Fevzi ÖZTÜRK

PENCEREM

Adam olmanın ölçüleri

Konfüçyüs "kendini bilmek" ve "kendini ölçmek" için bir ölçü koyuyor:
"Saygıya değer birini görürsen onun gibi olmayı düşün. Eğer saygıya değmez birini görürsen, kendi içini gözden geçir."
Ölçüyü bulabilmek için başkalarına bakabilmek, "kendine" bakabilmek ve ay-naya bakabilmek gerekiyor.
Dostlarının kimler olduğu da, insanın kendisini ölçebilmesi için önemlidir. Konfüçyüs, "dostlar" için şöyle diyor:
"Faydalı olan üç çeşit dost, zararlı olan üç çeşit dost vardır. Dürüst insanlarla dostluk, dengeli insanlarla dostluk, tecrübeli insanlarla dostluk faydalıdır. Yüze gülücülerle dostluk, içten pazarlıklılarla dostluk, gevezelerle dostluk zararlıdır."
Konuşmasını bilmek de "adamlığın" en önemli göstergelerindendir. İnsanın konuşmasından nasıl biri olduğunu anlamak bazen mümkündür, bazen de değildir. Konfüçyüs "konuşma" hakkında şunu söylüyor:
"Kimin aklı varsa mutlaka iyi konuşur. Ama kim iyi konuşursa mutlaka akıllı değildir. Seçkin kişinin mutlaka cesareti vardır, ama her cesur olan seçkin kişi değildir."
"Büyükler" le konuşmanın "adabı" nı da şöyle anlatıyor: ''Yaşlı bir efendinin yanında bulunulurken kaçınılması gereken üç kusur vardır: O sana söz söylemeden konuşmak. Bu, terbiyesizliktir.
O sana söz söylediği zaman cevap vermemek. Bu, içten pazarlıklı olmaktır. Onun yüzünün ifadesine bakmadan konuşmak. Bu da körlüktür."
"Adamlık" olduğu zaman "ölçülülük" vardır. Konfüçyüs seçkin insanın, her durumda seçkin olabileceğini, şöyle anlatıyor:
"İnsanların istedikleri zenginlik ve şereftir. Ama bunlardan birine hak etmeden sahip olunmuşsa, ona bağlanmamalıdır. Yoksulluk ve aşağılanma insanların nefret ettiği şeylerdir. Birinin başına hak etmediği halde bunlar gelirse, kurtulmak için elinde gelen çabayı göstermelidir. Adamlıktan ayrılan bir seçkin artık seçkin olamaz. Seçkin kişi yemek yerken bile adamlıktan ayrılmaz. Öfke ve coşkunluk içinde bile, olduğu gibidir. Savaşta ve tehlikede yılmadan dayanır, çektiğini hissettirmez."
İnsan ilişkilerinde, toplum ilişkilerinde ölçülerin yerini ölçüsüzlük aldığı zaman, ölçüleri tekrar belirlemek, diğer insanlara "ölçü" nün ne olduğunu göstermek "adamlığını" kaybetmemiş olanlara düşer. Ortalıkta adamlıktan uzak çok fazla kişi olduğunda, ölçüsüzlükler birçoklarına gerçek ölçü gibi gelmeye başlar.

19.03.2010
OKUR YORUMLARI
reyhan
25.03.2010 08:00:00

adam olabilmenin birinci koşulu,kendini bilmektir.yunus emre bile ilim kendin bilmektir der.adam olma yazınız adam olmayı düşünen herkese ibretlik bir yazı..tebrikler..

kadir
21.03.2010 14:33:00

bu toplumda artık ne ölçü ,ne de asgari müşterekler kaldı.onun için de adamlık kalmadı.iyi adamı mumla arar olduk.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ