ŞEHİR ve YAZAR KİTABINDAKİ SÖYLEŞİ :

Doç.Dr.Fatih Sakallı’nın bu yıl yayımladığı ‘Şehir ve Yazar’ adlı kıtabında yaşayan yazarlara kendi şehirlerini anlattırdı.Sakallı,Yozgat’ı da Ethem Baran’a sordu.İşte,Sakallı’nın kitabında yer alan Baran ile yaptığı söyleşi :

ETHEM BARAN ile YOZGAT ÜZERİNE  ( 2 )

3-Geçmişteki şehirden günümüze neleri geri getirmek isterdiniz?

Ahmet Hamdi Tanpınar “Beş Şehir”de ne güzel anlatır o şehirleri. “Beş Şehir”den yıllar sonra Ahmet Turan Alkan Sivas’a gitmeyen Tanpınar’ın ruhuna seslenerek kendi şehrini, Sivas’ı anlattı “Altıncı Şehir”de. Ardından Özkan Yalçın “Yedinci Şehir”i yazdı, Amasya’yı. Tarihiyle, kültürüyle, kalanları, kaybolanları ve insanlarıyla bu şehirleri yeniden canlandırdılar gözümüzde. Yozgat’ın monografisini yazmayı hiç düşünmedim ama yazacak olsam, elimden, kaybedilmiş bir şehre dair uzunca bir ağıttan başka hiçbir şey gelmezdi. Yozgat’ın gururu Abbas Sayar, “Yozgat Var Yozgatlı Yok” adlı kitabında, bu anlamda, haklı bir sitem göndermiştir Bozok Yaylası’nın çocuklarına. Geçmişten günümüze neleri getirmek isterdim? Şehrin eski dokusunu söyledim yukarda; onunla birlikte o eski insanları, onların sıcak, samimi dostluklarını, o güzel ilişkileri, komşuluğu… O insanlar ne yazık ki yok artık. Bize ne olduğunu düşündükçe içim cız ediyor, kendimi karanlık bir kuyuda, çıkılamayacak, karanlık bir kuyuda hissediyorum. Ve tüm bunları ancak yazarak, yazımın içinde gerçekleştirebileceğim umudunu taşıyorum.

4.-Eserlerinizdeki şehir mekânı ile kahramanlarınızın ruh hali arasında nasıl bir ilişki vardır? 

Öykü ve romanlarımda üzerinde en fazla durduğum konulardan biridir bu. Bir metni kurarken kahramanların içinde bulundukları mekânı daha en başında tasarlamayı hedeflerim. Kahramanlarım yaşadıkları şehrin bütün kodlarını içlerine sindirmişlerdir. Şehir nasıl düşünüyorsa onlar da öyle düşünüyor, öyle hissediyorlardır. Aralarında, bulundukları şehirden kurtulmak, şehirlerini değiştirirlerse kendilerini de değiştireceklerini düşünenler de vardır elbette, ama sonuçta değişen bir şey olmadığını göreceklerdir sonunda. Bulut Bulut Üstüne kitabımda yer alan "Uzaklar "öyküsü böyledir mesela. Başka bir şehre gidenler de geride bıraktıkları eski şehirlerini yanlarında götürmüşlerdir aslında. Bu yüzden yeni çevrelerinde "hemşehri" ararlar sürekli. Son dönem öykülerimde ve son romanımda Ankara ön plana çıkmıştır. Ankara'nın da daha çok kenar bölgeleri, gecekondular, yoksulların yaşadığı, taşrayı andıran mahalleler mekân olarak seçilmiştir. Toplumsal değişmenin, teknolojik gelişme ve ilerlemenin her yerin insanını birbirine benzettiğinin farkındayım.  Ömrünün sonuna gelmiş bir yaşlı, elinde cep telefonu olsa da, müstakil evinden apartman dairesine taşınmış olsa da geçmişten getirdiği zihinsel kodları ve onu vareden ruh hâlini, değişime uğramış yeni düşünceleriyle birlikte benliğinde taşımaya devam ediyor

(Devam edecek )

Kaynak : Editör: Doç. Dr. Fatih Sakallı, Şehir ve Yazar, İlbilge Yayınları, Ankara 2020

 

 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ