Fevzi ÖZTÜRK

PENCEREM

Politika bugün nasıl yapılıyor

Her seçim öncesinde ve sonrasında aşağıdaki yazıyı tekrar yazma gereği duyarım
¨ ¨ ¨
Olması gereken ile olmaması gereken iki gözlemdir bu. Hep olmaması gereken galip gelmiş, olması gerekeni yenmiştir. Yenilenle yenenin öyküsüdür aynı zamanda aşağıdaki yazının konusu…
Politikanın doğasında var halka umut vermek, güvenilir olmak, halkının çileli hayatına çözüm üretmek, onu zenginleştirmek, pastayı büyütüp herkesin pastadan adil pay almasını sağlamak. İnsan bunun için politika yapar.

Başka ne için politika yapar: dünya ile ilgili, ülkesi ile ilgili görüşleri, inançları vardır. Kendi görüşlerine yakın insanlarla bir arada bunların gerçekleşmesi için çalışmaya karar verir. Dünyaya bakışı vardır, topluma bakışı vardır, kendi toplumu için tasarıları vardır. Kendi insanlarının ve diğer insanların nasıl daha iyi, nasıl daha müreffeh olacaklarını düşünür, var olan şartların iyileşmesini düşünür, bütün bunları düşünmesini sağlayacak kadar heybesi doludur. Hayatla, insanlarla yoğun ilişkisi olmuştur. Mesleğinde önemli deneyimler kazanmıştır. Bunları paylaşmak ister. Başka insanların, kendi toplumuna daha uygun biçimde yararlı olmasını ister.

Ön planda olmanın aynı zamanda örnek olmak anlamına geldiğini bilir. Hayatın özel bölümünün de bu kapsamda olduğunu bilir. Bu fedakarlıktır, politika yapmanın fedakarlık olduğunu bilerek işe girişir. Diğer insanlardan daha çok çalışacaktır. Ama daha az kazanacaktır.

Sadece kendisi için değil bütün yakınlarının bu fedakarlıktan pay alacaklarını bilir.

Politika bugün nasıl yapılıyor ? Kırmızı plakaların havası için. Bir koruma ordusu, birkaç eskortla dolaşmak için. Eski patronunun işlerini takip edebilmek için. Kendi işlerini daha rahat görebilmek için. Aile fertlerinin de korumalarla gezebilmesi, büyüyen çocukların barlarda rahat hareket edebilmeleri için. Ne yaparlarsa yapsınlar başlarına bir şey gelmemesi için. Daha önce selam vermeye çekindiğin insanın kapısında beklemesi için. Kamu bankalarında eşe dosta bedelsiz imkanlar sağlamak için. Uçaklara hep geç kalıp seni beklemelerinin zevkini çıkarmak için. İşsiz kalmış eşe dosta iş bulmak için. Devlet ihalelerini daha yakından hatta içinden takip edebilmek için. Adi suçlardan ceza yemek üzereyken hapse girmemek için. Dünya nimetlerinin her türlüsünden daha çok faydalanabilmek için. Malını mülkünü katlayabilmek için…
Politika bunlar için yapılıyor.


OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ