Kadim DOĞAN

DİALOG

HUKUKA SAYGI GEREKİR

Bu ülkede yasaları yerine getirmek, yasaları doğru uygulamak suç haline getirilmeye başlandı. İlginç ve kötü gelişmeler bunlar.

Yargıtay Başsavcısı Demokrat Toplum Partisi (DTP) ile ilgili kapatma davası açtı. Türkiyede yer yerinden oynuyor. Gerek siyasetçiler gerekse köşe yazarları olayı şiddetle eleştirmekteler.

Siyasetçiler diyor ki : “Biz parti kapatılmasına karşıyız.” Tabiî ki karşı olabilirsiniz. Parti kapatmanın çözüm olmadığına inanabilirsiniz. Bunlar sizin siyasi tercihleriniz.

Ama Yargıtay başkanı sizin gibi düşünmek zorunda değil. Hatta sizin gibi düşünse bile yine de mevcut yasaların dışında davranış gösteren partilerle ilgili kapatma davası açmak zorunda. Bu Anayasanın ve yasaların Yargıtay Başsavcısına verdiği görevdir. Yargıtay Başsavcısı hükümetler parti kapatmaya karşı diye yasaların vermiş olduğu görevleri savsaklayamaz.

Eğer bu ülkede yargı gerçekten bağımsız ise yasalardan aldığı yetkiyi kullanmak zorundadır. Bu durum siyasetçilerle karşı karşıya olsa bile yasaların gereği yerine getirilmelidir. Yargıtay Başsavcısı da böyle yapmıştır. Mevcut yasaların gereğini yerine getirmiştir.

Ama basın yasalardan habersiz davranarak ya da mevcut yasaları yok sayarak bu parti kapatma davasını haksız yere eleştirmektedir. Bu eleştirileri yaparken de Yargıtay gibi yargının en önemli kurumunu yıpratmaktadır.

Eleştirilerin temelinde hükümetle yargının ülkenin çok önemli bir meselesinde karşı karşıya olduklarını parti kapatma davasının zamansız olduğunu bu davanın hükümeti sıkıntıya soktuğunu uluslar arası ilişkilerde sıkıntılar yaşadığını gerekçe göstererek Yargıtay’ın yasalardan aldığı yetkiyi kullanmasının zamansız ve gereksiz olduğunu yazmaktadırlar.

Bu hükümet parti kapatılmasına bu kadar karşıysa bu güne kadar meclisten bu yönde yasal değişikliklere niçin gitmemiştir. Bu yasal değişiklikleri yapacak siyasi gücü var. DTP’lilerin meclise girmesiyle birlikte böyle bir sürecin yaşanacağı gün gibi aşikardır. Siyasal iktidar bu konuda inandığı şeyleri yapmayacak. Ama yasaların verdiği yetkiyi kullanmak zorunda olan Yargıtay Başsavcısı’nın da görevini yapmasından rahatsız olacak. Böyle bir yönetim anlayışı olsa olsa Pentagon’da olur diye düşünüyorum.

Siyasetçiler şunu söylemektedirler PKK ve Demokrat Toplum Partililer bu partinin kapatılmasını istemekteler. Yani o zaman Yargıtay da bunlara yardım ediyor. Anlamı çıkıyor. Böyle bir mantık olabilir mi? Eğer Yargıtay Başsavcısı’nın yasal dayanakları olmazsa böyle bir dava açabilir mi? Açsa dahi Anayasa Mahkemesinden geri döner.

Ülkemizdeki basın tekeli DTP’lilerin söylemlerini sayfalarına manşet yapar toplumda bu konuda infial uyandırır. Sonra da görevini yapan Yargıtay Başsavcısını eleştirir. “Görevini neden yaptın?” derecesinde. Burası Türkiye; basın her şeyi haklı haksız yazabilir, çizebilir.

Eğer bu ülke gerçekten hukuk devleti ise herkes siyasetçisi, gazetecisi ve vatandaşı hukuka saygılı olmalı, hukuk kurumlarını yıpratmaktan çekinmeli. Çünkü hukuk her an herkese lazım olabilir.

Bilmelisiniz ki “Güçsüz ADALET ve ADALETSİZ Güç en büyük felakettir.” Sizin amacınız Adaleti güçsüz hale getirip Adaletsiz bir güce sahip olmak istiyorsunuz. ama tarih Adaletsiz hükümdarlar çöplüğü gibidir. Güçlü ve bağımsız bir Adalet Cumhuriyetin ve Demokrasinin tacıdır.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ