YSMMMO BAŞKANI BULUT: COVİD 19 YOZGAT EKONOMİSİNİ ÇÖKERTTİ

YSMMMO BAŞKANI BULUT: COVİD 19 YOZGAT EKONOMİSİNİ ÇÖKERTTİ

Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Başkanı Ahmet Bulut, Covid 19  salgınının Yozgat ekonomisini tahmin edilenden çok  daha olumsuz etkilediğini ve  özellikle kent ticaretinde  ağır bir çöküntüye neden olduğunu söyledi.Yozgatta Vergi mükelleflerinin her geçen gün  büyük ve yeni yüklerin altına girdiğini vurgulayan YSMMMO başkanı Ahmet Bulut, “Vergi ötelemeleri finansal açıdan bir kaynak olarak gözükse de ticari hayattaki ciro düşüşleri iş hayatını düşündürmektedir. Vergi mükellefleri bir yapılandırma, matrah artırımı, stok, kasa affı gibi konular da beklenti içine girdiler” dedi.

Devlet tarafından çıkarılacak yapılandırmanın, vergi mükellefleri ve idare için kazanç olacağını, her iki kesimde rahatlama yaratacağının  altını çizen Bulut, “Yoksa vergi mükellefi tahsilat yapamazsa yapılacak olan vergi barışının hayata geçmesi de zor olacaktır. Her şeyden önce ekonominin yapı taşları düzelmelidir”şeklinde konuştu.

Daralma kaynaklı nakit sıkıntısının vergi cephesinde iki önemli endişeyi öne çıkardığını anlatan Bulut, “Yeni bir yapılandırma ile birlikte vergi barışı beklentisinin oluştuğunu kaydederek konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi :

“Vergi mükelleflerimiz zor dönemeçte..Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla kamunun vergi alacaklarına getirilen ertelemede ilk taksit günü yaklaştıkça reel sektördeki tedirginlik  de artmaya başlamıştır.

Genel ekonominin bozulmasının şirket ve hane halkları yanı sıra kamu maliyesini de olumsuz etkilenmiştir.Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelen talepler doğrultusunda kendi gelirlerini de fazla ötelemeden basiretli bir tacir gibi vergi alacaklarını erteledi.Öngörmediği giderlere katlanmak zorunda kalan kamunun, gelirde de sorun yaşamaktadır.Mükellef gelir yönünden sıkıntıda olduğu için bir yandan geçmiş borcunu ödeyememekte, diğer yandan yeni vergi dönemleri gelmektedir.

Bu sebeple tahakkuk-tahsilat dengesinde daha geniş çaplı bozulma beklenmektedir. son dönemlerde birçok mükellefin yapılandırılmış borcunu da ödeyemediği için bozulan yapılandırma sayısında ciddi artış yaşanıyor.Zorda olan firmaların önünü açmanın tek yolunun yeniden bir yapılandırma düzenlemesinin hayata geçirilmesi gerekir.Vergi barışı ile birlikte getirilecek yeniden yapılandırma durma noktasına gelen kamu gelirlerinin yeniden artmasını sağlayabilecektir”

02/06/2020 19:17
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ