YOZGAT KÖYLERİNDE BAĞCILIĞA GÖNÜLLÜ DESTEK

YOZGAT KÖYLERİNDE BAĞCILIĞA GÖNÜLLÜ DESTEK

Köy okullarında eğitim faaliyetlerine akademik desteklerin yanında halkın ihtiyaçlarına yönelik gönüllü desteklerde dikkat çekiyor.

 Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Sema Çetin, 20 Nisan 2022 Çarşamba günü Sorgun’un Gülşehri Beldesi’ne bağlı mahalle statüsündeki köylerden Faraşlı Köyü’nde bağcılık ve budama konusunda uygulamalı eğitim verdi.

Faraşlı Ortaokulu Müdürü Yusuf Yılmaz’ın daveti üzerine okulda öğretmen, öğrenci ve bağcılığa ilgi duyan kişilerle buluşan Doç. Dr. Emine Sema Çetin, sınıf ortamında önce teorik bilgiler verdi. Köydeki bağların birinde pratik bilgileri de uygulamalı olarak gösterdi ve katılımcılara aktardı.

 Budamadaki yanlışlıların giderilmesi bakımından yerinde uygulamalı olarak gösterildiği etkinlikte Doç. Dr. Emine Sema Çetin, bağların kurumasına ve verim kaybına sebep olan hataların azaltılmasına katkı veren bilgiler paylaştı.

 Üzümü ve pekmeziyle ünlü, mikro klima özellikleri çalışılmaya değer olan Faraşlı Köyü civarı için önemli olduğu değerlendirilen programda, köydeki üzüm omcalarının ekonomik ömrünü tamamlamış olduğu da gözlenmekte ve düşünülmektedir. Modern üzüm omcaları dikmek gerektiği anlaşılmaktadır.

 Doç. Dr. Emine Sema Çetin, örnek olması bakımından bazı çiftçilere bir miktar modern üzüm omcaları göndermeye de çalışacağını ifade ederek, denemek için gönderilecek üzüm omcalarının bütün köy halkına örnek olmasını ve köy halkının modern üzüm bağlarına hızlı bir şekilde geçmesini ümit ettiğini belirtti.

 Akademisyenlerin imkânlar ölçüsünde ve ellerinden geldiğince halkı çok yönlü olarak bilgilendirmeye açık olduğu görülmekle birlikte, toplumun tabanında ve farklı katmanlarında ilginin artırılmasına gerek olduğu gözleniyor. Bağcılığa ilgi duyan kişilerin artırılması, desteklenmesi ve teşvik edilmesi bakımından doğru stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

30/05/2022 22:40
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ