BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR ÇEKEREKTE PEKMEZ KAYNATIMINA KATILDI

BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR ÇEKEREKTE PEKMEZ KAYNATIMINA KATILDI

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, Karahacılı Köyünde Ünal Ailesinin “Bağ Bozumu” ve “Pekmez” yapımına katıldı.
Başkan Çakır, yoğun mesaini bağ bozumu sonrası elinde kepçe kazan başında pekmez kaynatarak attı. Ünal ailesine bereketli olması temennisinde bulunan Çakır, bağ bozumunun kültürümüzdeki yerini de hatırlatarak şunları söyledi;

“Eylül ayı ortalarında üzümlerin olgunlaşması ile gerçekleştirilen bağ bozumunda hasada eşlik ederek Ünal ailesi ile birlikte üzüm topladık ve Üzümden Pekmez yapımına eşlik ettik. Bağ bozumunun kültürümüzde çok farklı bir yeri var. Üzüm Cenab-ı Allah’ın mucizevi nimetlerinden bir tanesidir ve Şifalarla dolu bir meyve olduğuna yürekten inanıyorum. Üretilen üzümlerimizden pekmez, sirke gibi ürünler yapılıyor. Üzümün bin bir derde şifa olduğuna dair inancımız var. Bunun da kıymetini bilmemiz gerekiyor.
Bağ bozumu kültürünü hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Çocuklarımıza da bu kültürü öğretmemiz lazım. Çekerek Belediyesi olarak kültürel değerlerimize sahip çıkıp, birçok konuda üreticilerimizin yanında oluyor ve onlara projeler hazırlıyoruz.
Kısa bir tefekkürle; meselâ bu gözümüz önünde bir parmak kadar asmanın üzüm çubuğunda yirmi salkım var. Ve her salkımda, şekerli şurup tulumbacıklarından yüzer tane var. Ve her tanenin yüzüne incecik ve güzel ve lâtif ve renkli bir mahfazayı giydirmek; ve nazik ve yumuşak kalbinde, kuvve-i hafızası ve programı ve tarihçe-i hayatı hükmünde olan sert kabuklu, ceviz içli çekirdekleri koymak; ve karnında cennet helvası gibi bir tatlıyı ve âb-ı kevser gibi bir balı yapmak; ve bütün zemin yüzünde, hadsiz emsalinde aynı dikkat, aynı hikmet, aynı harika-i san’atı, aynı zamanda, aynı tarzda yaratmak, elbette bedahetle gösterir ki, bu işi yapan bütün kâinatın Hâlıkıdır. Ve nihayetsiz bir kudreti ve hadsiz bir hikmeti iktiza eden şu fiil, ancak Onun fiilidir. Tüm Üreticilerimize Hayırlı ve bereketli olmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.”

14/09/2020 19:09
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ