GENÇ GİRİŞİM ADAYLARINDAN EĞİTİM KAPSAMINDA FABRİKA ZİYARETİ

Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Genç Girişimciler Topluluğu (GGT) Başkan Yardımcısı Şevval Bal koordinatörlüğünde yürütülen “Genç Girişimci Adayları için Kümelenme Modeli Temel Eğitimi” projesi kapsamında seramik üretim tesisleri gezildi.ÜNİDES (Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı) kapsamında desteklenen projenin üçüncü etabı Yerköy’deki Kaleseramik Özel Organize Sanayi Bölgesine yapılan teknik gezi ile gerçekleştirildi.
Anlamlı ve öğretici olan teknik gezi süresince 14 üniversiteli genç ile birlikte YOBÜ – GGT Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Yozgat Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Ali Sapmaz da yer aldı.
Gençlerin Çanakkale Kaleseramik OBS Fabrikasını yakından tanıma fırsatı bulduğu gezide, seramik üretim süreçleri yerinde gözlemlendi. Öğrenciler, seramiğin hammaddeden son ürüne dönüşüm yolculuğunu adım adım takip etme şansı yakaladı. Hammadde hazırlığı, şekillendirme, kurutma, sırlama, pişirme ve kalite kontrol gibi aşamalar Üretim Uzmanı Selçuk Sargın tarafından detaylıca anlatıldı. Katılımcılar, büyük ölçekli bir üretim tesisinde iş akışının nasıl sistematik şekilde ilerlediğini yerinde gördü ve bilgiler edindi.
Üretim tesisinde takım çalışmasının, zaman yönetiminin ve kalite standartlarının ne kadar önemli olduğunu gözlemleyen üniversiteli gençler, iş güvenliği önlemleri, sürdürülebilir üretim yöntemleri ve dijital teknolojilerin üretim süreçlerine entegrasyonu hakkında da bilgi aldı ve bu yolla üretim süreçleri ile işletme yönetimi gibi konulara ilişkin bakış açılarını ve farkındalıklarını geliştirme fırsatı buldu.
Öğrencilere tesisin kuruluşu yanı sıra örnek bir kadın iş insanı olarak Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay hakkında da bilgi verildi. Onun girişimcilik vizyonu, kadın liderliği ve Türkiye sanayisine katkıları anlatılarak, genç girişimcilere rol modellik yönleri tanıtıldı.
Yerköy Gençlik Merkezini de ziyaret eden gençler merkezde sunulan imkanlar hakkında bilgi edindiler ve teknik gezi hakkında değerlendirmelerde de bulundular. İzlenimlerini paylaşan gençler, üretim süreçlerini canlı görmekten ve fabrika ölçeğinde iş dünyasının nasıl çalıştığını deneyimlemekten oldukça etkilendiklerini, saygın bir firmanın sanayiye kattığı değeri, liderlik yaklaşımını ilham verici bulduklarını, etkinliğin vizyonlarını genişletmek, sanayi ile daha yakın bağ kurmalarını sağlamak ve yerel girişimcilik ekosistemini tanımak bakımından son derece verimli geçtiğini, unutulmaz bir öğrenme deneyimi olduğunu ifade ettiler.
Öğrencileri ilgiyle dinleyen Gençlik Hizmetleri Müdürü Ali Sapmaz, daha çok gence ulaşmak ve onları gelişimine katkı verecek çalışmaları çoğaltmak için çalıştıklarını vurguladı. UNİDES projeleri hakkında da bilgiler veren Ali Sapmaz, “Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ÜNİDES kapsamında geçtiğimiz dört başvuru döneminde toplam 27 proje desteklinmiş olup 1.300.000 TL civarı ayni destek sağlanmıştır. Desteklenen projeler; bilim ve teknoloji, güzel sanatlar, spor ve sağlıklı yaşam, kişisel ve sosyal gelişim, uluslararası çalışmalar, kapasite geliştirme, mesleki gelişim faaliyetleri, iş birliği programları, erişilebilirlik ve tarım teknolojileri gibi birçok alanda gençlerin gelişimine katkı sağlayacaktır. Üniversite öğrenci kulüp ya da topluluklarının aktif halde olmalarına katkı sağlayan, öğrencilerin kişisel gelişimlerini önceleyen, ÜNİDES aynı zamanda fikri ve projesi olan gençlerimizin yanında durarak devletimizin ve Gençlik Spor Bakanlığımızın gücünü hissettiriyor” dedi ve “Türkiye’nin Gücü Gençliği!” mottosuyla Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlere olan desteğini her fırsatta artırmaya çalıştığını vurguladı.