Fevzi ÖZTÜRK

PENCEREM

ATATÜRK VE HALİL AĞA ! (3)

Senden hoşlandım Halil Ağa, dedi. Bir gün köyüne de gelir,bir ayranını içerim. Açık yürekli bir vatandaşsın. Ama yinede sana söylüyorum, hakkını kimsede bırakma, ara!...

Dönüp arabaya bindiler . Halil Ağa, onları uğurluyordu:

- Meraklanma beyim, evelallah heç kimse bizim hakkımıza el değdiremez. Devlet borcudur, ödenecek!.. Ekime geç davranmışın, gök rahmetini esirgemiş, dinler mi devlet baba?.. Helal olsun!..

Otomobil hareket etti.Bir süre gittiler, sonra Atatürk Nuri Conker’e :

“NE MÜBAREK MİLLET,BU MİLLLET”

- Yahu çocuklar, şu Halil Ağa’nın vergi borcundan öküzünü satmışız, merkeple çift sürüyor; hala da “Devlet Baba” diyor. Ne mübarek millet bu millet!..

Nuri Conker, sözü başka konulara aktaracak oldu, fakat oralarda olmadı.

Köşk’e gelince Atatürk yavere:

- Şimdi, dedi, İstanbul’da ne kadar bakan , milletvekili varsa, bunların hepsini telefonla bulacaksın! Bu akşam kendilerini yemeğe bekliyorum. Ayrıca Vali Muhittin Üstündağ ile, Başvekil İsmet Paşa’yı bul, onlara da haber ver.

Yaver odadan çıktı. Atatürk Nuri Conker’e döndü:

- Beri bak Nuri!.. Şimdi sen de bizim çıktığımız arabayla çıkıp o Halil Ağa’yı bulacaksın. Ona benim kim olduğumu söyleme. Tüccar, zengin bir adam falan dersin. Seni sevdi, sana öküz alıverecek diye bir şeyler söyle, kandır.

ÇIKAN KISMIN ÖZETİ:

Atatürk Çekmece’ye yaptığı gezide vergi memurlarının aldığı öküzün yerine, çiftine eşek bağlamış olan Halil Ağa’yı görür. Ona niye halini kaymakama,valiye,başbakana ve Atatürk’e anlatmadığını sorar.Halil Ağa,tanımadığı Atatürk’e valinin sağır,başbakanın sağır oğlu,sağır Atatürk’ün de yeme içme peşinde olduğunu söyler.Buna üzülen Atatürk o akşam suçlanan kişilerle birlikte Halil Ağayı da Köşke çağırır.Gündüz söylediklerini tekrarlatır.Sıra kendisi için söylediklerine gelir.

(…) O akşam Atatürk’ün sofrasında Başbakan İsmet İnönü, bakanlar, ....



(SÜRECEK)

Tarih : 13.04.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ