ÇEKEREK HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİNDE SAHA ÇALIŞMASI

ÇEKEREK HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİNDE SAHA ÇALIŞMASI

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO’nun)  işbirliğiyle Çekerek odaklı bölgede 4 il’in yerel kalkınmasına büyük çapta katkı sağlayacak olan Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin fizibilite,etüd ve çevresel-sosyal hazırlıklarına  yönelik  saha inceleme çalışmalarına Çekerek ilçesinde fiilen başlandı..Cumhurbaşkanı yardımcısı hemşehrimiz Fuat Oktay’ın yakından takip ettiği projede görev alan Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Daire Başkanı Ertan Birdal, FAO Türkiye Temsilcisi Ayşegülsel Işık, FAO Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri Ekrem Yazıcı Çekerek ilçesine gelerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır’ın rehberliğinde bölgede projeye ilişkin saha incelemesi yaptılar. Teknik heyet,bölgedeki incelemesinde muhtarlarla da istişarelerde  bulundular.Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, yaklaşık 7 yılda tamamlanması planlanan,Türkiyenin 25 Ulusal Nehir Havzasından biri olan  ve “Yeşilırmak ve Kızılırmak Havzalarında” yer alan  Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin bölgede başta Yozgat olmak üzere 4 ilin kalkınma hamlelerine ve göçün durmasına olanak sağlayacağını söyledi.

BU PROJE ÖYLESİNE BÜYÜK ve KAPSAMLI  BİR PROJE Kİ;

Birinci derecede  Çekerek ilçesi ile Yozgat’ı ilgilendiren,Çorum.Tokat ve Sivas illerini de kapsamına alan Çekerek Nehri Havzası rehabilitasyon projesi hem alan ,hem de maliyet açısından oldukça büyük bir proje… Türkiyenin ulusal ölçekli 25 büyük ulusal havzalarından biri konumunda bulunuyor..Yozgat’ta Merkez, Sorgun, Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Akdağmadeni, Saraykent, Çayıralan,Çorum’da Alaca ve Ortaköy ,Tokatta Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt ile Sivas’ta da Yıldızeli ilçeleri ile 480 köyün yer aldığı Çekerek Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi toplamda  876.551 hektar alanı kapsıyor.Yaklaşık 400 milyon dolara (2,8  milyar türk lirasına ) malolacak dış kaynaklı bu projenin finansmanı da Uluslararası imar ve kalkınma Bankası ile Dünya Bankası tarafından karşılanacak..

PROJENİN KAPSAM,AMAÇ VE DİĞER  HEDEFLERİ

Yozgata bağlı Çekerek içesinde Çekerek Nehri Havzası rehabilitasyon projesinin ön hazırlık ve altyapısıyla yakından ilgilenen Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır,projenin fizibilite ve etüd çalışmalarına ilişkin gazetemize ayrıntılı bilgiler verdi. Çakır konuya ilişkin şunları söyledi :

“ Bu büyük projeden İlçe olarak beklentimiz hayli yüksektir.Cumhurbaşkanı  yardımcımız sayın Fuat Oktay’ın bölgemize kazandırmakta olduğu Çekerek Havzası Projemizle, havzada bulunan yerel halk ile beraber çalışıp, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, su kirliliğinin azaltılması, gelir getirici faaliyetlerle geçimin iyileştirilmesi sayesinde çevresel muhafaza ve fakirliğin azalmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktayız.

Projemizle Tabii kaynak bozulumunun önüne geçmek. Sel, taşkın, derelerde kirliliğin önlenmesi. Toprak muhafaza, ağaçlandırma, rehabilitasyon, mera ıslahı, tarımsal teraslar, Gelir getirici faaliyetleri desteklemek ve Küçük ölçekli sulama altyapısının geliştirilmesi ile sulu tarım alanlarının arttırılması başlıca hedefimiz olacaktır. Meyve bahçesi, sera kurulumu, arıcılık, bal ormanları tesisi,Canlı hayvan desteği, hayvan barınaklarının iyileştirilmesi,Güneş enerjili su ısıtma sistemleri, ısı yalıtımı. Doğal trüf alanlarının tespiti, envanterinin yapılması, doğal trüf ormanları ve yapay trüf bahçeleri tesisi, Mesire yerleri tesisi. Lavanta, kekik vb. dikimleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretiminin arttırılması ve ORKÖY kredileri ile işletme tesisleri kurulması projenin başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.

BU PROJE GÖÇÜ DE ÖNLEYECEK

Yerelde Kalkınma hamlelerimizin en önemli projelerinden olan Çekerek Havzası Rehabilitasyonu projesi bölgemizde yaşayan insanların istihdamına yönelik işlevsel bir proje olup köylerden kentlere göçleri de önleyecek kapasitede bir projedir.

Gerek Yozgat için gerekse Çekerek için her zaman bizim yanımızda olan ve bizzat projeleri yakından takip ederek gerçekleşmesini sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcımız değerli hemşehrimiz sayın Fuat Oktaya teşekkür borçuluyuz.Allah kendisinden razı olsun

Her zaman diyorum, yineliyorum ;Birlikte başararak ,  Birlikte büyüyeceğiz “

25/07/2020 23:03
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ