Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

Sigarayı bırakmak için

Sigaranın zararlarını bilmeyen hemen hemen yoktur.

Çoğu sohbette sigaranın içinde bir çok zehirli maddenin bulunduğunu bunlardan bazılarının da fare zehiri, füze yakıtı, arsenik, siyanür olduğunu birbirimize söyler ve hayretler içinde kalırız.
Sigara içeni bu söylemler pek de ilgilendirmez sanki.. içmeye devam eder !
Ülkemizde nereden nerelere geldik..

Özellikle hatırlıyorum da. Şehirlerarası otobüs seyehatlerinde.. Muavinin ikramı limon kolonyasından sonra bir kişinin sigarasını yakması ve ardından bir çok kişinin sigara içmeye başlamasıyla otobüs içi duman altı olurdu.

İçeride çocuk mu var, hasta mı var kimsenin umurunda değildi.

Şartlar değişti artık. Şimdi sigara konusunda yapılan bir çok eğitim ile vatandaş bilinçlendiriliyor.
Bir çok evde artık sigara içilmiyor. Kışın soğuğuna yazın sıcağına direnen tiryakiler evlerinin balkonlarında sigara içmeye devam ediyor tabi.

Biliyorsunuz Yozgatımızın güzel doğal ortamlarından biri Çamlığımızdır.
Kent dışından gelen çoğu kimse havamızın temizliğine hayran kalır. O çam kokulu nefis hava herkesi etkiler.

Çamlığa doğru çıkmaya başlarken oksijen kendini daha çok hissettirir.
Şimdi lafın bu kısmında bir parantez açmak gerekiyor.

Hiç dikkatinizi çekti mi bilemiyorum. Çamlık yolunda, Fizik tedavi merkezine 100 metre kala sağda KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) ismiyle bir sağlık birimi hizmet vermekte.
Konumuzla ilgili bu yer sigara tiryakilerini çok yakından ilgilendiriyor aslında.

Akşam evde TV karşısında SİGARAYI BIRAKTIRMA İLAÇLARI ‘nın reklamlarını çoğumuz görüyoruz. 69-79-100 TL arasında satışı yapılan bir haptan bahsediliyor. Aranızda TV siparişi ile bu ilaçlardan kullananlar mutlaka vardır.

Halbuki bence bu kadar parayı vermeye gerek yok.

Nasıl mı ?

ARTIK SİGARAYA SON ! diyerek kararını verenlere YOZGAT’ta KETEM binası içinde faaliyet gösteren SİGARAYI BIRAKMA merkezine uğramalarını hatırlatmak istiyorum.

Son derece güler yüzlü personeliyle, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yardımcı olan bu merkez tüm zamanların en zararlı alışkanlığı sigaraya karşı top yekün savaş açmış durumda.

Bu merkezde hekim kontrolünde sigara bırakma arzusunda olan kişinin bağımlılık tipi tespit ediliyor. Birtakım araştırmalardan sonra kişiye uygun tedaviye başlanıyor. Kimi bağımlılar için sadece bırakmanın gerekliliğinin hekim tarafından vurgulanması yeterli olurken, kimi durumda nikotin sakızı, nikotin bandı, kimi durumlarda ilaç, kimi durumlarda ise ilave psikolojik destekte verilebiliyor. Sigaranın bırakılması ile ortaya çıkması olası sorunlar hakkında da bilgi veriliyor. Hastanın ihtiyacına göre, ilk 15. gün, 1 ay ve sonraki 3 aylık dönemlerde tiryakiler dikkatle izleniyor. Gerçekten tiryakilere sigarayı bıraktırma işini ciddiyetle takip ediyor. bu nedenle merkez personelini tebrik etmek gerek.

İlçelerde de bu merkezler vatandaşa hizmet vermeye devam ediyor.
Sigarasız bir hayat gerçekten de bir ayrıcalık bence..

Düşünün son sigarınızdan sadece 20 dakika sonra kan basıncınız düzeliyor, kalp atışlarınız normale dönüyor, 2 gün sonra vücudunuzdaki nikotin tamamen temizleniyor. 12 haftaya kadar akciğer fonksiyonunuz ຒ oranında artıyor, bir yıl sonra kalp hastalığı riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iniyor, 5 yıl sonra ise ağız ve gırtlak kanserinden ölme riski azalıyor.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün..

Evet, Yozgat’ta çamlığın o güzel havasını almak isteyen sigara tiryakilerine önerimi tekrarlıyorum. Çamlığa çıkmadan önce yarım saatinizi ayırın ve KETEM binası içinde bulunan sigarayı bırakma merkezine bir uğrayın.

Ama öncelikle sigarayı bırakma konusunda kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize mutlaka ama mutlaka inanın.

Sonra da Çamlığın gerçek anlamda tadına varın.


OKUR YORUMLARI
Hulusi sungur
26.08.2011 15:04:00

Erdoğan bey öncelikle yapmış olduğun yorumlar için seni kutlarım.son dönemlerde genç nesilden yetişen değerli basın mensubu genç kardeşlerimizden biri oldun seni canı gönülden tebrik eder.başarılarılar dilerim. seni izlemeye devam ediyoruz.Allah yar ve yardımcın olsun.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
23.06.2011 14:57:00

Değerli Erdoğan Beyciğim.Yine sağlıkla ilgili en önemli konulardan birisini köşenize taşımışsınız teşekkür ederim.İnşallah okuyanları yeteri kadar etkiler.Ben bizzat tanık olduğum birkaç hadiseyi anlatmak istiyorum.Birincisi,çok istiyorum ama bırakamıyorum diyenler aslında kendilerini kandırıyorlar.Kalp krizi geçirenler veya geçirmesine ramak kalanlara doktoru, içersen öleceksin dediklerinde ölüm korkusundan dolayı hemen o gün sigarayı bırakıyorlar.Çevremde çok şahit oldum.Demek ki insan isterse hemen bırakabiliyormuş.İkinci acı olayı bizzat biz ailecek yaşadık.Boyun fıtığından zor bir ameliyat geçiren kardeşime ağrı duymaması için her gün 1000 ünite kortizon yapıldı.Doktor ağabeyimiz kortizondan dolayı vücut direnci düşeceğini yanında birisi hapşırsa zatürreeden ölebileceğini bu yüzdende kesinlikle sigara içmemesini önerdiği halde içmeye devam etti ve ameliyat dan değil akciğerlerin iltihap yapması sonucu 51 yaşında vefat etti.Dünürlerimiz ile bir seyahatimizde Afyonda bir otelin yemek salonunda aynı masada yemek yerken tanıştığımız Konyalı, babacan iş adamı Ahmet Yetik bey,önce tam karşımızda oturan dünürümüz Ersin bey’i göstererek bana “ Senin dünürde maşallah cuvaranın birini söndürüyor birini yakıyor” dedi .Ahmet Yetik bey, kalp krizi geçirmiş ve kalp ameliyatı olmuş sigarayı bu nedenle bırakmış.Biz Ersin bey’e bakarak konuşuyorduk ama müziğin gürültüsünden Ersin bey ne konuştuğumuzu duyamıyordu.Ahmet bey biraz sonra birden ayağa kalktı ve tam karşısında oturan ve ilk defa karşılaştığı dünürüm Ersin bey’elini uzattı. Karşılık olarak Ersin Bey de ayağa kalkınca, Ahmet bey “ Tut elimden ve şu masada oturanların huzurunda bu sigarayı bir daha içmeyeceğine dair bana söz ver” dedi. Ersin bey önce şaşırdı sonra kızardı bozardı ve bizlerinde baskısı ile o gece sigarayı bıraktı. Seyahatten döndükten sonra Ahmet bey’i sık, sık aradık saygılarımızı, şükranlarımızı sunduk. Yani yukarıdaki hikâyenin ana fikri, insan isterse sigarayı bırakabilirmiş. İstanbul’dan sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ