Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

ORDA BİR YERALTI ŞEHRİ VAR, YOZGAT’TA

Ne diyordu Hans Cristian Andersen “Gezmek Yaşamaktır” 

Son dönemdeki yaptığım gezilerle öylesine farklı yerler görüyorum ki tarifi mümkün değil..

Kısaca buna ben de YAŞAMAK diyorum.

Gülistan köyünü hiç duydunuz mu?  Şefaatli ilçemize bağlı Yozgat merkeze 55 km uzaklıkta.

Sadece ismini duymuştum hiç gitmemiştim, taki hemşehrim Sadettin Kılıç’ın davetine kadar.

Köyümüzde mağaralar var abi gel kaydedelim Yozgat’a gösterelim diyordu Sadettin telefonda.

İlk fırsatta gittiğim Gülistan köyün’de Muhtar Ömer Kılıç’ın evinde güzel bir köy kahvaltısından sonra köye 6-7 km uzaklıkta olan bölgeye gittik.

Tabi uzaktan baktığımda  bir iki tane girişin olan mağaraları gördüm.

Mağara diyorum ama değilmiş ! Bölgeyi gezdikçe heyecanım katlanıyor ve bir galeriden ötekine geçmek için adeta zamanla yarışıyordum. Öylesine çok galeri var ki ve sadece bir tepe altında değil 2 tepe altına kurulmuş yaşam alanları…

Net bir bilgi olmasa da Anadolu’daki eski dönemlere bakarsak bu yapılar Geç Roma ve Bizans dönemi mimarisinin özelliklerini taşıyor. Barınma ve savunma amaçlı.

Bazı galerilerde yere vurduğumda ise alt kısımlardan ses geliyor. Küçük tüneller ise aşağıya doğru kıvrılıp gidiyor. Bu da demek oluyor ki tek katlı değil muhtemelen bir çok kattan oluşuyor.

Sadece Bizans dönemi insanlar değil 120 yıl önce Gülistan köyünü kuranlarda buralarda yaşamış.

Bölgeyi gezdikten sonra konuştuğum  Gülistan köyünden olan ve Şefaatli Halk Eğitim Müdürü sayın Rafet Çaylı’dan öğrendiğime göre; Osmanlı Döneminde  Maraş bölgesinden gelen ve hayvancılıkla uğraşan  yetiştiriciler bu yerleşim alanını görünce yerleşmişler ve zamanla öylesine büyümüşler ki 2 muhtarlıkla idare edilir hale gelmişler. Ne var ki bölgede bulunan bataklığın oluşturduğu sivrisiniklerin sıtma yüzünden bir çok kişinin hayatını kaybetmesi ve hastalıkla baş edemeyip  19.yüzyılın başında  1903 yılında şimdiki Gülistan köyünün bulunduğu vadiye gelip burayı yurt edinmişler.

Evet, işte görülmesi gereken ve Yozgat Turizmine kazandırılması gereken muhteşem bir yeri daha.

Hep diyorum Yozgat’ta gezilecek, görülecek çok yer var.

İnşallah bir an önce bu yerler Yozgat Turizmine kazandırılır.

Gezimden kayda aldığım görüntüleri sizlerle de paylaşıyorum tabiki.

Allah’a emanet olun…

 

OKUR YORUMLARI
Abdulkadir Çapanoğlu
11.04.2021 08:13:10

Birçok galeriden oluşan hayret edilecek büyüklükte bir yerleşim merkezi. Ne yazık ki yılların doğa tahribiyle çok zarar görmüş. Bir çok yer çöküntüye uğramış girilemiyor. Köylümüz hiç kimseden bir yardım beklemeden bu kurak topraklarda yaşam mücadelesi verdiğinden ne olduğunu kmlerden kaldığını bilmediği bu yerleşim merkezlerine gereken ilgiyi gösterememiş. Define arayıcıların tahripleri de cabası. Bu keşifleriniz dilerim Yozgat merkezden düzenlenecek otobüs gezileri ile hem gezip görme hem temiz hava alma hemde yöre köylüleri ile tanışıp güzel sohbetler eşliğinde kaynaşıp yöresel ikramlarla ağırlanarak köylüye ya da köy muhtarlığına bir kuruş kazandırma şeklinde olabilir. Neden olmasın.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ