Kadim DOĞAN

DİALOG

Kaybetmek için kazanmak

Bu hafta sonu Cumhuriyet Halk Partisinin 32. olağan kongresi hafta sonu tamamlanacak. Ben bu satırları yazdığımda kongre yeni başlamıştı ama kongre sonuçları şimdiden belli. Deniz Baykal büyük bir ihtimalle tek aday olarak katılacak diğer adayların delegeden yüzde yirmi adaylık imzasını alma şansları düşük görünüyor Birisi olsa bile sonuç değişmeyecek, Deniz Baykal bu kongreden de genel başkan olarak çıkacak.
Deniz Baykal kongre kaybetmenin zor olduğunu bilen birisidir. Rahmetli Erdal İnönü karşısında o kadar çok kongre kaybetti ki. SHP zamanında hiçbir zaman genel başkan olamadı CHP nin yeniden açılması ile 1992 yılında boş bulunan CHP genel başkanlığını aldı. O günden bu güne de bir kez kendi istifası hariç 16 yıldır. CHP genel başkanı.
Deniz Baykal ilginç bir siyaset adamıdır. CHP içinde girdiği bütün genel başkanlık seçimlerini kazandı. Ama bu 16 yıl içinde CHP genel başkanı olarak girdiği 4 yerel 4 genel seçimlerin hepsini kaybetti.1999 yılı genel seçimlerinde Türkiye nin kurucu partisi Mustafa Kemal Atatürk ün genel başkanlığını yaptığı CHP’sini yüzde on barajının altında bile bıraktı.
Bundan dolayı biliyorum ki bu hafta sonu yapılacak olan 32. olağan kurultayında Deniz Baykal genel başkan olarak çıkacak. Bu sonuç CHP sine hiçbir şey kazandırmayacak.Başka bir deyişle Deniz Baykal kazanacak ama CHP’si ve Türkiye kaybedecek.
Deniz Baykal Türkiyenin kurucu partisi CHP’ sini Türkiye partisi olma durumundan çıkardı.CHP ‘sini 36 vilayette milletvekili çıkaramaz durumuna getirdi. Ülkenin güney doğusundan yüzde birlerin altına düşürdü. İç Anadolu bölgesinde neredeyse CHP yok ve gittikçe de erimekte. Metropol kentlerde en çok alması gereken varoşlarda hiç yok gibi. 22 Temmuz 2008 seçimlerinde diğer sosyal demokrat partilerin seçime katılmamaları bile CHP’sini bir adım ileri götürmemiştir.
Parti içi demokrasiyi yok sayan bir zihniyetin ülkeye demokrasi vaad etmesi tabiiki toplum tarafından kabul görmemekte. Genel başkan adayı olmak için mevcut delegelerin yüzde yirmi desteğini istemek olsa olsa faşist zihniyetteki partilere yakışır. Genel seçimlerde yüzde on barajını savunmak hiçbir demokrat partiye yakışmaz ama bu düşünceler sayın Deniz Baykal tarafından ısrarla savunulur.CHP’sinin üyesi bulunduğu sosyalist Enternasyonel örgütü CHP’sini izlemeye aldılar. Çünkü sosyal demokrasi bir siyasal anlayış biçimidir. Demokrasiden yana emekten yana, üretimden yana, adil paylaşımdan yana, eğitimden yana fırsat eşitliğinden yana olmaktır. Mevcut haliyle CHP bunların hiçbirini savunur durumda değil. Bundan dolayı da Avrupa Sosyalistleri CHP’sini dışlama durumuna geldi.
Şunu çok iyi biliyorum sadece Laikliği savunmakla Sosyal Demokrat olunamaz. Evet laiklik bu ülke için çok önemli. Rahmetli Bülent Ecevit dine saygılı laiklik anlayışındaydı. Yani laikliği savunurken dindarları rahatsız etmemek için oldukça saygılı bir kullanırdı. Laiklik hiçbir zaman dinsizlik değildir. Hatta insanların dinini rahat yaşamasının garantisidir. Bu ülkede bütün dinlerin mensupları ibadetlerini rahatça yapabiliyorsa bu laiklik ilkesinin başarısıdır. İnsanların dinsel yaşamları için bu kadar önemli olan Laiklik topluma iyi anlatılamadığı için tartışılır hale getirdiniz.
CHP’sinin 32 olağan kurultayının Deniz Baykal ın başarısı ile biteceğini biliyorum. Ama bu başarıyı CHP’si adına başarısızlık olarak algılıyorum. Önümüzdeki yere seçimlerde bu kurultayın sonuçlarını halk değerlendirecek. Ben bu günden yerel seçim sonuçlarını CHP adına siyasi bir yenilgi olarak görüyorum.
Umarım yanılan ben olurum.


Tarih : 01.05.2008
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ