Kadim DOĞAN

DİALOG

İnan ki olmaz Müdürüm !

Milli Eğitim Müdürü Sayın Sebahattin Gamsız’ın bir demecini okudum. Okudukça şaşırdım. “Bayındırlık maliyetine göre yaklaşık 120 bin YTL’lik işi arkadaşlarımız 15 bin YTL masrafla tamamladı” diyor demecinde.
Burada bir yanlışlık var bu demece göre bayındırlık müdürlüğü keşifleri yüksek çıkartıp devleti zarara uğratıyor. Benim bildiğim kadarıyla bayındırlık müdürlüğünde bunu yapacak tek bir eleman dahi yok. Bayındırlık müdürlüğü teknik bir kuruluştur. Birim fiyatlara ve piyasa şartlarına göre keşifler hazırlar bu keşifler üzerinden ihale yapar.
Hazırlanan bu keşifler bile yükselen inşaat malzemeleri yüzünden piyasaya göre düşük kalır. Kamuda müteahhitlik yapan insanların durumu ortada bir çoğu geçim sıkıntısı yaşıyor. Günlük cari harcamalarını kazanamaz duruma geldiler. Hal böyleyken kendisi teknik eleman olmayan Milli Eğitim Müdürü’nün çıkıp inşaatlarla ilgili böyle bir açıklama yapması insanların kafasını karıştırıyor.
Ben yıllarca müteahhitler derneği başkanlığı yapmış biri olarak sayın Sebahattin Gamsız’a soruyorum. 120 Bin YTL’lik bir işi 15 Bin YTL masrafla nasıl yaptınız ? Bu inşaatta çalıştırdığınız insanların sigortalarını yaptırdınız mı ? Aldığınız malzemelere para verdiniz mi? Bu işi nasıl becerdiniz? Ben eski bir müteahhit olarak merak ediyorum.
Sayın müdür siz eğitimcisiniz. Bir kurs açarak Yozgat’ta müteahhitlik yapan insanları eğitime alsanız da 120 bin YTL işi 15 bin YTL nasıl yapıldığını öğretseniz. Hatta bayındırlık müdürlüğündeki teknik elemanlara da bir kurs düzenleyip 120 bin YTL’lik işi 15 bin YTL’ye nasıl yapıldığını nasıl keşif hazırlanması gerektiğini öğretseniz. Daha sonrada bu projeyi ülke çapına yaygınlaştırıp devletin zarar etmesini engellerseniz daha iyi olmaz mı?
Keşke herkes kendi işini yapsa kimse kimsenin alanına tecavüz etmese teknik bir konuda teknik olmayan insanlar ahkam kesmese siz milli eğitim müdürü olarak ÖSS’de ve OKS’de ki başarısızlıkla ilgili çalışsanız Yozgat’ın çocuklarını eğitimde nasıl daha başarılı yaparız diye projeler geliştirseniz daha doğru olmaz mı?
Düşünün sayın müdürüm bayındırlık müdürü veya tarım müdürü de kalkıp demeç verse Yozgat’ta bu kadar öğretmen çok ben bunun yarısı kadar öğretmenle Yozgat eğitiminin başarısını daha yükseklere çıkarırım dese inandırıcı olur mu?
Sanırım sayın Gamsız yanınızdaki insanlar ya da o onarım işini yaptıran insanlar sizi yanılttılar. Siz de hesap etmeden böyle bir demeç verdiniz. Ama sorumlu mevkide bulunan insanlar sorumluluklarının bilincinde olmalılar.Kaş yapayım derken göz çıkarmamalılar. 120 bin YTL’lik bir işi, 15 bin YTL masrafla yapılmaz yapılamaz sayın müdürüm inan ki yapılmaz.
Devlet özelleşmeyi savunurken Yozgatlı bürokratların küçük inşaat işlerini bile kendileri yapmaya çalışması anlaşılacak bir durum değil. Bu meslekten geçinen yanında işci çalıştıran küçük müteahhitlere büyük haksızlık bu durum.
Müteahhitlik sektörü Yozgat’ta çok zor durumda insanlar ihaleye giremez duruma geldiler. Görüyorsunuz her ihalede birkaç kişi var. Bu içinde bulunduğumuz durum bu ilin yöneticilerine kaygı vermeli. Bu sektörde iş yapan insanların ayakta durabilmeleri için acil projeler geliştirilmeli. Yoksa biz işimizi dışarıdan gelen müteahhitlerle de yaparız diyorsanız yanılıyorsunuz. Dışarıdan gelen müteahhit Yozgatlı çalıştırmaz. Bu durum da Yozgatlı taşeronlar ve işçilerde sıkıntıya düşer. Yıllardır yapılan bu yanlışlar son on yılda 200 bin nüfusun Yozgattan göçmesine sebep oldu. Bakın 6 milletvekilinden 4 milletvekiline düştük.
Bu ilde görev yapan bütün bürokratlar bu ilde katma değer oluşturmak için özel çaba sarf etmeli gerekirse risk almalıdır. Hayali demeçlerle kamuoyunun kafasını karıştırmak doğru değil.

Tarih : 14.08.2008
OKUR YORUMLARI
N.G
05.09.2008 11:09:00

120.000 YTL lik işin 15.000 YTL ye yapılan işlerde SSK.Stopaj,Vergi giderlerinin dağılımı nasıl yapılıyor gercekten bilmek istiyorum.öğrenirsem benimde iş hayatımda kolaylıklar sağlacaktır.Bu işi alan firmalar kim?ve ne kadar SSK,STOPAJ VERGİ ÖDÜYORLAR?

Ahmet
29.08.2008 13:40:00

TEŞEKKÜRLER KADİM DOĞAN DEĞİNDİĞİNİZ GİBİ HERKEZ KENDİ İŞİNİ YAPSA DAHA İYİ OLUR

Selim
29.08.2008 10:22:00

bende katılıyom sayın müdür yozgat Öss ve Oks de kaçıncı hiç düşündünmü kalkıyosun teknik elamanlık yapıyosun sırf bazı kişilere şirin gözükmek için ama bu işler teknik elamanlıkla değilde eğitimcilikle yapsan senin için ilerde belki genel müdür olursun.

inşaat mühendisi
18.08.2008 14:47:00

MESLEĞİMLE İLGİLİ OLAN BU KONUYU O KADAR GÜZEL AÇIKLAMIŞSINIZ Kİ, TEŞEKKÜR EDERİM. MÜDÜRRÜN 120 BİN YTL İHALENİN İÇİNDE VERGİ,STOPAJ,DAMGA VERGİSİ,SSK,SÖZLEŞME BEDELİ,AL RİSK SİGORTASININ OLDUĞUNDAN,İNŞAAT MALZEMELERİNİN İKİYE KATLANDIĞINDAN,MALZEME,İŞÇİLİK,NAKLİYE,MASRAFLARINDAN HABERİ YOK HERHALDE

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ