Erdoğan BUDAK

GÖZLEM

ESKİ SOKAKLARDA YÜRÜMEK

Nohutlu tepe ile Çamlık arasında Yozgat!

Yıllar önce çekilen bir resmi şimdi çektiğimiz bir resimle karşılaştırdığımızda fazla bir fark göremiyoruz yapılarında. Sadece renkleri değişen ve son on sene içinde çevreye doğru yüksek yüksek binalar var kareye yansıyan.

Yürüme mesafesinde bir çok yere gittiğimiz Kent merkezinde yürümek için nereleri seçiyorsunuz.
Şehrin trafik gürültüsü dışında hemen onbeş dakikalık mesafede yer alan eski mahallelerde yürüdünüz mü?
Şimdilerde daha çok mültecilerin tercih ettiği bakımı yapılmayan Yozgat’ın son 50-60 hatta bazıları daha fazla tarihine tanıklık eden mahallelerinde yürüdünüz mü hiç.

Bi gün bi değişiklik yapın işe giderken yolunuzu değiştirin ve şehrin kenarındaki bu mahallelerde zaman geçirin. Belki de hiç geçmediğiniz yerlerden geçeceksiniz. Ne mi göreceğim derseniz bakın neler neler var :
Yürümeye başladıkça ilk önce bedeninizi taşıyan ayaklarınızdan gelen sesleri duymaya başlayacaksınız. Güzel bir melodi gibi sanki… Önceden var mıydı bu ses yada vardı da şimdi mi güzelleşti. Hafif yokuşlarda nefes alışverişiniz hızlanacak. Asfaltlanmamış çoğu yerlerde kesme taşların üzerinde yürürken gözünüzü yerden alınca hemen yüksek duvarları göreceksiniz. Duvarın üstlerinde güneşlenen ya da etrafı gözleyen birkaç kediyle göz göze gelince ‘Gel pisi pisi’ diyecek ve ‘Miyav’ diyen kediyle anlaşmanın verdiği mutlulukla gülümseyeceksiniz. Evin önünde oturup zaman geçiren yaşlı teyzenin bakışlarında taa yıllar öncesinin verdiği özlemi görmedim diyemeyeceksiniz arkadaşlarınıza anlattığınızda yürüyüşünüzü. Gıcırdayarak açılan kapıdan elinde ufak bir ekmek ve oyuncağıyla pırıl pırıl gözlerle size bakan çocuğa merhaba demek isteyeceksiniz… Bahar ayrı havası olan mahallelerde kış günü bacadan çıkan dumanın kokusu içinize ister istemez gidecek ve bir yirmi yıl öncesine götürecek sizi. Her köşe başındaki çeşmelere yaklaştıkça suyun sesi öylesine rahatlatacak ki sizi, üç yudum içmeden geçemeyeceksiniz her çeşmeden şifa niyetine. Kasım aylarında gazellere basarak yürümenin tadı başka tabi… Çıtır çıtır çıtır… Rüzgar sadece yüzünüzü üşütmeyecek, ağaç yapraklarını dökmek için dallar arasında dolaşırken çıkardığı sesi duyduğunuz halde sanki görecekmişsiniz gibi ağaca bakacaksınız.

Daha yaşayacağınız bir çok güzelliği artık size bırakmak istiyorum.

Evet gelin bir değişiklik yapın ve her gün gittiğiniz işe okula farklı yollardan gidin. Hayatınıza farklı ve güzel şeyler katın.

Aşağıda bir kaç yürüyüşümde şahit olduklarımı sizlere sunuyorum.

15.12.2019








 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ