Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

Nöbetçi eczane (!)

Üniversitenin fakülte hastanesi, Özel sağlık kurumları, mevcut hastaneler ve Tapu Kadastro Müdürlüğü mevkiinde kurulacak yeni hastane ile Yozgat, bölgesinde sağlık açısından önemli bir üs olma konusunda hayli önemli gelişmelere tanık oluyoruz.
Ankara’ya hasta göndermeme ve çevre İl’lerden hasta kabul etme iddiamız vardır.
Geçenlerde yine bu konu üzerine konuşurken, anlaşılan sohbetimize kulak misafiri olmuş yaşlıca bir amcamızın konuşmaya dahil olması ve anlattıkları bizi biraz düşündürdü.
Köyden geldiğini söyleyerek ; “Gençler, güzel konuşuyorsunuz ama (!) bakın dün başıma neler geldi.” deyip avucunda sımsıkı tuttuğu çayı sık sık yudumlayarak anlatmaya başladı. Belli ki amcamız Yozgat’ın ayazını iyice almış (!)
“Dün akşam torunum hastalandı, filanca köyden 39 derece ateşler içindeki yavrumu alıp hemen hastaneye getirdik. Sağolsunlar doktor beyimiz bir güzelce muayene ettikten sonra ateşini de düşürdü sonra geçmiş olsun diyerek ilaçlarını yazdı.
Nöbetçi eczaneyi de öğrendik yolu tuttuk. Bir yandan da; ‘ iyi, ilaçları alır hemen köyümüze döneriz’ diye düşünüyorduk.
Amma evdeki hesap çarşıya uymadı. Vardığımız eczanede doktorun yazdığı ilaç yok (!)
Eczacıya ‘Bu nasıl iş gardaşım (!)’ diyecekken ‘Amcam bu gece bu ilaçtan çok verdik tabi böyle olunca elimizde kalmadı’ demez mi eczacı.
Ne yapacağız ? Sabahın olmasını beklemekten başka çare yok. Ben köyden geliyorum, köyde ilaç yok (!) Sorgun’a, Yerköy’e mi gitsek emanet arabayla. O da olmaz… Sabah olacak, diğer eczane açılacak ki biz de gidip başka eczaneden o ilacı alalım.
Ne yapalım yavrumun ateşi de düşmüştü ya vardık köye.” dedi ve biten çay bardağına kaşığı vurarak bir çay daha istedi.
Yaşlı vatandaş daha sonra köye gittiğini söyledi. Köyde ise haliyle ilaçları olmadığı için kullanamayan çocuk tekrar ateşlenmiş. Sabaha karşı binmişler komşusunun emanet arabasına hastanenin yolunu tutmuşlar. Durumu nöbetçi doktora anlatmışlar ki doktor; “Biliyorum amca, senin gibi bugün başka hastalarım da geldi, onlarda ilaç alamamışlar.” demiş. Ve amcamızın torununa elindeki ilaçdan vermiş.
Dört yudumda çayını bitiren dertli vatandaş; “Haydi gençler ben gideyim de ilacımı alayım” dedi ve “Ne varsa Devlet’te var” diye mırıldanarak yanımızdan ayrıldı.
Hangi köyden geldiğini sormaya bir türlü fırsat bulamadığım bu insanın torununun durumunun gayet iyi olduğunu biliyorum. Ama yaşanan bu olay gerçekten çok üzücü.. Sağlık üssü olmak isteyen 70 bin nüfuslu Yozgat’ta alenen ilaç sıkıntısı yaşanıyormuş (!)
Bu arada “Acaba hastahanelerin acil polikliniklerinde kaç hastaya bakılıyor” sorusu aklımıza takılıyor. Bir hastanemizde geçtiğimiz haftalarda bir cumartesi günü 300-350 hastaya bakılmış. Yozgat’ta acil polikliniklerinde bakılan toplam hasta sayısını bir düşünün. Bu hastaların ະ’ına ateş düşürücü yazılsa çıkacak ilaç ihtiyacını kestirebilirsiniz.
Bu ihtiyacı karşılayacak eczanemiz yok demiyorum. İllaki bu karşılayacak potansiyeldeki eczanelerimiz var.
Ama, bu kadar hastaya bir nöbetçi eczane az değil mi ?
Bahçeşehir mahallesinden, TOKİ konutlarına, Yozgat’ın genişlediği mutlak bir gerçektir. Çevre köylerden ve ilçelerden gelen acil hastaları da düşününce acil hasta sayısının fazlalığını tahmin edebilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde gittiğim 100 bin nüfuslu Niğde’de her gece 3 tane eczanenin nöbetçi olduğunu, ola ki eczanelerde olmayan ilaçların da motorize kurye ile şehirdeki mevcut ecza deposundan 20 - 30 dakikada temin edildiğini öğrenince biraz burukluk yaşadım doğrusu.
Bölgesinde sağlık üssü olması konusunda ilerleyen 70 bin nüfuslu Yozgat’a bir nöbetçi eczane yetmemektedir.
Başarılı çalışmalara imza atan Yozgat Eczacılar Odası Başkanı sayın Harun Lekesiz bu konuyu mutlaka ele almalıdır kanaatindeyim.
Hele de yapılacak bir takım girişimlerle bir ecza deposunun da buraya kurulmasını sağlamak, hem iş, olanağı hem de sağlık açısından yararlı olacaktır.
Sağlık vizyonunu büyük hedeflere yönelten Yozgat’ın özellikle şu kış günlerinde, rekabet ortamının gelişebilmesi ve hizmette kalite için en az 2 nöbetçi eczane uygulamasına bir an önce başlanmalıdır.

OKUR YORUMLARI
ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
25.04.2011 12:07:00

Gurbetteki Yozgatlıların Yozgat'a baktıkları pencere olan gazetenizde haberlerin yanında köşe yazarlarınında makalelerini sıkça görmek istiyoruz.Gazete okuyucusu (eskiden elimize alır okurduk onun zevki de başka idi)güncel haberlerin dışında karşında zahiri olarak sohbet edeceği,derteleşeceği,bilgisinden birikiminden yararlanacaği,kendisine yakın gördüğü yazarlarla onların köşesinde birlikte olmak ister.O kadar birlikte olmak isterki okuduğu gazeteyide yazı kadrosuna bakarak seçer.Kısaca demem o ki konularında çok birikimli olan sevdiğimiz değerli köşe yazarlarımızın makalalelerini sıkça görmek istiyoruz.Lütfen bu maruzatımızı kendilerine iletiniz.İstanbul dan en derin sevgi ve saygılarımla.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ