Fevzi ÖZTÜRK

PENCEREM

ATATÜRK VE HALİL AĞA ! (4)

...milletvekilleri, İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ yirmi beş kişi kadardılar.

Atatürk bir ara:

-Bu akşam soframıza “Efendimiz” gelecek dedi.Kendisine nasıl davranacağınızı görmek isterim!...

Yeni bir fiskos başladı. Bu “Efendimiz” de kimdi? Türk Devleti’nin kurucusu Atatürk,kimden “Efendimiz” diye konuşabilirdi?..Bir şaka,bir sürpriz mi hazırlamıştı yoksa,gerçekten saygı duyduğu bir insan mı gelecekti?..Bu sırada içeriye baş yaver girdi ve Atatürk’ün kulağına eğilerek bir şey söyledi…Atatürk memnun bir yüzle:

-Buyursun dedi. Şimdi nefesler kesilmiş,bütün gözler kirpik oynamadan kapıya dikilmişti.

(…) Halil Ağa! Kapıdan görününce Atatürk ayağa kalktı. Kalkması ile bütün sofra gürr diye ayağa kalkıştılar. Atatürk:

-Hoş geldin Halil Ağa dedi. Sonra masadakilere dönüp tanıttı,”İşte beklediğimiz efendimiz!

Conker Halil Ağa’yı Atatürk’ün sağ başına oturttu, kendisi de ayrılan sandalyeye geçti. Atatürk sofradakilere, o gün köşkten Conker’le birlikte nasıl çıktığını, Halil Ağayı, bir yanında öküz,bir yanında merkeple çift sürerken nasıl gördüğünü,sigara yakmak bahanesiyle nasıl kendisiyle konuştuğunu ayrıntılı bir biçimde anlattıktan sonra:

-Şimdi- dedi-gerisini Halil Ağa ile birlikte yanınızda tekrarlayacağız. Ben sorduklarımı baştan soracağım, Halil Ağa da orada bana söylediklerini olduğu gibi tekrarlayacak…Halil Ağa’ya döndü:

-Bak beri Halil Ağa. Sen bu akşam benim başmisafirimsin…Senin açık sözlülüğünü de çok beğendiğimi bugün söyledim.Konuşmamızdan sana hiçbir zarar gelmeyecek!..Öküzünü de alacağım!..Ama şimdi ben tarlada sorduklarımı baştan soracağım,sende orada söylediklerine aynen tekrarlayacaksın.İşte soruyorum: “Bakıyorum,sapanın bir yanında öküz bir yanında merkep koşulu.Öküzün yok mu senin?..”

Halil Ağa dudakları titreyerek Atatürk’ün ayağına kapanacak oldu.

-Yoo, bak böyle istemem. Soruyorum, cevap ver.



(sürecek)

Tarih : 02.05.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ