizim hal ve gidişte zayıf !
Türkiye’de durum kötü ama Yozgat daha beter. Daralan bir ekonomi işsizliğin yoğun olduğu bir kent, çalışanların tamamı borçlu. Piyasaya çıkmadan kâğıt üzerinde bankalara dönen paralar.
Ve tüm bu zorluklar içinde kalkınmak ve geçinmek zorunda olan Yozgat kenti. Yeni bir bayrama daha Valisi, Defterdarı, yeni Milli Eğitim Müdürü, olmayan yatırımcısı ile girmeye hazırlanıyor Yozgat... Zor biliyorum ama zoru başarmak zorunda bu kent.
Bayramınız kutlu olsun.

Tarih : 19.12.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ