YOZGAT’IN ÇEŞKA YERALTI ŞEHRİNİN TURİZME KAZANDIRILMASI BEKLENİYOR

YOZGAT’IN ÇEŞKA YERALTI ŞEHRİNİN TURİZME KAZANDIRILMASI BEKLENİYOR

Türkiye’nin en eski yeraltı şehirlerinden biri olarak kabul edilen Çeşka yeraltı şehri bütün gizemiyle ilgi bekliyor.Yozgat il merkezinde bulunan ve geçmişi milattan sonra 300 yılına dayandırılan yeraltı şehri turizme kazandırılması öngörülüyor.

Yozgat’ta Kirazlı Göletinin kuzeyinde yükselen tepe altında gizemi tam çözülememiş koca bir yeraltı şehri barındırıyor.Çeşka yeraltı şehri kuzey-batı giriş kapısının esrarengiz kapanışına rağmen, güneydeki ikinci girişin açık olduğu ve kuzeydeki üçüncü girişin dar bir geçitten geçilerek ulaşılan bir odaya açıldığı üç ayrı kapıdan keşfedilebiliyor.

Güneydeki girişte yıkılmış iki katlı kayalara oyulmuş odalardan geçilerek içeri girilen yeraltı şehrinde iki aynı oda, farklı galerilere açılan kapılarla birbirine bağlanıyor.Çeşka’nın Doğu kısmındaki odanın duvarında gizemli bir niş ve batıdaki odada ise bir havalandırma bacası bulunuyor.Kuzeydeki giriş ise kayalık kütlenin altında bulunan dar bir geçişle ulaşılan bir odaya açılıyor. Bu odanın batısında ise keşfedilmemiş iki ayrı galeri bulunuyor. En tepede ise kaya mezarları, taşlara oyulmuş büyük ve küçük anıtlar, tarihin sessiz tanıkları olarak göze çarpıyor.

Çeşka yeraltı şehri sadece Yozgat'ın değil, bölgenin de zengin arkeolojik hafızaları arasında yer alıyor.

Çeşka yeraltı şehri Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile birinci derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilirken turizme açılıp yerli ve yabancı turistleri ağırlayacağı günleri bekliyor.

15/04/2024 04:18
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ