ŞİFA HASTANESİ ESKİ BİNASININ AKIBETİ NE OLACAK ?

ŞİFA HASTANESİ ESKİ BİNASININ AKIBETİ NE OLACAK ?

Yozgat’ta  8 yıl Şifa hastanesi tarafından  kullanılan ve daha sonra borcundan dolayı mülkiyeti Halk Bankasına geçen  ve  satış ihalesi de geçen yıl  iptal edilen Şifa hastanesinin eski binası aradan 9 ay geçmesine rağmen yeniden ihaleye çıkarılamadı. 2014 yılından bu yana yaklaşık 7 yıldır kaderine terkedilen eski Şifa Hastanesi binası son zamanlarda  evsiz göçmenlerin ve tinercilerin mekanı oldu.Geçmişte MİT’in ve sonrasında da Şifa hastanesinin kullandığı Yozgat Valilik binası yakınlarındaki Halk Bankasına ait binanın bundan sonra akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.Bu konuda bankanın  binayı yeniden satışa çıkaracağı bildirilirken , kimileri de  Şifa hastanesi eski binasının  o bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca  öngörülen kentsel dönüşüm projesi kapsamına dahil  edileceği söyleniyor.Geçen yıl Temmuz  ayında elektronik ortamda gerçekleştirilen  ihaleyi 11,5 milyon lira bedelle kazanan işadamı ve Belediye Meclisi üyesi Alpaslan Akyüz ise  “Halk Bankası Genel Müdürlüğü kazandığımız ihaleyi her nedense iptal etmişti.Tekrar ihale edilirse binaya ben yine talip olurum” diyor.

İHALE İPTAL EDİLİNCE FIRTINALAR KOPMUŞTU

Yozgat’ta  2006 yılında özel bir hastane kurmak isteyen Özel Bozok Sağlık Hizmetleri Medikal Ürünler Gıda İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,MİT’ten Belediyeye geçen bu alandaki arsayı  Yusuf Başer döneminde Yozgat Belediyesinden satın alıp Şifa hastanesini kurarak faaliyete geçirmişlerdi.Ancak, Yozgatta ilk kez özel hastane projesini gerçekleştiren bazı yönetici ortakları  8 yıl süren sağlık hizmetleri faaliyetleri sürecinde  bir takım  yolsuzluk iddialarına karışıp kurumu da kötü yönetince Şifa hastanesi  konkordato ilan  edilerek kapatılmış  ve  ilgili mahkemece yıllar süren incelemeler sonucunda ise hastane binası kredi alacağı nedeniyle Türkiye Halk Bankasına devredilmişti. T.Halk Bankası da binayı  geçen yıl Temmuz ayında açık artırmalı ihale yoluyla satışa çıkarmıştı.İhaleye bazı şahıslarla birlikte katılan Yozgat Belediyesi bina için 10,5 milyon lira ,Belediye Meclisi üyesi Alpaslan Akyüz de 11,5 milyon lira teklifte bulunmuştu. Belediye kazanamadığı ihaleye itiraz edip iptaline  ve bu konunun da Yozgat kamuoyunda tartışılır hale gelmesine neden olmuştu.

BAŞKAN KÖSE NELER SÖYLEMİŞTİ ?

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse,T.Halk Bankasına  yapılan ihaleyi iptal ettirmesi nedeniyle  o tarihlerde hem yerel,hem de yaygın basında geniş yankı bulan ihale süreci hakkında şunları söylemişti :

“Encümen üyesi arkadaşlarımızla eski hastane yeriyle ilgili tasarrufta bulunmak ve kalıcı bir eser bırakmak istedik. Başka satın almak isteyenler de vardı. Banka bu müracaatları alınca açık artırmaya çıkarmak zorunda kaldı.Belediye meclisimiz ve encümen üyelerimiz ile defaten görüşmemize rağmen belediye meclis üyesi bir arkadaşımız da burayla ilgili tasarrufta bulundu. Belediyemize rakip oldu. Belediyemiz belli bir müddet, 10 milyon 500 bin TL'ye kadar artırdı. 11 milyon 500 lira veren belediye meclis üyesi olan o arkadaş veya ailesi satın aldı.

Meclis üyesinin ihaleye katılması hukuken uygun. Ancak belediyeye rakip olması usule ve vicdana uygun değil. Onlara çağrımız bu işten çekilmeleridir. Burası şehir imar planında yeşil alan olarak ayrılmış bir yerdir.Bundan sonra da kesinlikle yeşil alan olarak kalacaktır. Biz de burada durduğumuz sürece orası park alanından çıkarılmayacaktır.”

TARTIŞMALARA KEVEN DE KATILMIŞTI

Şifa Hastanesi eski binasının ihalesinin iptaline ilişkin  oluşan tartışmalara CHP Yozgat milletvekili Ali Keven de yazılı bir açıklama ile katılarak Belediye Başkanı Celal Köse’yi eleştirmişti.CHP milletvekili Keven ise  bu konuda şunları söylemişti :

“Yozgat'ta Halk Bankası'nın mülkiyetine geçen Özel Şifa Hastanesi binasının elektronik ihale ile satışı gerçekleştirildi. Bu alanı Yozgat Belediyesi AKP Meclis Üyesi bir iş insanı satın aldı. Buraya kadar bir sorun yok gibi görünüyor. Ancak ihaleye giren Yozgat Belediyesi'nin 7.5 milyon liradan başlayıp 10.5 milyar liraya kadar teklif verdiği sonra da ihaleden çekildiği görülüyor. Burası yeşil alan olarak değiştirilmiş 6038 metrekarelik bir arazi. Burası yeşil alan olduğu halde AKP’li Belediye Meclis Üyesi,şifa hastanesinin yerini  11.5 milyon lira vererek satın aldı. Belediye'nin burayı alacak bedeli veremeyip ihaleyi alamaması ve burayı kamuya ait bir alan haline getirememesi kamuoyunca düşündürücü bulunmaktadır. Yozgat Belediyesi 1 milyon lirayı nasıl bulamadı? Merak edilen konu; bitişiğinde Valilik binası bulunuyor oluşundan dolayı bugüne kadar defalarca duyurusu ve haberi yapılan 'otopark ve sosyal tesis gibi kamuya açık bir tesis yapılacağı' haberlerinin tamamen boşa düşmesidir. Buna kim sebep olmuştur? Belediye'nin burayı alabilecek teklifi vermemesinin sebebi nedir?

Yeşil alanların zaman içerisinde  imar değişikliğiyle konut veya ticaret alanı yapıldığını da hatırlatan Milletvekili  Keven, ‘Ülkemizde yüzlerce imar yolsuzluğu örneği yaşandı yaşanıyor. Yozgat'ta da birçok kamu arazisine yapıldığı gibi buraya çok katlı konut imarı verilerek bu parselde büyük bir rant mı hazırlanmaktadır ? ’ diye sormuştu.

CHP milletvekili Keven Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse'nin yaptığı açıklamada yeşil alanın kesinlikle değiştirilmeyeceği sözü üzerine de  “ Burada gidilecek her türlü imar değişikliğinin takipçisi olacağımın ve işlenecek bir kent suçunu yargıya taşıyacağımın bilinmesini isterim. Yozgat Belediyesi veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla burasının imar durumunun değiştirilmemesi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi olarak takipçisi olacağız.” demişti.

DR .TOPÇU’NUN İDDİALARININ SONUÇLANMASI BEKLENİYOR

Öte yandan Yozgat Şifa Hastanesinin ortaklarından ve yöneticilerinden biri olan  Operatör Dr. Erdal Cahit Topçu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na çok sayıda yazılı başvurularda bulunup hastanenin iflasa sürüklenmesinin ardındaki nedenler konusunda bir takım iddialarda bulunmuştu.Topçu, geçen yıl  ilgili kurumlara  yaptığı suç duyurusunda ise  Şifa hastanesini yöneten Özel Bozok Sağlık Hizmetleri Medikal Ürünler Gıda İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde o dönemde işbaşında olan bazı yöneticiler hakkında ileri sürdüğü  yolsuzlukların incelenmesini talep etmişti. Dr.Topçu’nun iddialarının ise henüz sonuçlanmadığı  bildirildi.

27/02/2021 19:46
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ