Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

Öğrenci ve Ekonomi

Yeni bir eğitim öğretim dönemi daha başlıyor.
Okul öncesinden yüksek öğrenime kadar eğitim ve öğretimin öneminin farkında olmayan yoktur herhalde.
Öğrencilerin eğitilmesinin yanısıra ekonomik açıdan da büyük bir potansiyel oluşturan bu dönemi bekleyen esnaf şimdiden hazırlıklarına başladı. Yaz tatili ile kısırlaşan ekonomi gurbetçilerimiz gelişiyle biraz hareketlenmiş, Ramazan ayı içerisinde ise bu hareketlilik de yukarı yönde yükselişini sürdürmüştü. Bayramlık alışverişlerle herhalde esnafın yüzü gülecektir ?
Madalyonun diğer yüzünde ise tüm bunları karşılama çabasındaki vatandaşın durumu hayli zor. Okul sezonun da bayramdan hemen sonra başlayacağını düşünürsek öğrenci velileri sıkıntı yaşayacak.
Hayat bir mücadele ile yaşanıp gidiyor.
Öğrenci potansiyelinin günden güne yükseldiği ilimizde üniversitenin ekonomimizi ne kadar etkileyeceğini tam olarak önümüzdeki yıllar gösterecektir.
Şu anki dönemde öğrenciye yönelik bir çok işyerinin faaliyete geçtiğini görmekteyiz. Gerekli ön araştırma yapılmadan açılan işyerlerinin şehrimizde ve çevre illerde gördüğümüz örneklerdeki gibi kapanmaları da maalesef ihtimal dahilindedir.
Çevremizdeki bazı illerden Yozgat denkliğinde bir ekonomi portresi çizen Niğde iline baktığımızda : İlin birçok işyerinin öğrenciye yönelik olduğunu görmekteyiz. Bunların yarıdan fazlasını da giyim mağazaları oluşturmakta. Kafe ve piknik tarzı lokantalar ise yine öğrenciye hizmet vermekte. 10-15 yıl içerisinde öğrencinin alım şartlarını karşılama çabasındaki Niğde esnafının durumu artık eskisi kadar iyi gözükmemekte. Hedefini doğru belirleyemiş bazı işyerleri ya devir ederek ya da tamamen kapatarak faaliyetini durdurmakta.
Yeni açılan işyerleri elbette var, zaten göze görünenler de onlar. Kapanan işyerlerini gören, neden kapandığını soran da yok aslında !
Şu anki durum ise küçük esnaf yerini büyük sermayelerin açtığı giyim mağazalarına, lokantalara, kafelere bırakıyor.
Şehrimizin ekonomisinde büyük yer alacak olan öğrenciye yönelik işyeri açma konusunda Yozgat esnaflarının kendi başlarına hedef belirleme çalışmalarının kapsamlı olamayacağını düşünüyorum.
Bunun çözümünü Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası bu yönde yapacağı bir araştırma ile sağlayabilir. Araştırmadan elde edilecek sonuçlarla girişimciler bilgilendirilebilir. Niğde, Aksaray ve Çorum gibi çevre illerin TSO’ları ile iletişime geçilerek kısa zamanda oralardaki esnafın faaliyet tabloları doğrultusunda da bir takım raporlar hazırlanabilir.
Yozgatımızda öğrenci potansiyeline yönelik işyeri açma çabasına girip, şehrin ekonomisine iyi yönde katkı sağlamayı düşünen esnafımızın böyle bir rehberliğe gerçekten ihtiyaçının olduğunu düşünüyorum.
O halde esnafın sıkıntı yaşamaması için gereken yapılmalıdır.

Ramazan Bayramınızı içtenlikle tebrik ederim.

08.09.2010
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ