GÜLİSTAN KÖYÜNDEKİ TARİHİ YERALTI ŞEHRİ YILLARDIR SAHİPSİZ

GÜLİSTAN KÖYÜNDEKİ TARİHİ YERALTI ŞEHRİ YILLARDIR SAHİPSİZ

Yozgat’a 60 kilometre  uzaklıkta olan Şefaatli ilçesi Gülistan köyü yakınlarındaki  tarihi yeraltı şehri yıllardanberi sahipsiz olarak kaderiyle başbaşa bulunuyor.Şefaatlı yöresinde “Gülistan Köyü Mağaraları” olarak adlandırılan ve 2 tepe altına kurulmuş olan yeraltı şehrinin Valilikce  turizme kazandırılması istendi.Gülistan köyü muhtarı Ömer Kılıç, bu  tarihi yeraltı şehrine artık sahip çıkılması gerektiğini belirterek   “Köyümüz tarihi anlamda çok zengin. Birçok medeniyete ev sahipliği  yapan bu yer altı şehri restore edilip Anadolu turizminin hizmetine açılmalıdır”dedi. 

Yozgata bağlı Şefaatlı ilçesinin Gülistan köyü sınırları içerisinde yer alan ve 100’er metre mesafeli  2 tepe altında kurulan yerleşim merkezi birbirine bağlı bir çok odadan oluşuyor. Tarihi mekanda galeriler arasında bulunan küçük tüneller zamanla kapanmaya yüz tutmuşken bazı tünellerin yukarıya ve aşağıya doğru eğimle uzaması ise bir çok katın olabileceğinin ipuçlarını veriyor.

TARİHİN FARKLI DÖNEMLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ

Gülistan köyündeki tarihi Yer altı yerleşim alanının   başta  Bizans döneminde olmak üzere tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı  gibi   Gülistan köyünü kuruluşunda da Gülistanlılara hizmet verdiği  öğrenildi.  Konuya ilişkin bilgi veren Şefaatli Halk Eğitim müdürü  Rafet Çaylı buradaki yeraltı şehrinin geçmişi hakkında şunları söyledi :

“Gülistan köyü  ‘Büyüklü’ denilen bölgeden 1903 yılında bulunduğu yere gelmiştir. Büyüklü’ye daha önce ‘Küçük Mısır’ denilirmiş. Burada büyük pazarlar kurulurmuş. Hemen mağaraların yeraldığı  kısmın üst tarafından  tarihi ‘İpek Yolu’geçermiş. İpek Yolunun bu bölümünde; Hanlar, Hamamlar, Kervansaraylar mevcutmuş. 

Aynı dönemde Maraş Bölgesinden gelen ve hayvancılık yapan  bazı kişiler buraları görünce konaklamışlar. Daha sonra hayvanlarını otlatırken bu mağaraları görmüş, hazır yapılı yerleri yani bu mağaraları görünce de yerleşmişler. Yerleştikten sonra zamanla o kadar büyümüşler  ki  2 muhtarlık haline gelmişler. Zamanla bölgede bulunan bataklık yüzünden  sıtma hastalığı başgöstermiş. Zamanın şartlarında hastalıkla mücadele edemeyerek bölgeden ayrılmış ve şimdiki Gülistan köyünün bulunduğu vadiye gelip yerleşmişlerdir.”

ERDOĞAN BUDAK GÖZLEMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Yozgat’ın farklı yerlerini gezip videolar kaydederek kamuoyuna duyurmaya çalışan  gazetemiz editörü Erdoğan Budak Gülistan Köyü Tarihi Yeraltı şehrinde ayrıntılı incelemeler ve çekimler yaptı.Arkadaşımız Budak, Gülistan yeraltı şehrine ilişkin  gözlemlerini şöyle anlattı :

 “Bu bölgenin daha önce sadece ismini duymuştum. Gülistan köyü  Muhtarı Ömer Kılıç ve yine aynı köyden Sadettin Kılıç’ın daveti üzerine gittim. Tarihi yerde ilk karşılaşmamda sadece uzaktan mağara girişlerini görünce burasının  küçük bir yer olduğunu düşündüm. Ta ki yanına yaklaşana kadar.  Birbiri arasında 100-150 metre uzaklıkta yapılmış olan yapılara hayran kalmamak imkansız. Bir çok girişi olan galeriler küçük tünellerle birbirine bağlanmış durumda.  En dibe giden galerilerde bazı küçük tüneller var. Bazıları yukarı doğru eğimliyken bazıları da aşağıya doğru gidiyor ama kış ve bahar yağmurlarıyla bazı bölümleri  kapanmış  ve girilemeyecek durumda. Yalnız bu küçük tünellerden anlaşılıyor ki sadece tek bir kattan oluşmuyor. Muhtemelen birçok kat var. Yozgatımız’da böyle bir yerin varlığını gidip gördüğüm için çok mutluyum. Köy halkı özellikle bu yerin Turizme kazandırılması konusunda çok istekli. Bence de Yozgat Merkeze 60 km uzaklıkta olan bu tarihi yer, en erken zamanda Yozgat turizmine kazandırılmalı’

01/05/2021 19:49
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ