YOBÜ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİNDEN DEPREM RAPORU

YOBÜ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİNDEN DEPREM RAPORU

Asrın felaketi olarak kayıtlara geçen 6 Şubat Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremlerine ilişkin olarak bölgede teknik incelemelerde bulunan Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri incelemelerini tamamlayarak yaşanan depremlere ilişkin raporlarını yayımladılar.

Bozok Üniversitesi  Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Uğur Temiz, Prof. Dr. Ersin Kolay, Prof. Dr. Nursel Öksüz, Doç. Dr. Yuşa Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Çilsalar Arş. Gör. Yunus Gündüz, Arş. Gör. Behlül Furkan Özel, İnş. Yük. Müh. İbrahim Aslan’dan oluşan ekip deprem bölgesinde yaptıkları incelemeleri tamamlayarak “6 Şubat 2023 Pazarcık/Ekinözü(Kahramanmaraş) Depremlerine İlişkin Saha Gözlemleri” başlıklı bir raporla yaşanan depremi tüm boyutları ile değerlendirdiler.

Söz konusu raporda  Doğu Anadolu Fay Zonu ve Depremselliği, Deprem Yüzey Kırıklarının Ortofoto Görüntüleri ve Gözleme Dayalı İncelemesi, Mühendislik Jeolojisi Açısından Gözlemler, Kuvvetli Yer Hareketi İvme Spektrumları, Binalardan Gözlenen Hasarlar ve Göçme Nedenleri gibi başlıklara yer verildi. 

Yapılan incelemelerin sonuç kısmında ise depremin yol açtığı yıkım ve hasarların sebepleri gözler önüne serildi ve şu maddelere yer verildi: 

“Yıkılan yapıların birçoğunun 2000 yılı öncesi inşa edilmiş olduğu veya küçük yerleşimlerde tamamen kontrolsüz inşa edildiği gözlenmiştir. Bununla beraber 2000 yılı sonrası inşa edilen, nispeten kontrollü ve hazır betonun kullanıldığı yapıların özellikle Nurdağı gibi yerleşimlerde büyük hasarlara uğramasına rağmen göçmediği gözlenmiştir. 7. Yapılarda yıkılma nedenleri olarak, kullanılan malzemenin yetersizliği ve kalitesizliği, oturduğu zeminin taşıma gücünün yetersizliği ve sıvılaşması, yapı elemanı kesitlerinin yetersizliği ve kolon-kiriş birleşim bölgelerinde etriye sıklaştırması yapılmaması, korozyona uğramış ve nervürsüz/düz donatı kullanımı ve özellikle binaların alt katlarında ticarethane olarak kullan kısımlarda yapısal düzensizlikler ön plana çıkmaktadır.”

08/03/2023 01:19
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ