Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

Yozgat - Viyana hattı

VİYANA : Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin 9 eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.650.000 nüfusuyla ülkenin en kalabalık kenti, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir. Nüfus bakımından Viyana Avrupa Birliği'nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana Birleşmiş Milletler’in dört resmi merkez temsilciliğinden birine sahiptir. Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Örgütü'dür (IAEO).
Viyana hakkında daha çok bilgi vardır ama birkaç cümle ile Viyana’yı bu şekilde tarif edebiliriz.
Avusturya’daki Türk nüfusu ise Yugoslavlardan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türk nüfusun çoğunluğunu ise Şefaatli’den, Akdağmadeni’nden, Sarıkaya’dan, Boğazlıyan’dan Sorgun’dan giden Yozgatlı gurbetçilerimiz oluşturmakta.
Bunun büyük bir göstergesi olsa gerek Avusturya’nın Ankara büyükelçisi bir çok defa Yozgat’ı ziyaret edişi.
Viyana’da düzenlenen ‘Yozgatlılar gecesi’ katılan Yozgatlı bürokratlar ise oradaki vatandaşlarımıza yalnız olmadıkları mesajı vermiş, geceye katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk vatandaşlarına, ''Yaşadığınız ülkenin vatandaşı olmanızı önemsiyoruz. Aslınızı inkar etmeden, kültürünüzden kopmadan yaşadığınız ülkenin vatandaşı olmalısınız'' demişti.
Yozgatlı olarak, Avusturya’da özellikle başkent Viyana’da irili ufaklı kuruluşlarıyla kültürünü kaybetmeyen vatandaşıyla önemli bir yerimiz var.
Artık bu durum daha da ileri boyutlara taşımalıyız.
Nasıl mı ?
Kardeş Şehir projesiyle.
Kardeş şehir, demek coğrafik olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin, kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir.
Avusturya’da “kardeş şehir” sistemi olmamasına rağmen bu durum “Özel Dostluk Anlaşması” ile daha da etkin hale getirilebilmekte.
Viyana Büyükşehir belediyesi tarafından da olumlu adımlar atıldığı oradaki Avusturyalı bürokratlar tarafından Kardeş Şehir projesinin dile getirildiğini biliyoruz.
Bu konuda başta Milletvekillerimiz ve Valilik olmak üzere Belediyemize, Üniversitemize, özellikle de Ticaret ve Sanayi Odası ile Sivil Toplum Kuruluşlarına çok iş düşmekte. Avusturya’ya yapılacak ziyaretlerde daha sıkı temeller atılarak kuvvetli bir bağ kurulmalı.
Avrupa Birliği’ne girme sürecinde önemli adımların atıldığı ülkemizde Yozgat olarak böyle bir anlaşma ile Avrupanın en köklü, şehirleşme ile kültürünü bir arada yaşatabilen bir kent ile kardeş şehir olmamız bize bir çok şey kazandıracaktır.
Olası bir anlaşma bir çok yeniliği de beraberinde getirecektir. Kültürel iletişim gelişecektir. Buradaki Avusturyalılar da Yozgat’taki faaliyetler için ayrı ayrı izin almaya gerek duymadan sanatsal ve üniversite bazında faaliyetler yapılabilecek duruma gelir. Tarihin gün yüzüne çıkarılmasından Tarım’a, ekonomiden, özellikle şehirciliğe kadar geniş bir alanda bilgi paylaşımının artacağı da mutlaktır.
Bozok üniversitesinin, Viyana’daki üniversitelerle yapacağı işbirliğini kültür alışverişinin meyvelerini düşünebiliyor musuz?
Hele de ekonomik açıdan karşılıklı işbirliklerinin sonuçları ve hibelerin önünün açılacak olması iyi yönde yeni bir ivme olarak değerlendirilebilir
Viyana’da gerçekten iyi şeyler yapabilme arzusu içinde bir çok fedakarlık kaçınmayacak, geçmişte de bunu göstermiş Yozgatlı Sivil Toplum kuruluşları ve bireysel olarak emeğini esirgemeyecek Yozgatlı hemşehirimiz var. Viyana’daki toplantı sonrasındaki gezilerde görüldü ki Yozgatlılar, Viyana’da iyi işler yapıyor. Bu ve Avusturya’daki Yozgatlı nüfusun avantajı zaman geçmeden kullanılmalı.
Viyana’ile Yozgat’ın “Kardeş Şehir” olma konusu gündeme alınmalıdır.

(16.08.2010)
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ