YOZGAT’TA TOPRAK İŞLEMESİZ BİTKİ EKİMİ YAYGINLAŞTIRILACAK

YOZGAT’TA TOPRAK İŞLEMESİZ BİTKİ EKİMİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Toprak işlemesiz tarımı Yozgat çiftçisine uygulamalı olarak göstermek ve yaygınlaştırmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez Kuyumcu köyünde yapılan toprak işlemesiz macar fiği bitkisi ekiminde mükemmel sonuç alındığı belirtildi.
Yapılan deneme ekimi ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“Toprak işlemesiz tarım 1950’li yıllardan beri dünyada uygulanan, son yıllarda ise Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan bir sistemdir. Toprak işlemesiz tarım; toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu şekilde tarlada normal tarımsal faaliyetlere devam edilmekte toprak işleme ile uğraşılmadığından çiftçi açısından zaman, işgücü ve önemli girdilerden olan mazottan tasarruf sağlanmaktadır.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak toprak işlemesiz tarımı yaygınlaştırmak amacıyla eğitim ve yayım faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Bu amaçla birçok köyümüzde eğitim, yayım ve bilgilendirme çalışmaları yaptık. Çiftçilerimize uygulamayı yerinde göstermek amacıyla teknik geziler düzenledik. Birçok İlçemiz ve köyümüzde deneme ekimi faaliyetleri yürütüyoruz.
Toprak İşlemesiz tarımı yaygınlaştırma konusunda İl Müdürlüğümüzce yaptığımız bu çalışmaların sonucunda bugün İlimizde 5.000 dekar civarı alanda toprak işlemesiz tarım yapılmaktadır. Amacımız bu miktarları daha da artırmaktır.
İlimiz Merkez Kuyumcu köyünde bir önder çiftçimizle yaptığımız deneme ekiminin 2 yılı. Geçen yıl yine toprak işlemesiz olarak arpa ekimi yapılmıştı. Bu sene bu araziye yine toprağı işlemeden macar fiği ekimi yaptık. Sonuç görüldüğü üzere çok güzel. Bütün çiftçilerimize tavsiye ediyoruz.
Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek ve bilgi vermeye hazırız.”

05/06/2020 18:07
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ