Fevzi ÖZTÜRK

PENCEREM

1’LER VE 0’LAR

Yıl 1984 Gazi Üniversitesi’nin sert mizaçlı hocası öğrencilerine yumuşak, yumuşak bakarak tahtaya geçiyor. Ve tahtaya 1 yazıyor. Bakın bu kişiliktir; hayatta en büyük ihtiyaç duyduğumuz şey. Yanına bir “0” ilave ediyor; bu tecrübedir bakın 1’ken 10 oldunuz. 10’un yanına bir “0” daha ilave ediyor;bu cesarettir. 10’ken 100 oldunuz diyerek 0’lara sürekli satırlar ilave ederek milyarlar rakamına çıkarıyor. Daha sonra 1 rakamını silerek birinci mevcut değilse “sizler” birer sıfırsınız diyor.

Bizim toplumda da 1’leri kaybetmiş sıfırları çoğaltmış o kadar insan var ki:Katlar onlarda, yatlar onlarda, hanlar onlarda,itibar onlarda.

Neme lazımcı anlayışı güçlenmiş.Kendinize saygı, başkasına saygı her şeyde sorumluluk bu 3 değeri ortadan kaldırmıştır.

Örneğini verdiğim bozkırlaşmış gönülleri her yerde görmek mümkün sokağa sorumlu bir adam gibi çıkın sokak hareketlerini izleyen yere tüküreni, birbirini iteni, hakaret edeni, kavga edeni,omuz vuranı, laf atanı hep bizim sokaklarımızda vardır. Devlet dairesine gidin kamu bankasında işiniz var ilgili kendi parasıyla müşteri arasına çin seddini koymuş. Gülmeyen sevimsiz yüzüyle: sanki konuştuğu her sözün vergisini veriyormuş gibi sizi bir süre başında bekletip odunlaştırdıktan sonra haşmetlinin ağzından “Ne istiyorsun” ile karşılaşmıyor muyuz? bu tip anlayışlar sorumluluk anlayışını bugünden yarınını yitirmiş kendi kayıtsızlığında saat ve gün dolduruyor. Emekli olursam devletten ne kadar para alırım onu düşünüyor. Salla başını al maaşını anlayışı kökleşmiş. Neticesinde, bireyselci yapının içerisinde özünü eriterek yalnızlaşmış, bir toplum. İçerisinde güvensiz, amaçsız bireye, toplumsal yaraya dönmüş bir ulus gerçeği bütün bunlar .

Su nasıl topraktan çekilir toprak çoraklanırsa bugünün insanı da sevgiden mahrum kalarak yüreklerini çoraklaştırmış paylaşımsız hayat tarzını benimsemiş ve yalnızlaşmıştır.

Tarih : 07.02.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ