EV VE OTOMOBİL ALACAKLARA GÜZEL HABER

EV VE OTOMOBİL ALACAKLARA GÜZEL HABER

Ev ve araba fiyatlarındaki yükseliş yatırımlarını bu yönde değerlendirmek isteyenlerin beklemesine neden oluyor. Ancak  fiyatlar neredeyse günlük olarak değişirken ev-araba almayı planlayanlar 'ev fiyatları düşecek mi?, Araba fiyatları düşecek mi?' sorularına yantı arıyor. Her geçen gün artan fiyatlar bekleyenlerin zarar etmesine neden oluyor. Küresel düzeyde yaşanan gelişmeler fiyat artışlarının sürmesine yol açıyor. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte ortaya çıkan petrol ve tedarik krizi tüm dünyayı derinden etkiledi. Merkez Bankaları faiz artırımlarına devam ederken piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'ın bugün yapacağı açıklamalara odaklandı. İç piyasada ise MB’nin faiz kararı ve yeni ekonomik pakete odaklanılmış durumda. Ev ve araba almak isteyenler ise tüm bu gelişmleri yakından takip ediyor. 

100 METREKARE DAİRE 1 MİLYON 700 BİN!

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Türkiye’de konut sektörü; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi ana unsurlar fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oldu. Son gelen verilere göre; 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 127,0, reel olarak ise yüzde 34,9 oranında arttı. Sektörün en önemli şehri olan İstanbul’da artış yüzde 142, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile talebin artığı Akdeniz bölgesinde Muğla, Aydın ve Denizli’de yüzde 146, Antalya’da ise yüzde 158 ile en fazla artan konut fiyatı olan şehirler olarak yer aldı. Türkiye’de birim metrekare fiyatı 2022 Nisan ayında 10.574 TL olurken, geçen yıl bu rakam 4.200 TL seviyelerindeydi. İstanbul’da ise ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatı ise 1.7 milyon TL’ye çıktı.

Konut fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ağaoğlu, sosyal konut yapımı için ucuz arsa verilmesi gerektiğini belirterek, TOKİ’nin bu konuda önderlik etmesini söylediklerini ve kiralık konutlara 3 yıllığına tavan fiyat uygulaması getirilmesini önerdiklerini söyledi.

Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Her gayrimenkulün belediyelere kaydedilmiş 4 yılda bir Emlak Değerleme Komisyonu’nca belirlenmiş rayiç bedelleri var. Devletin temel ihtiyaçlarla ilgili olarak düzenleyici ve sınırlayıcı bir rolü var. Bugün ev fiyatları çığırından çıkmış durumda. Böyle olunca da kamu otoritesi devreye girer diyorum. 1 milyon Suriyelinin ülkesine dönmesi demek yaklaşık 200-250 bin konutun boşa çıkması demek, ayrıca yabancılara konut satışında vatandaşlık edinebilme sınırı 250 bin dolardan 400 bin dolara çekiliyor. Bu sebeple, fiyatlar tepe taklak olabilir. Şu anda dalgalı bir seyir var.” dedi.

“Konut fiyatlarının aşağı gelmesi olasılığı var”

Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, yüksek kira fiyatlarının önlenmesi hakkında yaptığı konuşmada, “Türkiye’de kamunun sahip olduğu konut yok. Almanya ve Fransa’da birçok belediye ve kuruluşun konutları var. Onların ellerinde bu konutlar olduğu için piyasayı kontrol etmeye sahipler.” dedi.

Günümüzde arzın önündeki en büyük sorunun büyükşehirlerde arsa olmamasına bağlayan Dereli, alım ve satımların özellikle son 3 aydır durduğunu belirterek, “Konut fiyatlarının aşağı gelmesi olasılığı var.” değerlendirmesinde bulundu.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise ev ve otomobil alacakları uyararak değerlendirmelerde bulundu. Yeni ekonomik paket ile fiyatların düşeceğini belirten İslam Memiş, “Bayram sonrasını bekleyin” uyarısında bulundu.

Dünyada resesyon riski olduğuna dikkat çeken Memiş, enflasyonun artmaya devam ettiğini belirterek “Bu şartlarda Merkez Bankaları şahin tonda mesajlar veriyorlar. Kripto paralarda ülkelerin kendi dijital paralarını açıklamaları belirleyici olacak” dedi. İşte İslam Memiş’in açıklamaları…

DİJİTAL BANKACILIK SİSTEMİ

“Bu yıl içinde dijital bankacılık sistemini kurulmasını güçlü görüyorum. Dijital sistemle beraber bankacılık üzerinden işlem de yapılabilecek. Yıl sonuna kadar kurulması sürpriz olmaz. Devletler bu konuda resmi mevzuatlarını açıklarsa resmi dijital bankacılık sistemi kurulur.

HAL YASASI

“Tarımla ilgili bir projeniz varsa Hazine arazilerini kullanabilirsiniz. İstanbul çevresinde alanlar var. Bunlar kiralanabilir. Gıdada enflasyonla mücadelede daha sistematik çözümlere bakmak lazım. Hal yasasını gündeme getirmek daha doğru olur.”

BAYRAM SONRASINA DİKKAT EDİN

“2 aylık süreçte imar, tarımsal alanlar, yeniden yapılandırma ile geniş bir proje hazırlanacak. Yeni açıklanacak paketi yakından takip etmelerini öneririm. Özellikle emlak ve otomotiv sektöründe bayram sonrası açıklamalar olacak.”

“FİYATLAR DÜŞECEK”

Balon fiyatlar görüldü, fiyatlar düşecek. Yeni tedbirlerle ilgili bir fren mekanizması olacak. Ev ve araç alacak vatandaşların beklemesinde fayda var. Bayram sonrasını bekleyin.”

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte ortaya çıkan petrol ve tedarik krizi tüm dünyayı derinden etkiledi. Merkez Bankaları faiz artırımlarına devam ederken piyasaların gözü Fed Başkanı Powell'ın bugün yapacağı açıklamalara odaklandı. İç piyasada ise MB’nin faiz kararı ve yeni ekonomik pakete odaklanılmış durumda. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ev ve otomobil alacakları uyararak değerlendirmelerde bulundu. Yeni ekonomik paket ile fiyatların düşeceğini belirten İslam Memiş, “Bayram sonrasını bekleyin” uyarısında bulundu. / gazetevatan.com

22/06/2022 23:02
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ